Kees van Maasdam: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(15 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 4: Regel 4:
 
| geboorte_datum  = 1928
 
| geboorte_datum  = 1928
 
| geboorte_plaats = Haarlem
 
| geboorte_plaats = Haarlem
| overlijden_datum  =  
+
| overlijden_datum  = 31 maart 2019
| overlijden_plaats =  
+
| overlijden_plaats = Onbekend
| functies = [[:Category:Presentator|Presentator]], [[:Category:Producent|Producent]], [[:Category:Omroeper|Omroeper]]
+
| functies = [[:Category:Presentator|presentator]], [[:Category:Producent|producent]], [[:Category:Omroeper|omroeper]]
| bekend_van  = ''[[De Opvallend Vrolijke Gevarieerde Visite]]'', ''[[Muziek Uit Studio Eén]]'', [[Ringo]]
+
| bekend_van  = ''[[De opvallend vrolijke gevarieerde visite]]'', ''[[Muziek uit studio één]]'', ''[[Ringo]]''
 
| periode_actief  = tot 1988
 
| periode_actief  = tot 1988
 
| werkt_samen_met = [[Herman Stok]], [[Co de Kloet]], [[Willem van Beusekom]]
 
| werkt_samen_met = [[Herman Stok]], [[Co de Kloet]], [[Willem van Beusekom]]
| trivia =  
+
| trivia = In 2000 trouwt Kees van Maasdam met zijn partner [[Herman Stok]] na 50 jaar samenzijn.
 
| externe_info =  
 
| externe_info =  
| onderschrift = Kees van Maasdam tijdens laatste Visite december 1975    foto: Leen Schaap
+
| onderschrift = Kees van Maasdam 1975 (Laatste Vrolijke Visite) foto: Leen Schaap
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Kees van Maasdam]]
+
| media = <imagemap>
| catalogus = [[Kees van Maasdam in de media]]
+
Image:Audio.png|
 +
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Kees_van_Maasdam  Audio fragmenten]
 +
desc none
 +
</imagemap>
 
}}
 
}}
  
Kees van Maasdam was presentator en omroeper, die van jongs af aan geïnteresseerd was in de radio en bedacht samen met vriend en latere partner Herman Stok het idee voor een jeugdomroep. Zij richtten daarvoor de Jaro op (Jeugd Amateur Radio Omroep), die kantoor hield in het huis van de moeder van Kees waar zij een kamer mogen gebruiken. Ook ander bekende radiomakers werkten mee aan de programma's van de Jaro voor ze later landelijk bekend werden, zoals Joop van Zijl en Dik Verkijk. De programma's in het begin opgenomen op lakplaten, hebben niet alleen Landelijk (via de VPRO) de luisteraars bereikt, ook Radio Bremen was geïnteresseerd en heeft programma's uitgezonden. Op de zolder hadden ze een studio ingericht voorzien van een signalering die ook in Hilversum werd gebruikt. Een jeugdomroep voor alle Europese jongeren met een eigen zendfrequentie zat er zonder de steun van de politiek en zo kort na de oorlog niet in en uiteindelijk werd de Jaro opgeheven. Op initiatief van Herman Broekhuizen en met de steun van het AVRO bestuur werd het idee van Herman en Kees in een wat gewijzigde vorm toch werkelijkheid als Minjon. De ervaring die ze er mee opgedaan hadden kunnen ze later als professional in dienst bij de VARA goed gebruiken. Kees ging werken bij de VARA op de Jeudafdeling. Toen de vaste presentator van het jongerenprogramma "Op de disselwagen" uitviel, stelt hij Herman Stok voor als vervanger. Herman doet het zo goed, dat hij uiteindelijk in vaste dienst wordt aangenomen  Met Herman Stok richtte Kees het managebureau "Pop Studio" op en vertegenwoorigden o.a. de Torero's, een succesvolle Hilversumse band. Kees deed omroepdiensten voor de VARA en presenteerde in de zeventiger jaren het programma "Een Opvallend Vrolijke Gevarieerde Visite": Een verzoekplatenprogramma vanuit het land waar men tussen twaalf en twee platen kon aanvragen en een babbeltje maken met Kees. Het programma werd voornamelijk uitgezonden vanuit café's in de Achterhoek en Twenthe. De Bareigenaren waren verzot op het programma vanuit hun bar omdat het reclame en extra omzet opleverde. Kees was onder alle omstandigheden een fijne collega om mee samen te werken en had altijd een goed humeur. Hij voelde zich helemaal op z'n gemak onder het genot van een filter sigaret van het merk Kent en een witte wijn in de hand.
+
Kees van Maasdam is een presentator en omroeper, die van jongs af aan geïnteresseerd is in de radio. Samen met vriend en latere partner [[Herman Stok]] bedenkt hij het idee voor een jeugdomroep. Zij richten daarvoor de Jaro op (Jeugd Amateur Radio Omroep) die kantoor houdt in het huis van de moeder van Van Maasdam. Daar mogen ze een kamer gebruiken. Ook andere bekende radiomakers, zoals [[Joop van Zijl]] en [[Dick Verkijk]], werken mee aan de programma's van de Jaro voor ze later landelijk bekend worden.  
Het kon er heftig aan toegaan tijdens de uitzendingen van de Vrolijke Visite. Een aantal uitroepen van Kees werden landelijk bekend: "Het zweet staat in m'n rokkebanden" en "Ga van m'n rug af" als het publiek te opdringerig werd. Oorspronkelijk werd het programma geproduceerd door Co de Kloet en later door Willem van Beusekom, die ook inviel bij ziekte en vakanties van Kees. De laatste uitzending kwam in december 1975 vanuit Hengelo (O) en werd een heel bijzondere, Kees had de vaste ploeg technici van het programma beloofd dat het hun uitzendning zou worden en dat heeft hij geweten. Kees en partner Herman Stok verlieten de VARA in 1988, wanneer directeur Marcel van Dam moet bezuinigen om de VARA overeind te houden.
+
 
