Leven met je ogen

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 16 dec 2010 om 10:18 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 1997 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=leven%20met%20je%20ogen Beeld en G...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1997
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte55'00"
MediumTelevisie
Externe infoFilmkrant


Beschrijving

In Leven met je ogen van Ramón Gieling, wordt een portret geschetst van de werkwijze van de documentairemaker Johan van der Keuken. Deze wordt tijdens het filmen van To Sang Fotostudio op de voet gevolgd door de crew van Gieling. Dit creëert een interessant beeld over de ‘realiteit’ zoals die wordt weergegeven door Van der Keuken. De kijker wordt geconfronteerd met de regie, die schuil gaat achter zijn natuurlijk ogende documentaires. In interviews met de hoofdrolspelers van voorgaande documentaires als Amsterdam, global village en Beppie, worden enkele geheimen van achter de schermen uit de doeken gedaan. Een van de opvallendste is het verhaal van Beppie, die, omdat de lens anders beslaat, met koud water een douche moet nemen. Achteraf wordt ze beloond met een zak patat. Zelf zegt Van der Keuken dat hij een wereld filmt die ergens tussen fictie en werkelijkheid ligt. Ook worden enkele vakgenoten geïnterviewd om het genie Johan van der Keuken en zijn werkwijze lovend te bekritiseren.

Makers

Productie Frank Scheffer (Allegri Produkties)

Scenario, regie Ramón Gieling

Camera Goert Giltaij, Eugene van den Bosch en Jaap Veldhoen

Geluid Wouter Veldhuis

Montage Barbara Hin

Achtergrondinformatie

Deze documentaire en To Sang Fotostudio zijn in Het uur van de wolf samengevoegd tot een interessant tweeluik.

Johan van der Keuken ziet in de documentaire To Sang Fotostudio een soort vervolg op zijn documentaire Amsterdam, global village. Waar in Amsterdam, global village een groot deel van Amsterdam wordt belicht, wordt in To Sang Fotostudio als het ware een vergrootglas gelegd op een enkele straat.

Ramon Gieling zag Johan van der Keuken al langere tijd als zijn voorbeeld. De vraag die hij door het blootleggen van de werkwijze van Johan van der Keuken oproept heeft dan ook te maken met de realiteit zoals Ramon Gieling die weergeeft in zijn documentaire. Is Gieling, net als Van der Keuken, ook te werk gegaan als regisseur?