Wil van Vlerken

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 4 okt 2021 om 11:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Foto van Wil van Vlerken in een krantenartikel in Algemeen Dagblad 24-9-1955

NaamW. Th. van Vlerken
Geboren,
Functiestv-pionier, technicus
Bekend vanDe eerste landelijke televisie uitzending
Periode actief
Werkt samen metErik de Vries, Piet Beishuizen, Harry Heuts, Jan Castelijns, Pieter de Vlaam

Wil van Vlerken in de media
Oeuvre Wil van Vlerken

Wil van Vlerken staat als technisch leider aan de wieg van Philips Experimentele Televisie en werkte namens Philips, nater in dienst van de NTS aan de technische realisatatie van landelijke televisie.

NatLab en PET

Wil (of Willem) van Vlerken is in de periode 1948-1951 in dienst van het Philips Natlab als assistent van Dr. Haantjes. Van Vlerken wordt op een bepaald moment gevraagd om de groep wetenschappers die aan televisie werken te helpen met het bouwen van een ruis-arme versterker voor de televisiecamera. Daarna werkt hij aan het verbeteren van de inkonoscoop en het Riessel-effect. Verder houd het team zich bezig met hun streven naar een internationale norm voor het aantal beeldlijnen.

Als technicus werkt hij samen met Harry Heuts, Van der Spank, Cor Mutsaerts en Jo Vermulst en onderzoekers als Freek Kerkhof, onder andere bij het bouwen van twee televisie-reportagewagens die als 'televisie karavaan' door Europa reizen ter promotie van Philips televisie. De experimenten en ontwikkeling komen tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg stil te liggen. Er wordt wel nog gewerkt aan het testen, meten en verbeteren van de actieradius van televisie. Na de oorlog start Philips met experimentele televisie-uitzendingen die in Eindhoven en omgeving te ontvangen zijn. Van Vlerken heeft in het kleine PET-kernteam de rol van technisch leider.

Nationale televisie

In 1951 is Van Vlerken een van de vier technici die door Philips voor de duur van een jaar gedetacheerd wordt in Bussum bij de NTS om landelijke televisieuitzendingen van de grond te krijgen. Dat zijn naast Van Vlerken; Harry Heuts, Cor Mutsaerts en Arend Woudsma. Daarnaast gaat enkele cameramensen Frans Marks en programmamakers Erik Klaas de Vries, Jan Castelijns en Piet Beishuizen mee. Terwijl de eerste lichting regisseurs van de omroepverenigingen zich bij de BBC laten opleiden in het vak van televisieregisseur, werken de Philips-mensen samen met kersverse NTS-technici Pieter de Vlaam, André van de Water en Wim Rotermundt aan het gereed maken van de televisiestudio in het kleine Irene-kerkje in Bussum.

Na een jaar trekt Philips zich terug en draagt de technische verantwoordelijk over aan de NTS. Van Vlerken gaat niet terug naar Eindhoven, maar komt in dienst bij de NTS.

In 1953 geeft Van Vlerken aan dat hij de NTS wil verlaten vanwege de onaangename sfeer tussen de omroepverenigingen en de NTS, die onder meer leidt tot het ontslag van tv-pionier Erik Klaas de Vries.

E55

In aanloop van de organisatie van de E55, de Nationale Energie Manifestatie 1955, waar Philips een demonstratie van commerciële televisie zal geven, wordt Van Vlerken gevraagd om de technische leiding te voeren over het ambitieuze project. Omdat de organisatie van de beurs, Philips en de NTS het niet eens worden, trekt de NTS de medewerking in; er zullen geen mensen uit Bussum meewerken aan de televisie-uitzendingen vanaf de manifestatie. Het komt dus neer op mensen als De Vries en Van Vlerken. Dankzij hun ervaring lukt het om alles in korte tijd in gereedheid te brengen.

Bronnen