Michael Pilarczyk

Uit B&G Wiki
Michael Pilarczyk

NaamMichael Pilarczyk
GeborenGdynia (Polen), 18 oktober 1969
Functies presentator, programmamaker, diskjockey, videojockey
Bekend vanMPTV, Goud van oud, De digit@le revolutie, RTL autowereld
Periode actief1988-heden
Werkt samen metErik de Zwart
GalleryGallery

Michael Pilarczyk in de media
Oeuvre Michael Pilarczyk

Michael Pilarczyk doet zijn werk vol overgave of dit nou is in zijn rol als dj, vj, presentator of producent. Hij bevindt zich graag daar waar een vrijgevochten sfeer heerst. Het is dan ook niet verassend dat hij te vinden is geweest bij zenders als Veronica, 538 en TMF. Bijzonder is dat hij niet bang is zijn werkgever de rug toe te keren als commerciële belangen een te grote rol gaan spelen en hem het plezier in zijn werk doen verdwijnen. Michael doet alleen wat hij wil en wat hij leuk vindt.

Als kleine jongen wil Michael regisseur worden. Op zijn elfde zet hij de eerste stappen met zijn eigen film: een horror film over zijn klas die verdwijnt tijdens een schoolreisje naar een pretpark. De film is geslaagd en Michael wint er zelfs een prijs mee. Na de havo en het vwo bezoekt hij de filmacademie. Hij behoort tot de kleine selectie die wordt toegelaten, maar dan bedenkt hij dat er nog niet veel Nederlands talent in Hollywood is doorgebroken. Hij laat zijn grote droom om films te gaan maken achter zich. Zijn andere passie muziek levert hem ook een teleurstelling op; het conservatorium vindt Michael niet goed genoeg voor toelating. Uiteindelijk besluit hij maar naar de school van journalistiek in Utrecht te gaan.

Er komt echter een nieuwe droom op zijn pad: radio. Begin jaren ’80 werkt hij als Michael Prins enige tijd bij verschillende piratenzenders. Het is voor hem een geweldige tijd en de zender blijkt een kweekvijver te zijn voor radiotalent. Adam Curry, Jeroen van Inkel en Daniël Dekker hebben er allen enige tijd rondgehangen. Dan breekt het moment aan dat Michael klaar is voor het echte werk. De stap om een bandje te sturen naar Veronica vindt hij een beetje eng; hij de wil de kans om bij een omroep als Veronica te werken niet verpesten. Als in 1988 het commerciële Radio 10 start durft Micheal het wel aan. Ferry Maat beluistert het bandje en neemt vervolgens contact met hem op: hij kan meteen aan de slag.

Het is voor Michael een zware tijd, overdag studeert hij en ’s avonds van elf tot twee heeft hij zijn radio-uitzending. Hij besluit dan ook te stoppen met zijn studie. Het blijkt een goede keus, want een paar maanden later krijgt Michael een telefoontje van Veronica. Bij Veronica is hij vervolgens te horen op de radio, maar ook als station voice-over van Veronica televisie. Met name bij Radio Veronica kan hij veel creativiteit kwijt; samen met Lex Harding, Erik de Zwart en Jeroen van Inkel bepaalt hij in die periode de muzikale en creatieve koers van de omroep. Hier komt een eind aan als Radio 3 besluit horizontaal te programmeren en Veronica de succesvolle Volle Vrijdag verliest.

In 1992 begint Michael aan het avontuur bij Radio 538 en laat Veronica achter zich. Al vanaf de oprichting van het station is hij hierbij al betrokken. Als Lex Harding en Erik de Zwart vervolgens drie jaar later ook een eigen muziekzender voor de televisie opzetten is ook Michael weer van de partij. Vanaf 1995 presenteert hij bij TMF het middagprogramma MPTV. Michael is zeer enthousiast over zowel 538 als TMF, maar net als bij Radio 3 verdwijnt dit enthousiasme langzaam als commerciële belangen naar zijn idee “de emotie uit het werk halen”.

Michael spreekt als voice-over inmiddels ook vele honderden radio- en televisiecommericals in voor grote en bekende merken, zoals Philips, Sony, Coca-Cola, Heineken, McDonalds en vele CD, DVD en filmcommercials. Ook als commentaarstem van vele televisieprogramma's wordt de stem van Michael Pilarczyk één van de meest herkenbare van Nederland.

Na een telefoontje van Joop van den Ende stapt Michael eind 1998 over naar Endemol en werkt hij aan programma’s van de RTL Group. Zo presenteert hij samen met Lucille Werner het TV programma Big entertainment club en later Great Escapes voor RTL4. Vervolgens bezorgt hij in 2000 de Nederlandse televisie een primeur met het programma Digit@le revolutie. Het is het eerste informatieve consumenten programma over computers en internet en bovendien ook door zijn eigen productiemaatschappij bedacht en geproduceerd.

Michael richt zich vervolgens meer op het werk achter de schermen. Zijn productiemaatschappij Pilarczyk Mediagroep weet naam te maken met met name programma's over auto's als RTL Autowereld, Gek op Wielen, RTL Transportwereld en de World Solar Challenge (zie www.pilarczyk.nl). In 2007 wordt Pilarczyk Mediagroep verkocht aan Telegraaf Media Nederland. Begin 2010 draagt Michael de algemene leiding van PMG over aan Carin van 't Net.