Ronald Vierbergen
Naam | Ronald Vierbergen |
Geboren | Rotterdam, 1 juni 1963 |
Functies | grafisch ontwerper, regisseur, regisseur, producent |
Bekend van | vormgeving voor Studio Sport en Grand Départ Tour de France Rotterdam |
Periode actief | 1986 - heden |
Werkt samen met | Carlo Delbosq, Wim den Hertog, Geert van Ooijen, Stephen Emmer, Lydia Pees, Jandries Groenendijk, Hans van Woudenberg |
Externe info | Studio Ronald Vierbergen |
Ronald Vierbergen volgt vanaf 1981 de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam afdeling Visuele Communicatie en studeert in 1987 af in de richtingen Audiovisueel en Illustratie.
Tijdens zijn stage in 1986 bij NOS Grafisch Ontwerp maakt hij onder andere programma leaders en animaties voor de VPRO, KRO en TELEAC en titlesequences voor documentaires als Big Fun in the Big Town, Iggy Pop - Lust for Life (regie Bram van Splunteren, VPRO) en Userbits, de verbeelding van de videoclip (regie Ruud van Gessel, NOS). Verdere vormgeving voor dit programma wordt in samenwerking met artdirector Carlo Delbosq uitgevoerd bij Quantel in Engeland op een prototype van de Henry, een digitale edit-suite voo beeldbewerking.
In 1987 vraagt Delbosq Vierbergen als ontwerper in een team met Hans van Woudenberg en componist Stephen Emmer om een nieuwe vormgeving voor het NOS Journaal te ontwikkelen. De nieuwsleader, geïnspireerd op Kubrick’s 2001: A Space Odyssey krijgt o.a. gekleurde balken die rond de aarde zweven. De driedimensionale animaties worden gemaakt op het computersysteem TDI in Amsterdam en in Parijs.
Tussen 1987 en 1989 is Vierbergen als freelance ontwerper betrokken bij diverse grote projecten van NOB Design, zoals de nieuwe huisstijl van de KRO (artdirection Delbosq). Ook ontwerpt hij in die periode veel leaders voor TV-programma’s, onder meer voor de VARA (Kassa, Vroege vogels, Zomerrock) en Teleac (Greek Fire).
In 1989 start RTL Veronique, het eerste commerciële televisiestation in Nederland en Vierbergen ontwerpt met illustratiebureau Top Drawers uit Amsterdam (art director Ronald Bijlsma) de stationcalls voor RTL. De opnamen, montage en 3D animaties worden uitgevoerd bij Valkieser in Hilversum. Een dag voor de eerste uitzending, tijdens de montage van de stationcall blijkt het belangrijk te zijn dat de letters RTL en de Luxemburgse vlag ook in beeld komen.
Ook start dit jaar de locale televisie in Nederland. Stads TV Rotterdam is een van de eersten en Vierbergen -een Rotterdammer- maakt samen met componist Stephen Emmer een huisstijl die qua kwaliteit en stijl aansluit bij het beeld en geluid van de NOS Journaal-leader. Dit omdat het 6 uur Journaal ook wordt uitgezonden binnen de locale zender. De montage en effecten worden gemaakt in MEB 13 van het NOB, op dat moment de meest geavanceerde edit-suite in het land.
Tussen 1989 en 1992 is Ronald ontwerper bij het Amsterdamse 'Delbosq Productions', een bedrijf voor conceptontwikkeling, regie, audiovisueel ontwerp en productiebegeleiding. Het team bestaat uit Carlo Delbosq, (art-director), Hans van Woudenberg (art-director), Wim den Hertog (art-director en decorontwerper), Vierbergen (ontwerper), Stephen Emmer (componist) en Jandries Groenendijk (componist). Er worden huisstijlen, leaderpaketten, commercials, tv-programma’s en documentaires geproduceerd. Vierbergen monteert onder andere de documentaires Cafe Willy (NPS, regie Delbosq, eindredactie van Vincent Monnikendam) en in 1992 de documentaire Over ons vielen hete aarde en scherven over een vluchtelingenkamp aan de frontlinie tussen Bosnië en Kroatië.
Vanaf 1993 besluit Vierbergen weer als zelfstandig ontwerper en regisseur verder te gaan. Voor NOB Design maakt hij televisievormgeving en regisseert hij diverse tv-commercials. In 1995 ontwikkelt hij een campagne om de internetactiviteiten van de STER te promoten. In de Virtual Studio van het NOB worden met (een van de eerste) motion capturetechnieken de bewegingen van een professionele surfer ‘gecaptured’ en geplaatst op een digitale driedimensionale versie van Loeki de Leeuw. De muziek bij deze spot is van Marianne de Gariga en het sounddesign van Stephen Emmer. In 1995 maakt Vierbergen de filmtitels en het affiche voor de Goudenkalf winnende documentaire Moeder Dao, de schildpadgelijkende.
