Kees van Maasdam

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Mvkooij (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2011 om 14:20

Ga naar: navigatie, zoeken

Kees van Maasdam is een presentator en omroeper, die van jongs af aan geïnteresseerd is in de radio. Samen met vriend en latere partner Herman Stok bedenkt hij het idee voor een jeugdomroep. Zij richten daarvoor de Jaro op (Jeugd Amateur Radio Omroep), die kantoor houdt in het huis van de moeder van Kees waar zij een kamer mogen gebruiken. Ook andere bekende radiomakers werken mee aan de programma's van de Jaro voor ze later landelijk bekend worden, zoals Joop van Zijl en Dik Verkijk.

De programma's in het begin opgenomen op lakplaten, hebben niet alleen landelijk (via de VPRO) de luisteraars bereikt, ook Radio Bremen is geïnteresseerd en heeft programma's uitgezonden. Op de zolder hebben ze een studio ingericht voorzien van een signalering die ook in Hilversum wordt gebruikt. Een jeugdomroep voor alle Europese jongeren met een eigen zendfrequentie zat er zonder de steun van de politiek en zo kort na de oorlog niet in en uiteindelijk wortd de Jaro opgeheven.

Op initiatief van Herman Broekhuizen en met de steun van het AVRO bestuur wordt het idee van Herman en Kees in een wat gewijzigde vorm toch werkelijkheid als Minjon. De ervaring die ze er mee opdoen kunnen ze later als professional in dienst bij de VARA goed gebruiken. Kees gaat werken bij de jeudafdeling van de VARA. Wanneer de vaste presentator van het jongerenprogramma "Op de disselwagen" uitvalt, stelt hij Herman Stok voor als vervanger. Herman doet het zo goed, dat hij uiteindelijk in vaste dienst wordt aangenomen.

Met Herman Stok richt Kees het managebureau "Pop Studio" op en vertegenwoorigden ze onder andere de Torero's, een succesvolle Hilversumse band. Kees doet omroepdiensten voor de VARA en presenteert in de zeventiger jaren het programma "Een opvallend vrolijke gevarieerde visite": Een verzoekplatenprogramma vanuit het land waar men tussen twaalf en twee platen kan aanvragen en een babbeltje maken met Kees. Het programma wordt voornamelijk uitgezonden vanuit café's in de Achterhoek en Twenthe. De bareigenaren zijn willen het programma graag vanuit hun bar laten uitzenden omdat het reclame en extra omzet oplevert.

Kees is onder alle omstandigheden een fijne collega om mee samen te werken en heeft altijd een goed humeur. Hij voelt zich helemaal op z'n gemak onder het genot van een filter sigaret van het merk Kent en een witte wijn in de hand.

Het kan er heftig aan toegaan tijdens de uitzendingen van de Vrolijke Visite. Een aantal uitroepen van Kees worden landelijk bekend: "Het zweet staat in m'n rokkebanden" en "Ga van m'n rug af" als het publiek te opdringerig wordt. Oorspronkelijk wordt het programma geproduceerd door Co de Kloet en later door Willem van Beusekom, die ook invalt bij ziekte en vakanties van Kees. De laatste uitzending is in december 1975 vanuit Hengelo (O) en wordt een bijzondere, Kees heeft de vaste ploeg technici van het programma beloofd dat het hun uitzendning zou worden en dat heeft hij geweten.

Kees en partner Herman Stok verlaten de VARA in 1988, wanneer directeur Marcel van Dam moet bezuinigen om de VARA overeind te houden.

Kees is bij de radio voor alles inzetbaar geweest en heeft ook de programma's "Ringo" en "Muziek uit studio één" gepresenteerd. Later werkt hij op de muziekafdeling van de VARA. In 2000 trouwde Kees na 50 jaar met zijn partner Herman Stok in Amsterdam.