Ad Visser
Naam | Ad Visser |
Geboren | Amsterdam, 28 april 1947 |
Functies | presentator, programmamaker, performer |
Bekend van | Toppop, Superclean Dreammachine |
Periode actief | 1970-heden |
Werkt samen met | Herman Broekhuizen, Ad 's-Gravesande, Rien van Wijk, Lars Boom, Penney de Jager, Egbert van Hees, Wim van der Linden, Geert Popma, Bert van der Veer |
Gallery | Gallery |
Externe info | Officiële site |
Ad Visser in de media Oeuvre Ad Visser |
Ad Visser of wel Mr. Toppop. Vijftien jaar lang is hij de Nederlandse popmuziek in eigen persoon. Hij is voor jongelui een icoon van de jaren zeventig. Vissers populariteit is niet verassend. Hij presenteert zichzelf als een aimabel en intelligente presentator. Visser heeft een brede interesse. Naast presentatiewerk maakt hij vanaf begin jaren tachtig muziek op basis van natuurkundige formules. Verder schrijft hij boeken en geeft concerten. Kortom Visser is, zoals hij zelf samenvat, een "multi-media performancer".
Visser is al van jongs af aan creatief bezig. Op de lagere school schrijft hij zijn eerste science fiction-verhaal. Op de middelbare school verschuift zijn interesse naar muziek. Hij richt vervolgens zijn eigen band op: Blurp. Hijzelf is zanger en gitarist van het avantgardistische trio. Blurp treedt onder andere op in het Shaffy Theater. De band zou in 1965 ook verschijnen in een programma van de AVRO. Het televisieoptreden gaat niet door, omdat de leiding de teksten te controversieel vindt.
In 1969 komt Visser voor de AVRO-radio te werken, onder Herman Broekhuizen (oprichter van Minjon in 1953 en chef jeugduitzendingen) en Ad ’s-Gravesande. Visser is maker van het programma Superclean Dreammachine. In dit door hem zelf geproduceerde en gepresenteerde programma voor de late avond laat hij vooral synthesizerpop en symfonische rockmuziek horen.
Op televisie wordt Visser, na een auditie bij de AVRO, samen met Lars Boom gekozen tot duopresentator. Het nieuwe programma met de titel Toppop is legendarisch: het introduceert de popcultuur in Nederland. De kijkcijfers zijn enorm hoog, tot 40 - 50%.Toppop is daarmee het best bekeken programma van de Nederlandse televisie. Ook de gemiddelde waardering van 7.3 is hoog. Het programma biedt behalve Nederlandse artiesten ook internationaal grote namen, zoals Donna Summer, Queen, Iggy Pop en David Bowie. Visser werkt ruim 15 jaar voor het programma.
Na Toppop bouwt Visser zijn televisiecarrière af. Hij is alleen nog te zien als AVRO-omroeper en sporadisch als presentator. In 1986 bedenkt, produceert en presenteert hij TV-programma’s rond de acteurs Ton van Duinhoven, Jeroen Krabbé en Peter Faber. Daarna kiest hij er zelf voor om te stoppen met televisieoptredens. Hij richt zijn activiteiten voortaan op het bedrijfsleven, de overheid, festivals en theaters.
In de periode die volgt vestigt Visser zich als een onafhankelijk reclame- en marketingadviseur. Verder pakt hij zijn oude passie science fiction weer op. Zijn eerste science fiction-roman, Sobriëtas, haalt de boeken top-tien. Het boek wordt zelfs verfilmd voor de Italiaanse televisie. Ook stort Visser zich weer op de muziek; er verschijnen een aantal televisieseries in Nederland waarvoor hij muziek componeert (Guus en Truus en De Briljantinos).
Een aantal muziekprojecten krijgt bekendheid. Hij is leider (en enig lid) van the Amsterdam Compter Ensemble, dat computermuziek maakt. Het ACE ontwikkelt projecten op basis van muziek in theatervorm. Met het ACE produceert hij ondermeer nieuwe arrangementen van klassieke meesterwerken
Ook is er de succesvolle creatie Brainsessions. Brainsessions bevat muziek dat zogeheten alfa-golven in de hersenen opwekt. Deze verschaffen de luisteraar een aangename fysieke en mentale ontspannenheid. Deze informatie zorgt voor media interesse. Ivo Niehe haalt Visser naar zijn programma de TV show om over Brainsessions te praten. Ook het programma Opium besteedt er aandacht aan. Dit alles resulteert dat het album de tweede plaats haalt op de hitparade en de CD wordt met goud bekroond.
In 2000 maakt Visser een zeldzame rentree op de televisie, door in het Big Brother-huis voor vips plaats te nemen. In de groep zitten verder ondermeer Theo van Gogh en Emile Ratelband.
In 2013 presenteert Visser Echte meisjes op zoek naar zichzelf in Nepal op RTL5.
Prijzen en onderscheidingen
De zilveren Harp voor het album Twee levens (1980).
Het zilveren oog voor Toppop (1980).
De gouden Coq d’Honneur voor bijzondere live-evenementen (1981).
Publicaties
Brainsessions (CD), (1995).
Train your brain for better sex (CD), (1999).
The inner journey (CD), (2003).