Johnny Kraaykamp sr: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina: {{ Infobox Persoon | illustratie = JohnnyKraaykampsr.jpg | naam = Jan Hendrik Kraaykamp | geboorte_datum = 19 april 1925 | geboorte_plaats = Amsterdam | overlijden_datum = |...)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(18 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 4: Regel 4:
| geboorte_datum  = 19 april 1925
| geboorte_datum  = 19 april 1925
| geboorte_plaats = Amsterdam
| geboorte_plaats = Amsterdam
| overlijden_datum  =  
| overlijden_datum  = 17 juli 2011
| overlijden_plaats =  
| overlijden_plaats = Laren
| functies = [[acteur]], [[komiek]], [[zanger]]
| functies = [[:Category:Acteur | acteur]], [[:Category:Komiek | komiek]], [[:Category:Zanger | zanger]]
| bekend_van  = ''[[De Johnny Kraaykamp show]]'', ''[[AVRO's Weekendshow]]'', ''[[Johnny en Rijk]]'', ''[[Een paar apart]]'', ''[[Het zonnetje in huis]]''
| bekend_van  = ''[[De Johnny Kraaykamp show]]'', ''[[AVRO's Weekendshow]]'', ''[[Johnny en Rijk]]'', ''[[Een paar apart]]'', ''[[Het zonnetje in huis]]''
| periode_actief  = 1955-2007
| periode_actief  = 1955-2007
| werkt_samen_met = [[Rijk de Gooyer]], [[Johnny Kraaykamp jr.]], [[Martine Bijl]]
| werkt_samen_met = [[Rijk de Gooyer]], [[Johnny Kraaykamp jr]], [[Martine Bijl]]
| trivia =  
| trivia =  
| externe_info =  
| externe_info =  
| media = <imagemap>
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Johnny_Kraaykamp_sr Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| onderschrift = Johnny Kraaykamp sr.
| onderschrift = Johnny Kraaykamp sr.
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Johnny Kraaykamp sr.]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Johnny Kraaykamp sr.]]
Regel 17: Regel 22:
}}
}}


[[Category:personen|Kraaykamp, Johnny sr]]
Een echte clown die bekend staat als een gekke bekkentrekker, maar Johnny Kraaykamp is veel meer dan dat. Hij is een serieuze acteur die zich zowel in het theater als voor de camera meerdere malen heeft bewezen. Als komiek is hij een meester in het schmieren (slordig toneelspel) en zijn onverwachte reacties zorgen meer dan eens voor een lachstuip bij zijn tegenspelers. Samen met [[Rijk de Gooyer]] vormt hij jarenlang een duo en het tweetal kent grote successen. In zijn latere jaren straalt hij in de populaire comedyserie ''[[Het zonnetje in huis]]''.
 
In het begin van zijn carrière doet de jonge Johnny van alles wat: hij is werkzaam als jongenssopraan, werkt korte tijd samen met een acrobaat en is zanger bij het showorkest van [[Joop Seegers]]. Vervolgens werkt hij als bassist-entertainer in het Café van Nico Schömakers en bij Ab Kok in diens Place Pigalle. In Place Pigalle leert hij Rijk de Gooyer kennen en al snel komt er een langdurige samenwerking tot stand. Het eerste waar het duo aan werkt is de plaatopname van "Twee jongens en een gitaar".
 
In het quizprogramma ''[[Weest op uw houde]]'' onder leiding van [[Loet Steenbergen]] maakt Johnny naar alle waarschijnlijkheid op 19 maart 1955 met een kort optreden zijn televisiedebuut. In juli 1956 is hij in een grote rol op de televisie te zien in het blijspel ''[[Pedro moet hangen]]'' van de [[AVRO]]. Samen met Rijk speelt Johnny het sjacheraarduo Juan en Fernando.
 
