Een kus voor de eeuwigheid
Periode | 2003 |
Beschikbaar in archief | Beeld en Geluid |
Genre | Documentaire |
Decennia | 2000-2009 |
Lengte | 52' |
Medium | televisie |
Beschrijving
Onder constructie ........
De documentaire 'Een Kus voor de Eeuwigheid', die zowel op donderdag 1 juli 2004 als op maandag 9 augustus 2003 uitgezonden is op Nederland 3, werd vertoond in het kader Dokwerk van de VPRO.
Het is een documentaire over het onbemande ruimteschip Voyager, die gelanceerd is in 1977 en die inmiddels aangekomen is bij de rand van ons zonnestelsel. Dat wil zeggen: De documentaire gaat over wat er aan boord is van Voyager. Dit is namelijk een gouden plaat met een 'beschrijving' van wat het is of betekent om mens te zijn. De Voyager begon aan de langste reis ooit, door de mens gemaakt en op het moment van de documentaire bevond deze zich op 14 miljard kilometer van de aarde aan de rand van ons zonnestelsel.
De gouden plaat moest een beeld geven van wat de mens is voor de buitenaardse wezens, om hen op de hoogte te stellen van leven op een andere planeet, namelijk de aarde. Op deze plaat staan geluiden, 116 foto's van onze wereld en mensen uit diverse omstandigheden met diverse handelingen en muziek. Behalve dan de dingen die ons slecht zouden kunnen potretteren zoals oorlog, ziekte, honger of dood. Maar ook seks en liefde ontbreken.
Het project was het idee van de wetenschapper Carl Sagan. Hij heeft met een klein team dan ook de inhoud van de gouden plaat beslist, onder wie Timothy Ferris viel, een muziekjournalist, die de 27 belangrijkste muziekstukken aller tijden uit mocht zoeken. In deze documentaire worden deze leden geïnterviewd, op Carl Sagan na, die overleed in 1996. Zo worden Jon Lomberg, Timothy Ferris, Nick Sagan en zijn moeder Ann Sagan geïnterviewd.
Dit team moest de beslissingen maken, wat ons leven op aarde definieërde en wat er dan ook op de gouden plaat behoorde te staan. Verschillende van deze geluiden an afbeeldingen komen naar voren in deze documentaire, en wanneer de geluiden worden 'afgespeeld', worden er beelden vertoond van bijpassende beelden. Verder wordt er beelden vertoond van het alledaagse leven; families, huizen, steden, strand et cetera.
Bij deze beslissingen moest men in hun achterhoofd houden dat buitenaardse wezens niet beter zouden weten, dan wat ze voorgeschoteld krijgen. De afbeeldingen en geluiden moesten dus een zo goed mogelijk beeld geven.
Pas over twee miljoen jaar nadert de Voyager een andere ster. Dan komt die slechts in de buurt, maar niet dichtbij. De ster zal dus zelf verder gevorderd moeten zijn op technisch gebied, om ze naar hun ster toe te trekken. Dat is unlikely. Dus de voyagers zijn eerder boodschappers aan ons, dan aan de ruimtewezens. Opnieuw de vraag: geen intimiteit tussen man en vrouw: vele redenen waarom dit niet mocht (ook geen silhouet). Mensen deugen niet: dat weet iedereen in de wereld. Voyager is niet realistisch: het beste van ons. Kurt Waldheim (nazi), secretaris-generaal, VN. Inleidende boodschap. Timothy Ferris: keuzes van muziek: veel geluisterd. Foto’s volgens hem moeilijker dan muziek: zijn letterlijker. Beelden hoe ze de gouden plaat plaatsen 60.000 km/per uur door stille ruimte: gaat de voyager geluiden van de aarde, niets zelf opgenomen (weer de kus, Tim op haar wang) GvdA: geluiden-essay: deel 18, Levenstekens (EEG, ann druyan) vervolgens haar gedachten uitgetypt op het beeldscherm tijdens dit geluid. Op weg naar iets wat niemand kan voorstellen, voyager
Interview: zoon Nick Sagan: Hello from the children of Planet Earth grafsteen van Carl Als er nou niets is in de ruimte, dan zijn we echt alleen (niet religieus) en dan moeten we goed voor de aarde zorgen Twee jaar later: Star Trek bioscoopfilm: the voyager gevonden door captain Hurchelf?? De satelliet lijkt een boosaardige verzamelaar van kennis te zijn geworden.optimistische kijk leven buiten aarde. Op het einde klinken meerdere groeten/berichten in verschillende talen. Raket verdwijnt.
