Radio Veronica: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Omroep | illustratie = afbeelding gewenst | naam = Vrije Radio Omroep Nederland | oprichting_datum =15 oktober 1959 | voorzitter = onbekend | leden =...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Omroep
{{ Infobox Omroep
| illustratie = afbeelding gewenst
| illustratie = afbeelding gewenst
| naam      = Vrije Radio Omroep Nederland
| naam      = Radio Veronica
| oprichting_datum  =15 oktober 1959
| oprichting_datum  =15 oktober 1959
| voorzitter = onbekend
| voorzitter = onbekend
Regel 35: Regel 35:
===Programma’s en gezichten===
===Programma’s en gezichten===


Radio Veronica groeit intussen uit tot een hechte club smaakmakende radiomakers. Een greep uit de harde kern: [[Lex Harding]] is te horen in zijn ''[[Lexso]]'', Tom Collins heeft de Tom Collins Show, Rob Out bedenkt het zijn klassieke Goud van Out en is bovendien vanaf 1970 programmaleider van de zender, Hans Mondt draait voor werkend Nederland in Muziek terwijl u werkt, Gedichten en poezie zijn er te horen in Candlelight met Jan van Veen, Tineke Vos is er met het gezellige Koffietijd, Joost den Draaijer is er met Joost mag het weten en is tevens verantwoordelijk voor de introductie van de Top40 in Nederland, Henk van Dorp brengt Help, er zit een olifant in de tram, Eddy Becker start een lange traditie met Ook goeiemorgen en er is Will Luikinga met Will wil wel. Luikinga heeft tot ver in de jaren ’90 een gelijknamige collumn in het Veronica-blad.
Radio Veronica groeit intussen uit tot een hechte club smaakmakende radiomakers. Een greep uit de harde kern: [[Lex Harding]] is te horen in zijn ''[[Lexso]]'', [[Tom Collins]] heeft de ''[[Tom Collins Show]]'', [[Rob Out]] bedenkt het zijn klassieke ''[[Goud van Out]]'' en is bovendien vanaf 1970 programmaleider van de zender, [[Hans Mondt]] draait voor werkend ''[[Nederland in muziek terwijl u werkt]]'', Gedichten en poezie zijn er te horen in ''[[Candlelight]]'' met [[Jan van Veen]], [[Tineke Vos]] is er met het gezellige ''[[Koffietijd]]'', [[Joost den Draaijer]] is er met ''[[Joost mag het weten]]'' en is tevens verantwoordelijk voor de introductie van de ''[[Top 40]]'' in Nederland, [[Henk van Dorp]] brengt ''[[Help, er zit een olifant in de tram]]'', [[Eddy Becker]] start een lange traditie met ''[[Ook goeiemorgen]]'' en er is [[Will Luikinga]] met '[[Will wil wel]]''. Luikinga heeft tot ver in de jaren ’90 een gelijknamige collumn in het Veronica-blad.


Hoewel de jingles en stationcalls met hierin prominent zeegeluiden anders doen vermoeden worden bijna alle programma’s aan land opgenomen. Via waterdichten vaten worden de programma’s veilig naar de Nordeney gebracht. Uitzondering zijn de nieuwsuitzendingen deze worden wel live vanaf het schip voorgelezen. Onder de nieuwslezers bevinden zich Harmen Siezen, Hans Mondt en Arend Langenberg. De bulletins zijn 1 op 1 kopieën van de uitzendingen verzorgd door het ANP. Dit wordt op pijnlijke wijze duidelijk wanneer een nepbericht van het ANP een uur later ook door Veronica wordt gebracht. Na deze misser houdt de zender nieuws van de buitenlandse zenders ook in de gaten om zo ANP berichten te verifiëren.  
Hoewel de jingles en stationcalls met hierin prominent zeegeluiden anders doen vermoeden worden bijna alle programma’s aan land opgenomen. Via waterdichten vaten worden de programma’s veilig naar de Nordeney gebracht. Uitzondering zijn de nieuwsuitzendingen deze worden wel live vanaf het schip voorgelezen. Onder de nieuwslezers bevinden zich [[Harmen Siezen]], [[Hans Mondt]] en [[Arend Langenberg]]. De bulletins zijn 1 op 1 kopieën van de uitzendingen verzorgd door het ANP. Dit wordt op pijnlijke wijze duidelijk wanneer een nepbericht van het ANP een uur later ook door Veronica wordt gebracht. Na deze misser houdt de zender nieuws van de buitenlandse zenders ook in de gaten om zo ANP berichten te verifiëren.  


