Jeroen Latijnhouwers

Uit B&G Wiki
Versie door ArnoudGoos (overleg | bijdragen) op 7 okt 2014 om 09:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jeroen Latijnhouwers

NaamJeroen Latijnhouwers
GeborenSint Odiliënberg, 22 mei 1967
Functiespresentator, nieuwspresentator
Bekend vanRTL Nieuws, Editie NL, RTL Boulevard, Sport7
Periode actief1992-heden
Werkt samen metElsemieke Havenga, Margreet Beetsma, Daphne Lammers
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoJeroen Latijnhouwers op Twitter

Jeroen Latijnhouwers in de media
Oeuvre van Jeroen Latijnhouwers

Jeroen Latijnhouwers is geboren in het Limburgse plaatsje Sint Odiliënberg, maar samen met zijn ouders, twee broers en twee zussen verhuist hij op tweejarige leeftijd naar Tilburg. Na een paar jaar strijkt de familie neer in het nabijgelegen Berkel-Enschot. Hier doorloopt Latijnhouwers met horten en stoten de middelbare school. Leren doet hij niet graag, maar wel raakt hij in zijn puberjaren in de ban van het medium radio. Samen met een schoolvriendje richten de jongens een piratenzender op in Berkel-Enschot: “Een zendertje van vijf watt. Twee draaitafels, een cassetterecorder, een mengpaneel en een microfoon: een piratenstation dat net de straat uit kwam.”


Eerst werkzaamheden bij de radio

Na de HAVO besluit Latijnhouwers iets te willen doen met radio. Niet als deejay, maar in een functie die meer inhoud heeft. Dit zoekt hij in de journalistiek en hij schrijft zich in voor de School voor Journalistiek in Tilburg. Tijdens zijn studie werkt hij een enkele keer voor de lokale televisie in Udenhout, de lokale radiozender Radio Tilburg en door Omroep Brabant wordt hij gevraagd sportverslaggever te worden. Dit laatste doet hij een paar jaar en hier leert hij naar eigen zeggen op professionele wijze een radioprogramma te maken. Na enige tijd besluit hij te solliciteren bij Veronica nieuwsradio, waar hij wordt aangenomen. Wanneer de zender failliet gaat wordt Latijnhouwers dankzij ex-collega’s van Veronica nieuwsradio gevraagd om de met zwangerschapsverlof gaande Ariane de Lepper te vervangen voor het Sport7Nieuws. Hier maakt hij zijn presentatiedebuut op de landelijke televisie. Tijdens zijn periode bij Sport7 wordt Latijnhouwers gevraagd in de weekenden ook voor de commerciële Brabantse televisiezender TV8 het nieuws te presenteren. Dit doet hij maar kort, want hij beschouwt het programma als amateuristisch. Latijnhouwers wil stappen vooruit zetten en niet achteruit.

Tijdens zijn werkzaamheden voor Sport7 studeert Latijnhouwers af aan de School voor Journalistiek. Als eindexamenproductie besluit Latijnhouwers een Tilburgse student te volgen die in het plaatselijke café succes heeft met het nummer ‘Het is een nacht’. De zanger is de dan nog onbekende Guus Meeuwis. Latijnhouwers volgt Meeuwis vijf weken lang en in die periode wordt het liedje een nummer 1 hit in Nederland. Later maakt Latijnhouwers voor de televisie nogmaals een documentaire over de Brabantse zanger. De radiodocumentaire verkoopt hij aan zowel de TROS als de Radio Nederland Wereldomroep, die de productie meermaals uitzenden.

“Ik heb een spoor van vernieling achtergelaten”, aldus Jeroen Latijnhouwers over zijn voormalige werkgevers. Zowel Radio Tilburg, Veronica nieuwsradio als Sport7 zijn failliet gegaan. “Maar zelf ben ik er eigenlijk alleen maar beter van geworden, in de zin dat ik steeds een leukere, betere baan ergens anders kreeg aangeboden”. Nadat de stekker uit Sport7 is getrokken wordt hij gebeld door Jacques de Krom, oud-chef van Veronica nieuwsradio en toen hoofd van RTL Sport. De Krom vraagt of Latijnhouwers ‘stem’ wil worden van RTL Sport. Latijnhouwers neemt de baan aan en gaat twee dagen in de week filmpjes, reportages en sportwedstrijden van commentaar voorzien. In de zomer van 1997 moet Sportnieuws presentatrice Mari Carmen Oudendijk er tijdelijk tussenuit in verband met de flexwet-regelgeving. Door zijn ervaring bij Sport7 wordt Latijnhouwers gevraagd het programma in die korte periode te presenteren. Wanneer Oudendijk terugkeert, mag Latijnhouwers blijven en gaan de twee het programma om en om presenteren.