In 1995 is het weer tijd voor een restyling van het NOS Journaal. NOB art director Geert van Ooijen haalt Vierbergen in zijn team, samen met Lydia Pees. Het visuele uitgangspunt van de gong uit de leader wordt ook verwerkt in het decor van Dirk Debou en André Postma. Tijdens het ontwerpproces wordt de opdracht ‘ge-upgrade’ en kan de Journaal-vormgeving vertaalt worden naar een hele nieuwe NOS-huisstijl. Naast de vormgeving voor de journaals, worden nu in dezelfde stijl en opzet ook decors, leaders en tunes voor het Jeugdjournaal, Studio Sport, NOS Actueel en Den Haag Vandaag gemaakt. Voor de Studio Sport-leader filmt Vierbergen diverse topsporters in de studio en op locatie. In 1996 maakt Vierbergen als freelancer voor NOB Design nog een speciale leader voor Studio Sport in verband met 100 jaar Olympische Spelen.
In de periode 1996-1997 freelanced Vierbergen als regisseur en ontwerper naast het NOB ook voor Toonder (commercials, bedrijfsfilms), Veronica en HMG. Hier maakt hij diverse leaders en promo’s (Toren E, Strafpleiters, Kink FM, Het wereldje) en met Geert van Ooijen verzorgt hij de perspresentaties voor Veronica, Me en later Yorin.
Eind Jaren 90 starten ook de regionale televisiezenders in Nederland. Samen met Wim den Hertog begint Vierbergen een samenwerking en ontwerpen zij corporate identities voor met name regionale zenders. Onder andere TV Rijnmond (1998), TV Utrecht (1999), TV West (2000), Kanaal 9 Utrecht (2000), Omroep Zeeland (2003), RTV Rijnmond (2002). Visuele uitingen die zij hiervoor realiseren zijn grafisch ontwerp, stationcalls, leaders, en decor ontwerp, interieur, wagenpark. Als componisten zijn Stephen Emmer en Jeroen Kuitenbrouwer vaak betrokken bij de projecten.
Tegelijkertijd ontwikkelt Vierbergen zich steeds meer als regisseur en programmamaker. Zo regisseert en produceert hij tv-commercials (Sportweek 1998), festivalleaders (IDFA 1999) en diverse corporate- en industriële films (Visser & Smit Hanab, Pirelli, TNO, Gasunie).
In de perdiode 1998-1999 geeft Vierbergen parttime les audiovisuele vormgeving op de Academie voor Beeldend Kunsten in Arnhem. Vervolgens doceert hij van 1999 tot heden op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In eerste instantie op de afdeling audiovisuele vormgeving en sinds 2009 ook op de afdeling animatie.
In 2001 is het opnieuw tijd voor een restyling van de NOS-vormgeving. Na een pitch met internationale concurrentie krijgen Vierbergen en artdirector Lydia Pees (NOB Design) de opdracht. De NOS zoekt ‘evolutie, geen revolutie’. Een aantal elementen uit het vorige pakket blijven zodoende behouden, zo staat de wereldbol nog steeds centraal maar wordt een stuk kleiner. Bij het pakket horen ook nieuwe leaders voor alle andere NOS-programma's: Studio Sport, NOS Actueel, het Jeugdjournaal en Den Haag Vandaag.
In 2005 draaien Ronald en Marianne van Velzen in Australië interviews voor One Day War, een korte documentaire over het drama van Broome op 3 maart 1942 waarbij 48 Nederlanders in ‘flying boats’ door Japanse beschietingen en verdrinking om het leven komen. Naast gesprekken met overlevenden, zoals Gus Winckel komen ook lokale Aboriginals aan het woord.
Sinds 2005 maakt Vierbergen als producent (in samenwerking met Bureau Peter Schuiten en eindredacteur Richard Nels) tal van tv-series voor RTV Rijnmond en RTV West: Veilig (115 afleveingen 2005-2011), Beleef Den Haag (20 afleveringen 2005-2006), Dakloos (3 afleveringen 2006), Rotterdam Vooruit (5 afleveringen in 2009), Stadion (5 afleveringen 2011). Met Martin van Waardenberg produceert en regisseert Vierbergen onder de titel Martin 40 korte films voor RTV Rijnmond.
In 2006 start Vierbergen een samenwerking met Leo Scholte ter Horst. Naast commerciële en informatieve audiovisele producties voor onder meer Mediq, Natuurmonumenten en Rechtbank Rotterdam worden vooral films voor tentoonstellingen in musea gemaakt. Zo werken ze voor het Openluchtmuseum Arnhem, Museum Twentse Welle in Enschede, Oorlogsmuseum Overloon, Mariniersmuseum Rotterdam, Museum Catharijneconvent Utrecht en het Geldmuseum in Utrecht.
In 2010 regisseerde en produceerde Vierbergen de promofilm ‘You and I belong here’ voor het Grand Depart Tour de France in Rotterdam (muziek Alex Brouwers en Erwin Steijlen). Studio Ronald Vierbergen produceert momenteel informatieve films en motion graphics voor de overheid, onderwijs, bouw, musea en omroepen. Van portretten van verzamelaars en middelbare scholieren tot onderwerpen als uitbuiting, underground banking en Internationale mensenhandel.