[[Category: Zendgemachtigden]]
[[Category: Zendgemachtigden]]

Versie van 10 jan 2011 12:01

NaamRadio Veronica
Oprichting15 oktober 1959
Voorzitteronbekend
LedenNiet van toepassing
Huidige ZendersRadio Veronica
Omroep StatusCommerciëel


VRON

Radio Veronica is een initiatief van de Vrije Radio Omroep Nederland. De VRON is opgericht op 15 oktober 1959 door een groep radiohandelaren met als doel het maken van commerciële radio. Het format voor de commerciële zender is simpel: muziek afgewisseld met reclameboodschappen. Op deze manier kan er geld verdient worden aan de uitzendingen en hopen de verkopers tegelijkertijd dat de verkoop van radio’s een boost krijgt.

Commerciële radio is in Nederland niet onbekend. Een groot deel van het land is in staat Radio Luxemburg te ontvangen, maar Nederlandse commerciële radio welke specifiek gericht op de Nederlandse markt bestaat nog niet. Commerciële radio uitzenden vanuit Nederland is op dat moment echter nog verboden (, een verbod dat nog tot 1992 zal duren). De oplossing is uitzenden vanaf zee buiten de nationale grenzen om zo territoriale wetten te ontduiken. In Europa wordt al vanaf augustus 1958 op deze wijze uitgezonden door het Deense station Radio Mercur.

De VRON volgt dit voorbeeld en zendt via het schip de Borkum Riff (later de Nordeney) voor het eerst uit in de avond van 20 april 1960. De naam van het station wordt al snel veranderd in Radio Veronica. Niet alleen bevat de nieuwe naam de letters van de VRON, ook is de naam is een verwijzing naar een gedicht van Annie M.G. Schmidt. Hierin wordt verteld over het zwarte schaapje Veronica, het buitenbeentje van de groep. Het is een rol die pas bij de zendert: Radio Veronica is het buitenbeentje binnen het Nederlandse radiolandschap. Bedoeld of onbedoeld, gedurende haar bestaan keert het imago van buitenbeentje meerdere malen terug.

De eerste jaren van haar bestaan brengt Radio Veronica nog niet echt een afwijkend geluid. De programmering bestaat uit muziek afgewisseld met gesponsorde blokken van ongeveer 20 minuten. Hierin wordt reclame gemaakt voor diverse producten door bekende Nederlanders. Willem Duys prijst zo Renault-auto’s aan. Andere BN-ers die mee werken aan soortgelijke blokken zijn o.a. Mies Bouwman, Rijk de Gooyer en Ko van Dijk. In de fase is het station ook nog niet winstgevend. Om hier verandering in te brengen worden de gebroeders Verweij naar het station gehaald. Dirk, Bull en Jaap weten aanvankelijk niets over radio; ze zitten in de textielindustrie.

Jongerencultuur en vernieuwing

Sleutel voor het succes van Radio Veronica is de opkomst van jongerencultuur en de bijbehorende popmuziek van bands als The Rolling Stones en The Beatles. Het verzuilde Hilversum heeft beperkte aandacht voor dit nieuwe fenomeen waardoor Veronica in feite vrij spel heeft. Vanaf midden jaren ´60 verdwijnen de gesponsorde blokken en maken geleidelijk plaats voor een herkenbare horizontale programmering. Tegen die tijd hebben de Publieken in de gaten dat het populaire Veronica steeds meer luisteraars bij hen weghaalt. Op 11 oktober wordt daarop Hilversum 3 opgezet. Deze publieke zender krijgt als taak de weggelopen luisteraars terug te halen.

