Guus Verstraete jr.

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamAugust Julien Albert De Graef
GeborenHilversum, 26 april 1947
GestorvenBlaricum, 3 maart 2017
FunctiesRegisseur
Bekend vanBassie en Adriaan, Wedden dat...?, Surprise show, Mooi! Weer de Leeuw
Periode actief1968-2017
Werkt samen metAndré van Duin, Henny Huisman, Joop van den Ende, Paul de Leeuw

Guus Verstraete jr. in de media
Oeuvre Guus Verstraete jr.

Guus Verstraete is volgens vele televisiecollega's de beste showregisseur van Nederland. Hij regisseert grote show zoals Wedden dat...? , de Surprise show en de Soundmixshow. Verder werkt hij als regisseur voor de shows van Andre van Duin en doet hij de regie van de eerste drie series met Bassie en Adriaan.

Guus Verstraete is de zoon van de Belgisch-Nederlandse acteur Guus Verstraete sr.. Vader Verstraete werkt veel in theater en ook veel voor het medium televisie. Het gezin woont in Hilversum en via baantjes als dollyduwer en kabelsleper rolt hij het televisievak in. In 1970 start hij als regisseur in dienst van de AVRO.

Televisieregisseur

In de jaren zeventig werkt Verstraete achter de schermen bij de Mounties show, shows met Corrie Brokken en Andre van Duin. Verstraete regisseert een aantal seizoenen van de populaire kinderserie Bassie en Adriaan. In deze serie is hij zelf meerdere malen als figurant in beeld en spreekt hij de stem van Robin de robot in.

Hij regisseert begin jaren tachtig spektakelshows als de 1-2-3 show met Rudi Carrell en Ted de Braak en doet ook tussen 1982 en 1984 de regie van de Sterrenshow met Willem Ruis. In een van de Sterrenshows verrast Verstraete de presentator door te figuren als ober die een van de te winnen prijzen presenteert.

In 1977 neemt Verstraete ontslag bij de AVRO en gaat hij verder als freelance regisseur. Vanaf die tijd werkt hij veel voor producent Joop van den Ende. Vertstraete doet vanuit Aalsmeer de regie van shows als Wedden dat...?, de Surprise show, Ron's honeymoonquiz en de Soundmixshow en de Mini playbackshow.

De de opnames van een aflevering van Wedden dat...? in 1986 ontmoet Verstraete actrice en musicalster Simone Kleinsma. In 1990 verbindt Wedden dat...?-presentator Jos Brink de twee in de huwelijk.

Een aantal andere grote shows die Verstraete regisseert zijn onder meer de Nationaal Songfestival uitzendingen in 2000, 2001, 2006 en 2007; de John Kraaijkamp Musical Award Gala van 2000-2007.

Met Paul de Leeuw maakt Verstraete onder meer Papaul en Laat de Leeuw, in een van die afleveringen zingen Simone Kleinsma en Paul de Leeuw een ode aan Verstraete voor zijn zestigste verjaardag.

Naast televisie is Verstraete ook actief als theater regisseur, onder meer voor het theaterspektakel Musicals in Ahoy en Musicals in concert.

TV icoon

Op 3 maart 2017 overlijdt Verstraete plotseling, een maand voor zijn zeventigste verjaardag. Hij is enkele dagen eerder met hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Na aanleiding van zijn plotseling overlijden reageren veel (voormalig) televisiemedewerkers in het openbaar om uiting te geven aan hun verdriet en om Verstraete's belang voor de Nederlandse televisiegeschiedenis te benadrukken.

Ron Brandsteder zegt: "De Nederlandse televisiewereld is met de dood van Guus Verstraete een van zijn iconen verloren. Guus is, samen met Joop van den Ende, een van de mannen die Aalsmeer groot heeft gemaakt."

Presentator Henny Huisman laat weten: "Het was een van de aardigste, leukste, grappigste en meest gepassioneerde mensen in Hilversum. Zijn waarde voor de Nederlandse televisiegeschiedenis is niet te overschatten. Noem een grote show waar een miljoenenpubliek naar keek en Guus was erbij betrokken. Verstraete was iemand die altijd het overzicht hield en precies wist hoe hij mensen tot topprestaties kon krijgen. Iedereen op de vloer vocht om voor hem het beste resultaat te behalen. De cameramensen waren echt trots als hij voor jóuw beelden koos. En je kon ontzettend hard met hem lachen"

Ook Joop van den Ende is geraakt en laat in een schriftelijke verklaring weten: "Ik ben diep, diep verdrietig dat mijn oudste vriend - 42 jaar lang, begenadigd televisieregisseur en vooral een fijn mens met veel humor - is heengegaan."

Voor zijn zeventigste verjaardag stond een speciale avond gepland bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid waarin zijn oeuvre gevierd zou worden. Andre van Duin zou de avond presenteren en kopstukken uit de showbizz waren gevraagd om anekdotes en fragmenten te verzamelen voor deze avond.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Televizier-Ring 1986 voor Wedden dat...?
Zilveren Nipkowschijf 2004 voor Papaul

Publicaties

In 2007 publiceerde Verstraete zijn memoires. Dit boek heeft de titel 40 jaar topamusement, door de ogen van Guus Verstraete. Een aantal kopstukken uit de wereld van cabaret en amusement, zoals Andre van Duin, Paul de Leeuw, joop van den Ende en Simone Kleinsma vertellen over hun samenwerking met de regisseur.