Theo Uittenbogaard

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamTheodoor Albert Uittenbogaard
GeborenNieuwer-Amstel, 10 april 1946
Functiesprogrammamaker, regisseur, eindredacteur, tekstschrijver, journalist, commentaarspreker
Bekend vanradio en tv
Periode actief1965-heden
Werkt samen metHerman Felderhof, Tom Pauka, Hans Keller


Oeuvre van Theo Uittenbogaard

Theo Uittenbogaard (Amstelveen/Nieuwer-Amstel, 10 april 1946) is een programmamaker voor radio en televisie. Hij werkt sinds 1965 voor bijna alle grote publieke Nederlandse omroeporganisaties (NCRV, AVRO, VARA, KRO, VPRO, NOS, RVU, Teleac, NPS). Van 1962 tot 1964 levert hij bijdragen aan AVRO's jeugdomroep Minjon. Op 16 juni 1964 presenteert hij eenmalig het tv-programma Rooster van de AVRO, waarin de introductie in Nederland van de nieuwe dans Ploem Ploem Jenka.

Theo Uittenbogaard moet niet worden verward met de striptekenaar Theo van den Boogaard.

Loopbaan

Radio

Hij begint zijn carrière in 1965, als 19-jarige met een reportage over een overstroming bij Kootwijkerbroek voor Vandaag. De Radiokrant van Nederland van de NCRV-radio, onder leiding van de roemruchte -Watersnood van 1953- radio-verslaggever Herman Felderhof. Een jaar later reeds wordt hij ontslagen na een interview met de auteur en volksschrijver G.K. van het Reve. Daarop besluit hij nooit meer een vaste dienstbetrekking te aanvaarden; "dan kan ik ook nooit meer ontslagen worden". Het vak documentaire-maken leert hij van Tom Pauka van de VARA-radio, maakt oa. een serie over drugsgebruik, en hij levert bijdragen aan het radio-programma voor jongeren Uitlaat van Wim de Bie. Hij werkt twee seizoenen voor de KRO-radio o.a. met Theo Stokkink en met Felix Huizinga aan de programma's Nou En ? Cursief en Tussen 12 en 2. In 1969 verzint hij tijdens een brainstorm in Studio Concordia te Bussum het 'format' van de familie-quiz Een van de Acht voor Mies Bouwman, waarvoor hij overigens niets ontvangt -ook niet de 'credits' (zie voor een mogelijke verklaring aldaar)

Krant

Intussen schrijft hij bijdragen aan de rubriek Bij ons in Holland van het weekblad Vrij Nederland voor de redacteuren Joop van Tijn en Martin van Amerongen. En -nadat in 1967 zijn NCRV-interview met Van het Reve daar in druk verscheen- maakt hij -in afwisseling met Ischa Meijer- interviews voor het weekblad De Nieuwe Linie, -van Joop den Uyl tot Jerzy Kosinski- totdat het blad in 1974 failliet gaat na de ondergang van de bank Texeira de Mattos. Ook maakt hij interviews voor het COC-blad Seq met Adele Bloemendaal, Johnny Jordaan en Ir.C.N.van Dis Tot 1976 interviewt hij vele bekende Nederlanders, zoals de cabaretier Wim Sonneveld,de dichter Bertus Aafjes,de politiek commentator Anton Constandse en de schrijver/tekenaar Marten Toonder voor het KRO-programmablad Studio. Hij schrijft incidenteel artikelen en reportages voor opinie- of omroepbladen zoals de VPRO-gids.

Televisie

KRO-eindredacteur Kees Boomkens nodigt hem, Frank Wiering en Ria Groeneveld in 1969 uit reportages te maken voor het nieuwe televisiemagazine Verslag op Dinsdag, waar Uittenbogaard debuteert met het debuut op de Nederlandse televisie van Neerlands Hoop van Freek de Jonge en Bram Vermeulen. In 1973 worden hij en Frank Wiering door Hans Keller gevraagd mee te werken aan het nieuwe VPRO-programma Het Gat van Nederland. Waarna hij, gedurende 13 jaar, vele documentaires maakt voor de VPRO, muziek-programma's regisseert, 'jong talent' coacht en eindredacteur is van diverse informatieve series.

Na voortdurende wrijving met collega Roelof Kiers, die -na diens bevordering tot directeur van de VPRO-tv- hem toevoegt: "Jij kan het niet", stapt Uittenbogaard in 1987 over naar de VPRO-radio in 'Het Gebouw', om na twee jaar bijdragen voor de buitenlandrubriek NL te hebben gemaakt, en een correspondentschap in Peru voor Standplaats Lima te hebben vervuld, vervolgens reportages en programma's te maken voor de NOS-radio voor NOS-Cultuur, zoals de Siberië-serie De Ob af, en -weer voor de televisie- een comedy voor Teleac Hoeksteen & Groenstrook , de 16-delige serie Mooie Woorden over de Nederlandse taal voor de RVU, en het eindredacteurschap te vervullen van de NPS-series Lopend Vuur , Vreemd Land en Passaat en bijdragen te leveren aan de serie De Eetfabriek

In de zomer van 2000, tegen, wat Uittenbogaard noemt, "het einde van de Gouden Eeuw van de Nederlandse omroep", die hij ten onder ziet gaan aan commercialisering op alle niveau's, loopt hij als cameraman en regisseur, voor een televisieserie voor de RVU, met auteur Geert Mak in het voetspoor van Jacob van Lennep een wandeling na, die deze 19e eeuwse auteur in De Zomer van 1823 met zijn vriend Dirk van Hogendorp maakte door het "oude, en toch zo nieuwe" Nederland.

Uittenbogaard was in 1989 en 1990 gastdocent voor de Academie St Joost te Breda en de School voor Journalistiek te Utrecht voor het vak 'documentaire'. In 2005 was hij voor PUM adviseur van Margarita, te voy a contar[1] , een dagelijks praatprogramma ala Oprah Winfrey voor TV-kanaal 10 in Managua, Nicaragua, dat vervolgens in geheel Midden-Amerika zou worden uitgezonden door CaribeVision

Uittenbogaard is een groot voorstander van de herstructurering van de publieke omroep in Nederland, zoals voorgesteld in 2005 door Gerard Hulshof in een advies opgesteld voor de Raad voor Cultuur, dat, kort samengevat, pleit voor twee publieke netten, die ruimhartig uit overheidsgelden gefinancierd worden, met een informatieve, educatieve, culturele en kwalitatief hoogstaande programmering, zonder reclame, zonder sport.,,,,,