Fred Benavente

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 30 mei 2023 om 09:17
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Fred Benavente

NaamAlfred Benavente
GeborenHaarlem, 24 november 1926
GestorvenLe Caylar, Frankrijk, 2 december 2005
Functies acteur, regisseur, scenarioschrijver, documentairemaker
Bekend vanZeskamp, Farce Majeure, De Ted show, 'n Dik uur Dick, Prettig geregeld
Periode actief1954-1991
Werkt samen metDick van Bommel, Ted de Braak, Jan Fillekers, Henk van der Horst, Alexander Pola, Dick Passchier, Peter Faber, Anne-Wil Blankers
Triviaverzorgde de stem van Olivier B. Bommel in de film Als je begrijpt wat ik bedoel
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Fred Benavente in de media
Oeuvre Fred Benavente

Fred Benavente is bij het grote publiek bekend als acteur en als onderdeel van het team van Farce Majeure. Hij is echter ook achter de schermen productief geweest als regisseur, scenarioschrijver en documentairemaker.


Jeugd en eerste werkervaring

Van jongs af is Fred Benavente een fervent filmamateur. Hij doorloopt, met moeite, de MULO in Heemstede. Na de bevrijding vervult hij zijn dienstplicht van vier jaar op Sumatra in het tegenwoordige Indonesië. In diensttijd haalt hij zijn HBS-diploma.

Benavente zit aanvankelijk in de handel. Het is een loopbaan van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Benavente besluit zijn heil elders te zoeken.


Bij de omroep

Hij komt in 1954 in dienst van de NTS. Eerst is hij dolly-duwer, dan snel ook cameraman. Later is hij floormanager. Op 24 mei 1957 maakt Benavente zijn tv-debuut als Napoleon in het kinderprogramma Tien in de lucht.

In 1960 wordt hij door Tanja Koen, omroepster van de NCRV, aangemoedigd om bij deze omroep te solliciteren. Op 1 april komt hij als ‘regisseur zonder opleiding’ in dienst. Zijn eerste programma is Marinade (1961), onder andere met Bueno de Mesquita en Rita Corita. Voor een reeks aan grote programma’s doet Benavente zowel productie als de regie, zoals van Zeskamp, de musical “Kiss me Kate”, en Riedels en fiedels.

Als uitvoerend artiest en mede-regisseur maakt hij vanaf 1966 deel uit van het door de NRCV geproduceerde Farce Majeure. Het team van dit kolderieke programma is door Dick van Bommel en Benavente samengesteld. De andere leden zijn Ted de Braak, Jan Fillekers, Henk van der Horst en Alexander Pola. Er is een Engels voorbeeld “It’s a square world” aan voorafgegaan, namelijk Wat een wereld. De formule van dit programma bleek niet aan te slaan en er werden maar twee uitzendingen gemaakt..

Benavente kan met hard werken zijn talent tot een vak laten uitgroeien. Farce majeure wordt zijn doorbraak. Hij leeft zich uit als acteur, zanger, tekstschrijver, decorbouwer, filmer en commentaarstem. Benavente leent zijn specifieke stemgeluid aan diverse tekenfilms en radio en tv- commercials.


Na de televisie

Hij is vaste columnist voor het blad Bloedsuiker voor diabetespatiënten. Voor Luxaflex en Hoogovens (het tegenwoordige Corus) maakt hij bedrijfsfilms. Vervolgens wordt het rond de inmiddels gepensioneerde Benavente enigszins rustig. Af en toe treedt het Farce-team op bij bedrijfspresentaties of feesten.

Op 25 juni 2003 treden de voormalige leden van het Farce Majeure-team zonder Alexander Pola (in 1992 overleden) nog eenmaal op tijdens de Big Night of Comedy in Den Haag. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar staat een reprise gepland. Deze show wordt door de NCRV uitgezonden. In 2004 worden nog immer actuele hoogtepunten uit de afleveringen van “Farce Majeure” getoond. De overgebleven leden van het Farce Majeure-team voorzien het geheel van commentaar.

In december 2005 overlijdt Benavente in Frankrijk aan een hartstilstand.