Joop Koopman

Uit B&G Wiki
Joop Koopman

NaamJohannes Koopman
GeborenAmsterdam, 7 april 1930
Gestorven25 december 2011,
Functies programmamaker, presentator, impresario
Bekend vanPlein 8 uur 13, Het gesproken portret, De Stratemakeropzeeshow, 2 voor 12
Periode actief1950-1995
Werkt samen metHenk Elsink, Mies Bouhuys, Jan Blokker, Tonny van Verre, Wim Kan, Ellen Blazer
Media
Audio fragmentenAudio.png

Joop Koopman in de media
Oeuvre Joop Koopman

Kenmerkend voor Joop Koopman is zijn herkenbare stem: duidelijke intonatie en zuiver, accentloos Nederlands sprekend. Joop heeft een unieke loopbaan die hem van radio via televisie naar het theater voert. Hij is een vakman met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een nauwlettend artistiek geweten. Een leverancier van beschaafd amusement wat hij zelf omschrijft als “kwalitatief verantwoord amusement”. Zijn ervaring in het vak maakt hem voor artiesten behalve adviseur, ook een vraagbaak en een rustpunt.

Als 20-jarige wordt Joop in maart 1950 omroeper bij de VARA-radio. Hij krijgt als medewerker van de afdeling Gesproken Woord, onder leiding van Ary van Nierop, ook andere radiowerkzaamheden waaronder programmaregie toebedeeld. Joop wordt in 1954 verantwoordelijk redacteur van het ziekenprogramma De regenboog. Hier krijgt hij de kans om zijn liefde voor het cabaret bij de radio om te zetten in programma´s met cabaretiers.

Als Karel Prior in 1957 naar de AVRO overstapt en zowel zijn populaire zaterdagavondprogramma Showboat en een groot deel van de medewerkers meeneemt komt er op de afdeling Amusement de functie van Hoofd Radio Amusement vrij. Joop wordt benoemd en wordt gevraagd de leegte op te vullen. Hij bedenkt met het programma Plein 8 uur 13 dat moet dienen als opvolger voor de Showboat. Ook stelt hij de jonge cabaretier Henk Elsink in de gelegenheid het succesvolle radio cabaretprogramma Vrij entree te maken; het programma draait maar liefst vijf seizoenen en telt ruim honderd afleveringen .

Zelf is Joop vanaf 1960 te horen in Het gesproken portret, waarvoor hij welgeteld vijfhonderd programma's maakt. Voor de VARA-televisie spreekt hij daarnaast incidenteel filmteksten in.

Dat men vindt dat Joop zijn werkzaamheden goed vervult blijkt eind jaren 60 als hij naast zijn taken als Hoofd Radio Amusement ook gevraagd wordt dit voor VARA-televisie te doen. Het is een bloeitijd van de VARA-televisie, waar Joop (mede) verantwoordelijk voor wordt. In die tijd komt de VARA met legendarische programma's als de spelshow Een van de acht, het satirische programma Hadimassa en de kinderserie De Stratemakeropzeeshow.

Zijn eigen televisie debut laat niet lang op zich wachten. In 1971 is hij voor het eerst te zien als presentator van de door VARA-medewerkster Ellen Blazer bedachte kennisquiz Twee voor twaalf. De sfeer bij de VARA bevalt Joop echter steeds minder. De interne broederstrijd met een overspannen vergadercultuur zorgt voor verdeeldheid binnen de VARA en is voor Joop reden om in 1976 de omroep te verlaten. Hoewel hij offiecieel niet meer bij de omroep zit blijft Joop de quiz Twee voor twaalf nog tot 1983 presenteren ook duikt hij sporadisch op als jurylid in een aantal VARA producties.

In de jaren '90 is Joop te zien bij de NOS. Hier presenteert hij twee seizoenen de Nederlandse versie van de BBC- quiz De connaisseur over beeldende kunst, architectuur en fotografie.

Naast zijn televisiewerk is Joop korte tijd directeur van schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Daarna treedt hij in dienst van theaterbureau Lumen in Hilversum, waarvan hij tenslotte mede-eigenaar wordt en dat hij in 1994 opheft. Joop is in de loop der jaren begeleider/impresario geweest van een groot aantal Nederlandse sterren waaronder Martine Bijl, Adèle Bloemendaal, Fons Jansen en Harry Jekkers. De enige van deze sterren die hij nog steeds begeleidt en adviseert is de cabaretier Youp van ´t Hek.