Het nieuwe fenomeen popmuziek vraagt echter om een nieuwe vorm van radiomaken. Iets wat bij de Publieken in die tijd nog niet is doorgedrongen. De jongerencultuur en de daaruit voortkomende hippiecultuur heeft weinig met de oude normen en waarden van de verzuilde omroepen. Radio Veronica brengt een herkenbaar en laagdrempelige geluid zonder politieke verbinding. Alles is vrijblijvend, de programma’s van Veronica hebben geen diepere bedoeling. Veronica speelt hierin handig in op de steeds vrijer wordende samenleving. Hilversum 3 brengt echter naast popmuziek nog altijd evenveel kerkdiensten of programma’s met operettes en marsmuziek. Hierdoor is Hilversum niet in staat een bedreiging te zijn voor de zeezender.

De programma’s van Radio Veronica worden niet verzorgd door presentatoren, maar deejays. In tegenstelling tot presentatoren die hun tekstjes netjes oplezen van hun blaadjes, improviseert een Veronica DJ zijn programma. Naast deze nieuwe stijl van presenteren introduceren de Veronica DJ’s hun eigen termen als “hit”, “hitlijst”, “alarmschijf” en “gouwe-ouwe”. Ook introduceert Radio Veronica jingles, tunes en stationcalls. Niet eerder heeft een radioprogramma een herkenbare openingstune of maakt een radiozender gebruik van duidelijke stationcalls zoals Veroncia: “U luistert naar Veronica, het station waar muziek in zit”.

Radio Veronica weet zich als geen ander zichtbaar te maken bij haar doelgroep. Er worden drive-in shows verzorgd voor in het land. Tijdens die shows zijn er optredens van artiesten en is er promotie-team bestaande uit aantrekkelijke dames. In 1967 wordt er tijdens de shows ook live gedraaid door DJ’s op locatie. Iets dat bijzonder goed blijkt aan te slaan. In 1971 lanceert Veronica haar eigen blad. Rob Out is de creatieve achter dit project. Het blad is veel meer dan een gids. Het blad bevat interviews met popartiesten, hitlijst-overzichten, aandacht voor nieuwe platenreleases, contactadvertenties voor jongeren en iedere week kan een lezeres haarzelf opgeven voor de rubriek miss Veronica. Dit alles wordt aangevuld met een overzicht van de programmering van Radio Veronica en extra informatie over de programma’s.

Programma’s en gezichten

Radio Veronica groeit intussen uit tot een hechte club smaakmakende radiomakers. Een greep uit de harde kern: Lex Harding is te horen in zijn Lexso, Tom Collins heeft de Tom Collins Show, Rob Out bedenkt het zijn klassieke Goud van Out en is bovendien vanaf 1970 programmaleider van de zender, Hans Mondt draait voor werkend Nederland in muziek terwijl u werkt, Gedichten en poezie zijn er te horen in Candlelight met Jan van Veen, Tineke Vos is er met het gezellige Koffietijd, Joost den Draaijer is er met Joost mag het weten en is tevens verantwoordelijk voor de introductie van de Top 40 in Nederland, Henk van Dorp brengt Help, er zit een olifant in de tram, Eddy Becker start een lange traditie met Ook goeiemorgen en er is Will Luikinga met 'Will wil wel. Luikinga heeft tot ver in de jaren ’90 een gelijknamige collumn in het Veronica-blad.

Hoewel de jingles en stationcalls met hierin prominent zeegeluiden anders doen vermoeden worden bijna alle programma’s aan land opgenomen. Via waterdichten vaten worden de programma’s veilig naar de Nordeney gebracht. Uitzondering zijn de nieuwsuitzendingen deze worden wel live vanaf het schip voorgelezen. Onder de nieuwslezers bevinden zich Harmen Siezen, Hans Mondt en Arend Langenberg. De bulletins zijn 1 op 1 kopieën van de uitzendingen verzorgd door het ANP. Dit wordt op pijnlijke wijze duidelijk wanneer een nepbericht van het ANP een uur later ook door Veronica wordt gebracht. Na deze misser houdt de zender nieuws van de buitenlandse zenders ook in de gaten om zo ANP berichten te verifiëren.