In de voetsporen van Ma Lin

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte89'21"
Mediumtelevisie
Externe infoHolland Doc
SurfMedia
Beschrijving

Documentaire in het kader van HollandDoc over Hendrik Sneevliet. Deze Nederlandse politicus is in het begin van de twintigste eeuw van groot belang geweest bij de grondlegging van het communisme in China. Hij nam hier een schuilnaam aan, vanwege het feit dat de Nederlandse inlichtingendienst hem in de gaten houdt. Deze schuilnaam wordt Henk Maring, door de Chinezen uitgesproken als Ma Lin. Sneevliet staat in 1921 aan de wieg van de Communistische Partij van China (CCP), samen met onder andere een jonge Mao Zedong en Chen Duxiu. Hij verblijft in totaal ongeveer twee jaar in China waar hij veel betekent voor het communisme, en heeft ook verbanden in de Sovjet-Unie.

In In de Voetsporen van Ma Lin wordt het verhaal van Sneevliet verteld door middel van interviews met experts, archiefmateriaal en een verteller. Dit alles wordt grotendeels begeleid met beelden van het huidige China en met zowel traditionele als moderne Chinese muziek.

Makers

Regie René Seegers

Productie Ine Waltuch, Gu Renquan

Camera Mark de Blok, Hans Fels

Montage Willem Hoogenboom

Geluid Zhang Yong

Mixage Wim Vonk

Titels Menno Landstra

Animatie Code D'Azur

Stemmen Huub Stapel, Arend Jan Heerma van Voss, Hong Tong Wu

Commentaar René Seegers

Eindredactie Thomas Doebele, Maarten Schmidt

Achtergrondinformatie

Deze documentaire is uitgezonden 85 jaar nadat Sneevliet in China arriveerde met als plan de proletariërs te organiseren en een einde maken aan de uitbuiting van het kapitalisme.