Kees was voor alles inzetbaar bij de radio en presenteerde ook de programma's "Ringo" en "Muziek uit studio één"en werkte later op de muziekafdeling van de VARA. In 2000 trouwde Kees na 50 jaar met zijn partner Herman Stok in Amsterdam.
+
De programma's, in het begin opgenomen op lakplaten, hebben niet alleen landelijk (via de [[VPRO]]) de luisteraars bereikt, ook Radio Bremen is geïnteresseerd en heeft programma's uitgezonden. Op de zolder hebben ze een studio ingericht voorzien van een signalering die ook in Hilversum wordt gebruikt. Een jeugdomroep voor alle Europese jongeren met een eigen zendfrequentie zit er zonder de steun van de politiek en zo kort na de oorlog niet in en uiteindelijk wordt de Jaro opgeheven.  
 +
 
 +
Op initiatief van [[Herman Broekhuizen]] en met de steun van het [[AVRO]]-bestuur wordt het idee van Stok en Van Maasdam in een wat gewijzigde vorm toch werkelijkheid onder de naam [[Minjon]]. De ervaring die ze er mee opdoen kunnen ze later als professional in dienst bij de [[VARA]] goed gebruiken. Van Maasdam gaat werken bij de jeugdafdeling van de VARA en wanneer de vaste presentator van het jongerenprogramma ''[[Op de disselwagen]]'' uitvalt, stelt hij Herman Stok voor als vervanger. Stok doet het zo goed, dat hij uiteindelijk in vaste dienst komt.
 +
 
 +
Met Stok richt Van Maasdam het managementbureau "Pop Studio" op en vertegenwoordigen ze onder andere de Torero's, een succesvolle Hilversumse band. Van Maasdam doet omroepdiensten voor de VARA en presenteert in de zeventiger jaren het programma ''[[Een opvallend vrolijke gevarieerde visite]]'', een verzoekplatenprogramma vanuit het land waar de luisteraar tussen twaalf en twee platen kan aanvragen en daarnaast een babbeltje met Van Maasdam kan maken. Het programma wordt voornamelijk uitgezonden vanuit café's in de Achterhoek en Twenthe. De bareigenaren willen het programma graag vanuit hun bar laten uitzenden omdat het reclame en extra omzet oplevert.  
 +
 
 +
Het kan er heftig aan toegaan tijdens de uitzendingen van de ''Vrolijke visite''. Een aantal uitroepen van Van Maasdam worden landelijk bekend: "Het zweet staat in m'n rokkebanden" en "Ga van m'n rug af" als het publiek te opdringerig wordt. Oorspronkelijk wordt het programma geproduceerd door [[Co de Kloet]] en later door [[Willem van Beusekom]], die ook invalt bij ziekte en vakanties van Van Maasdam. De laatste uitzending is in december 1975 vanuit Hengelo (O) en wordt een bijzondere. Van Maasdam heeft de vaste ploeg technici van het programma beloofd dat het hún uitzending zou worden en dat heeft hij geweten.  
 +
 
 +
Van Maasdam en Stok verlaten de VARA in 1988, wanneer directeur [[Marcel van Dam]] moet bezuinigen om de VARA overeind te houden.
 +
 
 +
Kees van Maasdam is bij de radio voor alles inzetbaar geweest en heeft ook de programma's ''[[Ringo]]'' en ''[[Muziek uit studio één]]'' gepresenteerd. Later werkt hij op de muziekafdeling van de VARA.
  
