Erik de Zwart: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 11: Regel 11:
| werkt_samen_met = [[Ruud Hendriks]], [[Lex Harding]], [[Bart van Leeuwen]], [[Will Luikinga]], [[John de Mol]]
| werkt_samen_met = [[Ruud Hendriks]], [[Lex Harding]], [[Bart van Leeuwen]], [[Will Luikinga]], [[John de Mol]]
| trivia =  
| trivia =  
| externe_info =  
| externe_info = [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/ibg/bb.zwart1.wma Fragment uitzending van Erik de Zwart 1996]
| onderschrift = Erik de Zwart
| onderschrift = Erik de Zwart
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Erik de Zwart]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Erik de Zwart]]

Versie van 4 apr 2008 10:48

Erik de Zwart

Erik de Zwart doet op zijn dertiende zijn eerste ervaring op als dj op schoolfeesten. Op zijn zestiende is hij al actief voor de Amsterdamse ziekenomroep AZVU met een klassiek programma. Na het behalen van zijn diploma, ontmoet De Zwart op vakantie in Spanje Ruud Hendriks. Hendriks werkt op dat moment onder de schuilnaam Rob Hudson in Playa de Aro voor de radiopiraat Mi Amigo. In 1978 zijn De Zwart en Hendriks betrokken bij Radio Unique, de eerste Nederlandse kabelpiraat. De opnamen van deze illegale zender worden in een studio in Amstelveen opgenomen. De stationsnaam is een verwijzing naar het gelijknamige uitzendbureau, dat als hoofdsponsor optreedt. In de avonduren werkt De Zwart als dj bij de Hilversumse discotheek Baccara. Ook in het weekend in de Paddock.

In 1979 worden de Zwart en Hendriks gecontracteerd door de zeezender Radio Caroline voor de Nederlandse service. De Zwart neemt vanwege de illegale activiteiten het pseudoniem Paul de Wit aan. Als dj presenteert hij 19-tig Show en Wekkerradio. Hij verblijft aan boord van het zendschip tot september 1979 en vertrekt na onenigheid over het uitbetalen van salaris.

In het voorjaar van 1980 wordt hij dj bij Veronica en presentator op de klassieke zender Hilversum 4 met “Muziek voor Miljoenen”. In december 1980 is hij voor het eerst op televisie te zien in het programma “Veronica Vandaag”. Vervolgens presentator van onder andere “Nederland Muziekland” en “Countdown”.

Soms werkt hij samen met dj-collega’s, zoals in “Bart en de Zwart” of “Ook goeiemorgen”, samen met Bart van Leeuwen en Ook goeienavond, met Will Luikinga). Uitgezonderd een kort uitstapje naar de TROS van mei 1984 tot mei 1986 (“Formule 1” en “Popformule” op tv) zal hij Veronica tot 1992 trouw blijven.

In 1992 wordt De Zwart gevraagd door zijn collega Lex Harding die een eigen commercieel radiostation begint. Will Luikinga, Wessel van Diepen en Michael Pilarczyk volgen het voorbeeld van De Zwart. Aanvankelijk wordt Erik de Zwart programmaleider van Radio 538, vanaf 1995 is hij directeur van de zender. In deze rol biedt hij 320.000 handtekeningen aan op het Binnenhof om er voor te zorgen dat Radio 538 in de ether te beluisteren blijft als een veiling van de etherfrequenties dreigt. De Zwart is continu op zoek naar nieuwe uitdagingen, zo presenteert hij tussen 1995 en 2003 de Top 40 op de nieuwe muziekzender TMF waar Lex Harding directeur is. Aan deze samenwerking komt een einde, wanneer hij in 2003 Radio 538 verlaat.

In 2000 lanceert de Zwart een plan om een opleiding voor discjockeys op te zetten. In januari 2001 gaat deze radiotraining van start. De cursus bestaat uit het analyseren en evalueren van de eigen radioprogramma’s en het meedraaien met Radio 538 dj’s.

Na tien jaar verruilt De Zwart in januari 2003 Radio 538 voor [[Talpa Radio International. Radio 538 bekleedde bij vertrek van Erik de Zwart in 2003 de nr. 2 positie in de markt.

John de Mol had Noordzee FM en Radio 10 Gold enige maanden tevoren van Strengholt en SBS overgenomen.De nieuwe eigenaar vraagt namens zijn beleggingsmaatschappij Talpa Capital aan De Zwart om het marktaandeel van Noordzee te vergroten. Bovendien moet De Zwart alle radiobelangen, zowel nationaal als internationaal gaan beheren en uitbouwen. Een van de eerste stappen, die De Zwart onderneemt, is het contracteren van de discjockeys Robert Jensen en de zanger Gordon. Ook weet hij bij de etherfrequentieveiling in 2003 de voormalige frequentie 100.7 FM van marktleider Sky Radio in de wacht te slepen. Met het nieuwe format mikt Noordzee op jonge volwassenen, tussen de 20 en 40. Niet de harde, ruige muziek van Radio 538 en 3 FM en niet de ballads van Sky Radio. Noordzee positioneert zich als station in het middensegment van de markt.

Met de in het voorjaar van 2003 door Talpa aangekochte radiozender Radio 10 FM gaat het minder goed. John de Mol en Erik de Zwart hopen bij de herverdeling in de ether op een groot FM-pakket. De kavel gaat echter naar Sky Radio voor de Gouwe Ouwe Zender. De uitzendingen van Radio 10 zijn slechts te volgen via middengolf, kabel, internet of satelliet. Daarnaast zet de Zwart voor Talpa International buitenlandse zenders op, Radio 100 FM in Denemakern en de overname 4 FM in België)

In 2005 verlaat de Zwart Talpa Radio. Noordzee FM is verkocht aan De Persgroep in België en Talpa heeft Radio 538 overgenomen. De Zwart wordt in 2006 voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40 en keert af en toe terug op de radio. Zo presenteert hij de Top 1000 Allertijden van Radio Veronica in december 2007.

In 2008 besluit hij met Pim van der Kolk de platenmaatschappij 21Century Music te beginnen. Daarnaast wordt hij vanaf 28 april de stem van Radio Veronica.

Naast zijn liefde voor radio en muziek is de Zwart een modeltrein liefhebber en spreekt 104 afleveringen in van de Engels animatie serie Thomas het Stoomlokomotiefje en zijn vrienden.

Prijzen en onderscheidingen

Marconi Award: Radioman van het jaar 99/00.

Verschillende Hitkrant Awards voor Radio 538 als beste station, voor de Top 40 en als presentator.