25 jaar RTL

Uit B&G Wiki
RTLlogo25jaar.jpg

In 2014 bestaat zendergroep RTL vijfentwintig jaar.

Op zaterdag 1 november 2014 wordt de kijker een uitgebreid kijkje gegund in het RTL van de jaren 90 met een speciale jubileumprogrammering op RTL 4.


Geschiedenis

In 1989 wordt zender RTL Veronique opgericht. In 1990 wordt deze omgedoopt tot RTL 4 en al gauw voegen RTL 5, 7 en 8 zich tot de familie.


Jubileumprogrammering: zaterdag 1 november 2014

06.20 Telekids met Carlo Boszhard en Irene Moors
08.00 Rad van fortuin met Hans van der Togt en Leontien Borsato
09.15 Wie ben ik? met Andre van Duin en Ron Brandsteder
10.00 Koffietijd! met Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij
11.00 RTL Boulevard met Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde
11.35 In Holland staat een huis met Martijn Krabbé
12.35 Surprise show met Henny Huisman
14.30 Idols-finale met kandidaten Jim Bakkum en Jamai Loman
16.00 Catherine met Catherine Keyl
17.00 De 5 uur show met Viola Holt
20.00 Ik hou van Holland met Linda de Mol


Bekende programma's

RTL nieuws

RTL Nieuws gaat 2 oktober 1989 om zes uur 's avonds van start met nieuwslezer Jeroen Pauw. Het eerste jaar zijn er vier nieuws-uitzendingen per dag, waarbij de uitzending van tien uur het belangrijkste is. Al in februari 1990 verschuift die hoofduitzending naar half acht. Niet alleen zijn ze zo een half uur voor het NOS journaal, er blijft ook een langere avond over voor de vele nieuwe programma's die dan van start gaan. Qua vormgeving en duo-presentatie onderscheidt het programma zich, terwijl het zich journalistiek gezien aan de kwaliteit van het NOS journaal meet.

RTL trekt al in het eerste jaar ongeveer de helft van de Nederlandse televisiekijkers weg van de publieke netten. De belengrijkse redenen zijn dat RTL veel amusementsprogramma's toont en dat de zender een horizontale programmering heeft. In tegenstelling tot de publieke netten, waar elke avond een andere omroepvereniging op uitzendt, weet de kijker precies welk soort programma's hij of zij op bepaalde tijden kan verwachten. Het RTL Nieuws speelt ook een belangrijke rol in het succes van de zender, omdat kijkers na het RTL Nieuws niet overschakelen naar een tweede journaal en dus de hele avond bij RTL blijven.

Koffietijd!

Mireille en Hans

In 1994 worden presentatoren Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij door RTL 4 gevraagd om Koffietijd! te presenteren: een magazine over entertainment en ditjes en datjes voor huisvrouwen. Het programma wordt het allereerste rechtstreeks uitgezonden ochtendprogramma op de Nederlandse televisie en trekt een groot en breed publiek.

Na zeven seizoenen wordt desondanks door RTL besloten om een jonger presentatieduo in te zetten. Kijkers haken massaal af en aan het einde van het seizoen is slechts 50 procent van het kijkerspubliek overgebleven. RTL besluit het programma in het voorjaar van 2001 te beëindigen. In 2006 mogen Hans en Mireille Koffietijd! weer presenteren en dit blijkt een zelfs nog groter succes dan voorheen.

Barend en Van Dorp

Studio Barend & Van Dorp

Tussen 1990 en 2006 is Barend & Van Dorp een talkshow over actuele zaken gepresenteerd door Henk van Dorp en Frits Barend. Vaste tafelgast is Jan Mulder. Als in 2005 het duo besluit te verhuizen naar de concurrerende zender Talpa verhuist het kijkerspubliek niet mee en in 2006 wordt het programma van de buis gehaald.

Telekids

Carlo en Irene

In 1989 begint Irene Moors een nieuw kinderprogramma in de studio genaamd Telekids. Het echte succes komt in 1993 wanneer Carlo Boszhard zich bij Irene voegt om het programma met haar te presenteren. Het programma wordt uitgebouwd tot een magazine waarin allerlei onderdelen en bekende gasten passeren en elke uitzending twee schoolklassen het tegen elkaar op mogen nemen in spelonderdelen. Populair zijn de onderdelen Pittige tijden en De doordraaishow.

Ik hou van Holland

Logo Ik hou van Holland

Linda de Mol presenteert een ouderwets gezellige en muzikale quiz over eigen land waarin bekende Nederlanders het tegen elkaar opnemen onder de titel Ik hou van Holland. Het programma blijkt een enorm succes met gemiddeld twee miljoen kijkers per aflevering. Internationaal wordt het concept vervolgens ook uitgezonden onder de noemer I Love My Country.

De Club van Sinterklaas

De Club van Sinterklaas

Wanneer kinderzender Jetix in 2009 wil stoppen met de populaire jeugdserie De Club van Sinterklaas besluit RTL 4 de serie over te nemen. Zwarte Pieten Testpiet, Muziekpiet, Hoge Hoogte Piet, Profpiet en Coole Piet Diego vallen samen met Sinterklaas weer enorm in de smaak bij de jeugd en de dagelijkse uitzendingen zijn goed voor 350.000 kijkers per aflevering.

In het 25-delige verhaal getiteld De Jacht Op het Kasteel wil een gemene boef het kasteel van Sinterklaas afdwingen. Coole Piet Diego maakt zoals elk jaar een liedje over de gebeurtenissen en ook dit jaar bereikt de titelsong de hitlijsten. In 2010 wordt er door het afhaken van hoofdsponsor Albert Heijn besloten geen nieuw seizoen uit te zenden. RTL gaat voortaan eerdere seizoenen van Jetix herhalen op RTL 8. In 2012 wordt de eerste bioscoopfilm geproduceerd en anno 2014 bestaat de avonturenreeks 15 jaar.

Externe links