 
[[Category: personen|Maasdam, Kees van]] [[Category:Presentator |Maasdam, Kees van]] [[Category:Omroeper |Maasdam, Kees van]] [[Category:Producent|Maasdam, Kees van]]
 
[[Category: personen|Maasdam, Kees van]] [[Category:Presentator |Maasdam, Kees van]] [[Category:Omroeper |Maasdam, Kees van]] [[Category:Producent|Maasdam, Kees van]]

Huidige versie van 1 jun 2021 om 12:46

Kees van Maasdam 1975 (Laatste Vrolijke Visite) foto: Leen Schaap

NaamKees van Maasdam
GeborenHaarlem, 1928
GestorvenOnbekend, 31 maart 2019
Functiespresentator, producent, omroeper
Bekend vanDe opvallend vrolijke gevarieerde visite, Muziek uit studio één, Ringo
Periode actieftot 1988
Werkt samen metHerman Stok, Co de Kloet, Willem van Beusekom
TriviaIn 2000 trouwt Kees van Maasdam met zijn partner Herman Stok na 50 jaar samenzijn.
Media
Audio fragmentenAudio.png


Kees van Maasdam is een presentator en omroeper, die van jongs af aan geïnteresseerd is in de radio. Samen met vriend en latere partner Herman Stok bedenkt hij het idee voor een jeugdomroep. Zij richten daarvoor de Jaro op (Jeugd Amateur Radio Omroep) die kantoor houdt in het huis van de moeder van Van Maasdam. Daar mogen ze een kamer gebruiken. Ook andere bekende radiomakers, zoals Joop van Zijl en Dick Verkijk, werken mee aan de programma's van de Jaro voor ze later landelijk bekend worden.

De programma's, in het begin opgenomen op lakplaten, hebben niet alleen landelijk (via de VPRO) de luisteraars bereikt, ook Radio Bremen is geïnteresseerd en heeft programma's uitgezonden. Op de zolder hebben ze een studio ingericht voorzien van een signalering die ook in Hilversum wordt gebruikt. Een jeugdomroep voor alle Europese jongeren met een eigen zendfrequentie zit er zonder de steun van de politiek en zo kort na de oorlog niet in en uiteindelijk wordt de Jaro opgeheven.

Op initiatief van Herman Broekhuizen en met de steun van het AVRO-bestuur wordt het idee van Stok en Van Maasdam in een wat gewijzigde vorm toch werkelijkheid onder de naam Minjon. De ervaring die ze er mee opdoen kunnen ze later als professional in dienst bij de VARA goed gebruiken. Van Maasdam gaat werken bij de jeugdafdeling van de VARA en wanneer de vaste presentator van het jongerenprogramma Op de disselwagen uitvalt, stelt hij Herman Stok voor als vervanger. Stok doet het zo goed, dat hij uiteindelijk in vaste dienst komt.

Met Stok richt Van Maasdam het managementbureau "Pop Studio" op en vertegenwoordigen ze onder andere de Torero's, een succesvolle Hilversumse band. Van Maasdam doet omroepdiensten voor de VARA en presenteert in de zeventiger jaren het programma Een opvallend vrolijke gevarieerde visite, een verzoekplatenprogramma vanuit het land waar de luisteraar tussen twaalf en twee platen kan aanvragen en daarnaast een babbeltje met Van Maasdam kan maken. Het programma wordt voornamelijk uitgezonden vanuit café's in de Achterhoek en Twenthe. De bareigenaren willen het programma graag vanuit hun bar laten uitzenden omdat het reclame en extra omzet oplevert.

Het kan er heftig aan toegaan tijdens de uitzendingen van de Vrolijke visite. Een aantal uitroepen van Van Maasdam worden landelijk bekend: "Het zweet staat in m'n rokkebanden" en "Ga van m'n rug af" als het publiek te opdringerig wordt. Oorspronkelijk wordt het programma geproduceerd door Co de Kloet en later door Willem van Beusekom, die ook invalt bij ziekte en vakanties van Van Maasdam. De laatste uitzending is in december 1975 vanuit Hengelo (O) en wordt een bijzondere. Van Maasdam heeft de vaste ploeg technici van het programma beloofd dat het hún uitzending zou worden en dat heeft hij geweten.

Van Maasdam en Stok verlaten de VARA in 1988, wanneer directeur Marcel van Dam moet bezuinigen om de VARA overeind te houden.

Kees van Maasdam is bij de radio voor alles inzetbaar geweest en heeft ook de programma's Ringo en Muziek uit studio één gepresenteerd. Later werkt hij op de muziekafdeling van de VARA.