RTL Nieuws

Wanneer door bezuinigingen RTL Sport wordt opgeheven, vraagt RTL Nieuws hoofdredacteur Rik Rensen of Latijnhouwers als vervanger van Jan de Hoop het Ontbijtnieuws wil komen presenteren. Tevens zal hij op de redactie als redacteur werkzaam zijn. De redactiewerkzaamheden staakt Latijnhouwers na enkele aanvaringen met zijn eindredacteur, maar hij blijft wel als presentator actief. Ondertussen treedt hij binnen de organisatie op verschillende plaatsen op als invalpresentator, bijvoorbeeld bij 5 in het land en de late uitzendingen van RTL Nieuws. Wanneer Jeroen Pauw en Loretta Schrijver kort na elkaar vertrekken bij het Half Acht Nieuws, wordt Jeroen Latijnhouwers gevraagd samen met Elsemieke Havenga het nieuwe duo te vormen dat het vlaggenschip van RTL presenteert.

Tijdens deze periode gaat hij een enkele keer als verslaggever voor RTL Nieuws en 5 in het land aan de slag. Dit doet hij niet vaak, maar toevallig wel op zaterdag 13 mei 2000, de dag van de grote vuurwerkramp in Enschede. Hij is die dag op pad om een item te maken over een marktkoopman in Apeldoorn: “En toen werd ik gebeld door de eindredacteur van 5 in het Land. Die zei: ‘Jeroen je moet voor het Nieuws en voor ons even naar Enschede. Er is iets met een vuurwerkfabriek. We weten niet precies wat het is, het kan ook niks zijn.” Op de snelweg buiten Enschede ziet Latijnhouwers al aan de rookontwikkeling boven de stad dat er wel degelijk iets groots aan de hand is. Eenmaal ter plaatse komt hij met de auto vast te staan in een stad waar grote paniek heerst. Hij ontmoet zijn cameraploeg en samen besluiten ze richting het gemeentehuis te lopen voor verklaringen aldaar. Om zich heen ziet hij de vernielingen en spreekt hij mensen op straat. Wanneer hij in de straalwagen de eerste beelden van de ontploffingen ziet, bedenkt hij zich geen moment en besluit zelf de redacties van 5 in het land en RTL Nieuws te bellen: “Deze beelden moeten naar Hilversum!”. Naarmate de ernst van de situatie steeds verder doordringt en het aantal collega journalisten ter plaatse toeneemt, blijft Latijnhouwers de rest van de avond live verslag doen vanuit het rampgebied. “Het grootste wat ik ooit heb gedaan in de journalistiek.”

Om zijn eigen presentatiestijl te perfectioneren kijkt Latijnhouwers, naast enkele trainingen van presentatiegoeroe Jaap Brand, veel naar zijn collega nieuwspresentatoren. Zo neemt hij in zijn beginperiode bij RTL regelmatig plaats in de studio waar Rick Nieman presenteert. Hij let op hoe Nieman, die hij erg bewondert, zijn werk doet: hoe legt hij bijvoorbeeld de klemtonen en hoe maakt hij overgangen? Ook krijgt Latijnhouwers tips van collega Jan de Hoop. Het belangrijkste advies vond Latijnhouwers: “Als je zelf begrijpt wat je op dat moment voorleest, dan doe je het goed.” Op die manier kom je los van het oplezen van de autocue en leg je klemtonen automatisch goed. Tevens kijkt Latijnhouwers graag naar de Amerikaanse nieuwslezer Brian Williams van NBC Nightly News en naar Matt Lauer, presentator van de Today Show, een programma dat Latijnhouwers graag in Nederland zou willen presenteren: een nieuwsprogramma dat langzaam overloopt in een soort Koffietijd.


Editie NL

In 2003 besluit RTL een nieuw programma te maken op de vroege avond, getiteld Editie NL. Latijnhouwers hoort van deze plannen en vangt via een collega op dat hij dit samen met Elsemieke Havenga gaat presenteren en dat Roelof Hemmen hem vervangt bij het RTL Nieuws. Laaiend belt hij dezelfde avond hoofdredacteur Harm Taselaar op voor een verklaring. De geforceerde overstap naar Editie NL voelt in het begin als een degradatie voor Latijnhouwers: “Ik had geen zin in een 5 in het land-achtig programma. Maar ik had geen keuze.” Na een half jaar voelt hij zich steeds meer op zijn plaats en achteraf ziet hij in dat zijn hoofdredacteur het bij het juiste eind heeft gehad.

Bij Editie NL hanteert Latijnhouwers een meer vertellende stijl van presenteren. Bij de eerste nieuwsonderwerpen van het programma is het meer recht toe recht aan, maar naarmate de onderwerpen lichter worden, wordt zijn presentatiestijl wat losser en is er meer ruimte om iets van zichzelf te laten doorschemeren. Na zijn overstap naar Editie NL ziet Latijnhouwers zichzelf niet meer als nieuwslezer, maar als presentator. Deze nieuwe rol biedt hem tot zijn grote plezier ook de mogelijkheid af en toe als invaller op te treden bij RTL Boulevard. Tevens is Latijnhouwers op Radio 538 als invaller nieuwslezer te horen. In 2012 schuift Latijnhouwers na 15 jaar weer aan bij de nieuwsdesk van het RTL Ontbijtnieuws als vervanger van Jan de Hoop.


Overstap naar MAX

In oktober 2014 gaat Latijnhouwers na 18 jaar weg bij RTL. Hij maakt de overstap naar MAX, waar hij samen met Carrie ten Napel het programma Hallo Nederland gaat presenteren.