Roderick Veelo

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamRoderick Veelo
GeborenOuderkerk aan de Amstel, 29 oktober 1964
Functiesnieuwspresentator, presentator
Bekend vanRTL Z, RTL Nieuws, Zembla, Kamerbreed
Periode actief1992-heden
TriviaTrivia

Roderick Veelo in de media
Oeuvre van Roderick Veelo

Op jonge leeftijd is Roderick Veelo al totaal gefascineerd door de radio. Hij wil diskjockey worden en begint op zijn zestiende een eigen piratenzender in Abcoude. Nadat hij twee keer wordt uitgeloot voor de School voor Journalistiek, gaat hij politicologie studeren in Amsterdam. Daar komt hij terecht bij de lokale piratenzender, Radio Decibel. Hij presenteert het nieuws en gaat later ook plaatjes draaien. “Ik wilde gewoon bij de radio. En wat ik daar te doen had, dat maakte me niet zoveel uit.” Tijdens het laatste jaar van zijn studie politicologie loopt hij stage bij het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen. Daar heeft hij in de praktijk de journalistiek leren kennen.

Na de stage blijft hij invalkracht bij Spijkers met koppen, waarna hij als redacteur bij Punch! op Radio 5 terechtkomt. Felix Meurders vraagt hem items voor Kassa! van commentaar te voorzien, en later wordt hij als commentaarstem voor Zembla gevraagd. In 1998 begint hij als nieuwspresentator op televisie, bij Het nieuws op SBS6. Op aanbeveling van Twan Huys, begint Veelo bij wat het nieuwe alternatief voor het NOS Journaal en RTL Nieuws moet worden. “Ze vroegen, kun je over twee weken beginnen? Maar ik had nog nooit voor een camera gezeten.” Bij Het nieuws leeft een enorme pioniersdrang, om nieuws op ooghoogte van de kijkers te brengen. Er wordt niet teveel van voorkennis uitgegaan en de onderwerpselectie wordt gebaseerd op herkenbaarheid voor de kijker. Veelo moet in het begin zijn weg vinden en wordt met de nieuwspresentatie rond 11 september 2001 in het diepe gegooid. “Ik raakte zo opgeslokt in het onderwerp dat ik niet eens tijd had om me nerveus te maken. Als je eenmaal zo’n vuurdoop hebt gehad, dan gaat het je daarna makkelijker af.” Echter, de kijkers blijven weg en er wordt flink gesleuteld aan het programmaformat. Hier past hij niet in. Hij maakt de overstap naar het TROS-programma Nieuws en voetbal met Jack van Gelder. Aan de discussietafel zitten uitgesproken figuren als Willem Oltmans en Maarten van Rossem, die Veelo als gespreksleider stevig in de hand moet houden.

In 2005 stuurt Veelo bij wijze van open sollicitatie een overzichts-DVD van zijn werkzaamheden naar de nieuwe televisiezender Talpa en naar RTL. Hij wordt door RTL uitgenodigd om te komen praten en zij zien potentie. Als Peter van der Maat in 2006 bij RTLZ vertrekt, kan Veelo aan de slag als invaller. Na een half jaar wordt besloten dat hij als vaste nieuwspresentator aanblijft. Hij moet zich erg inlezen in het financieel-economische nieuws, maar krijgt al snel bewondering voor het onderwerp. “Alles wat in het gewone leven van belang is, dat speelt ook op de beurs. Er moet een soort liefde ontstaan. Het moet boeien. Als het niet boeit, dan hou je het niet vol.”

De redactie van RTLZ is een kleine club, waardoor hij bij alle aspecten van het programmamaken betrokken is. Er wordt niet met een vast script en autocue gewerkt, waardoor er veel flexibiliteit mogelijk is. Er kan snel worden ingesprongen op actuele ontwikkelingen. Deze werkwijze bevalt Veelo goed, “Er is als nieuwspresentator denk ik niets leukers dan RTLZ presenteren.” Naast hem staat tijdens de presentatie een laptop, waarop hij actuele beurskoersen volgt. Als er iets noemenswaardigs gebeurt, kan hij dat meenemen in de presentatie. De berichtgeving over de financiële crisis is een intensieve werkperiode voor Veelo. Er gebeurt zoveel dat het bijna niet bij te benen is, ook al draait hij vele extra presentatie-uren.

Hij vindt het prettig om zonder autocue te werken. Dat werkt een lossere stijl van presenteren in de hand. Als voorbeeld kijkt hij vaak naar CNBC, de Amerikaanse equivalent van RTLZ. Zij zenden de hele dag uit en hij bewondert de losse, maar overtuigende manier waarop zij met de materie omgaan.

Naast RTLZ is hij incidenteel te zien als presentator bij Editie NL. Ook maakt hij voor KX FM, het internetradiostation van Rob Stenders, de dinsdagochtendeditie van de Staxshow. Vanuit de studio in zijn eigen huis neemt hij het programma op. Nog net op tijd heeft hij meegedaan aan het programma Wie is de mol? Hij is dan nog niet in vaste dienst bij RTL, dus heeft de hoofdredacteur geen zeggenschap. Later bij andere RTL-medewerkers is dit wel gebeurd. “Ik ben blij dat hij er niks over te zeggen had in mijn geval. Het is een van de mooiste dingen die ik heb gedaan.”