Of: wat de mens was, want als de plaat ooit een intelligente levensvorm tegenkomt is onze zon al opgebrand.
De documentaire geeft ons een beeld van de technici die hiermee bezig zijn, afgewisseld door beelden met slechts een vertaling van de tekst. En afbeeldingen van de aarde vanuit de ruimte.
Geluiden van de Aarde
Dit is een lijst van de geluiden van de aarde die voorkomen in de documentaire 'Een Kus voor de Eeuwigheid'
Geluiden-essay's
Groeten: Amoy, Oost-China
Groeten: Kurt Waldheim, secretaris-generaal, VN. Hij geeft de inleidende boodschap.
Deel 2, 3, 4 en deel 9: 'Aardbeving, vulkanen, voetstappen en hartslagen'.
Deel 7: 'Vogels en Chimpansee'
Deel 8: 'Tamme hond'
Deel 13: 'Zagen'
Deel 14: 'Morse Code'
Deel 15: 'Opstijgen saturnus 5 raket'
Deel 16: 'Kus'
Deel 17: 'Moeder en Kind'
Deel 18: 'Levenstekens' (EEG, Ann Druyan)
Deel 19: 'Pulsar' (ster CP1133)
Muziek
Track 3: Senegal, (anon.): 'Percussie'
Track 5: Australië, (anon.): 'Morning Star'
Track 7: Chuck Berry: 'Johnny Be Good' / Track 7: Beethoven: 'Cavatina' / Track 7: Louis Armstrong: 'Melancholy Blues'
Track 9: Coro Yamaguchi: 'Cranes in their Nest'
Track 10: J. S. Bach: 'Gavotte en Rondeux'
Track 12: Georgië (anon.): 'Tchakrulo'
Track 16: Stravinsky: 'Sacre du Printemps'
Track 17: J.S. Bach: 'Prelude en Fuga'
Track 19: Valya Balkanska: 'Izlel je Delyo Hagdut in'
Track 23: Peru (anon.): 'Bruiloftslied'
Track 24: Kuan P’ing-hu: 'Flowing Streams'
Track 25: Surshri Kesar Bai Kerkar: ‘Jaat Kahan Ho’
Track 26: Blind Willie Johnson: ‘Dark Was the Night’
Bonus:
Walvis Bultrug
Makers
Regie: Leon Giesen en Marcel Prins
Scenario: Leon Giesen en Marcel Prins
Geluid: Kees de Groot
Titelmuziek: Leon Giesen
Audio-nabewerking: Rob Dul
Montage: The Good Guys
Beeldbewerking: Crabsalad
Productie: Piet Erkelens, Frank de Jonge en IdtV
Creatief Producent: Piet Erkelens
Uitvoerend Producent: Jean Marc van Sambeek
Productieleiding: Petra Zoon
Researcher: Koen Kleijn
Eindredactie VPRO: Wim Schepens
Met dank aan:
NASA. JPL. SETI.
John Casani
Jurrie v/d Woude
Ed Stone
NAIC
CORNELL UNIVERSITY
Ansel Adams
‘MURMURS OF EARTH’ (Geluiden van de Aarde)
Scène uit Star Trek THE MOTION PICTURE courtesy of Paramount Pictures
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties
VPRO
IdtV Arts & Documentaries
Achtergrondinformatie
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00049608