In het voorjaar van 1956 start de AVRO een serie amusementsprogramma’s onder de titel ''[[Weekendshow]]''. Hierbij staan de komische talenten van Johnny en [[Huub Matron]] centraal. Een aantal uitzendingen wordt door de N.I.R. uit Brussel overgenomen met het gevolg dat Johnny ook bij de zuiderburen bekendheid krijgt. Hierna volgen optredens in diverse programma's. Zo is Johnny te zien in ''[[Mimosa]]'', ''[[Rotterdam]]'' en een optreden in ''[['t is Oudejaarsavond]]''.
 
In december 1960 is er een incident met Johnny. De [[VPRO]] heeft voor 16 december de luchtige eenakter ''[[Eenhoorn]]'' op het programma staan. [[Betsie Smeets]] en Johnny Kraaykamp worden benaderd voor de hoofdrollen. Op 8 december maakt het ''Nieuws van de Dag'' op de showpagina echter bekend, dat de geplande uitzending geen doorgang zal vinden. Er zijn problemen rond Kraaykamp gerezen, die terug te voeren zijn naar zijn ongelukkige opzegging voor een 5-mei-programma. Johnny verklaart in een reactie voor de krant dat al eerder vier programma’s van de [[AVRO]], [[KRO]] en [[VARA]] op mysterieuze wijze verboden zijn. Uiteindelijk is de éénakter op 17 maart in 1961 toch te zien
 
In de tussentijd is Johnny ook nog steeds actief in het theater. Met het gezelschap Ensemble is hij te zien in ''De getemde feeks'', maar hij speelt ook in vrije producties, zoals ''Irma-la-douce'' en ''De man van La Mancha''. In oktober 1962 werkt Kraaykamp mee aan de musical ''[[O kijk me nou?]]'' die wordt uitgezonden door de [[NCRV]]. Een maand later maken Johnny en Rijk in pyjama hun opwachting bij [[Mies Bouwman]] in een sketch tijdens de marathonuitzending ''[[Open het dorp]]''.
 
In het najaar van 1962 komt Johnny met een eigen grote show op de televisie: ''[[Boulevard]]''. Het scenario schrijft hij in samenwerking met [[Guus Vleugel]]. Het jaar erop komt hij met een reeks ''[[De Johnny Kraaykamp show]]''. Johnny is niet alleen solo te bewonderen op de buis. Voor de [[AVRO]] maakt hij samen met Rijk de Gooyer de komende jaren ''[[Johnny en Rijk]]'' ,''[[Alleen voor U]]'' en ''[[Weekendshow]]''. Als acteur is hij in deze periode verder te bewonderen in ''[[De avonturen van Bill Clifford]]'' en ''[[Wat krijgen we nou?]]''.
 
In het voorjaar van 1970 vertrekt het duo Kraaykamp/De Gooyer in het voetspoor van showmaster [[Rudi Carrell]] naar Duitsland. De bekende Nederlandse regisseur [[Bob Rooyens]], inmiddels al werkzaam bij de oosterburen, wordt aangetrokken om ''Spass durch Zwei'' voor het ZDF te brengen. In november 1970 bereiken KRO en ZDF overeenstemming over een co-productie van zes 50 minuten durende televisieshows. Na twee seizoenen is het voorbij. Een door [[Rijk de Gooyer]] afgegeven interview met het tijdschrift ''Bildzeitung'' veroorzaakt zoveel commotie, dat het Duitse avontuur over is.
 
Het duo pakt echter in Nederland de draad weer op met een reeks ''[[Johnny en Rijk]]''. De samenwerking tussen de twee verloopt helaas steeds moeizamer; Rijk besluit zich meer te storten op een film carrière. Kraaykamp begint een nieuw komisch duo met [[Tonny Huurdeman]]. Voor de [[NCRV]] maakt het tweetal zes afleveringen van de nieuwe tv-revue ''[[Johnny en Tonny]]''. Uit reacties blijkt deze formule geen succes. Het blijft daarom bij slechts drie afleveringen.
 
Maar de jaren '70 zijn voor John zeker niet onsuccesvol. Zijn TV show ''De Johnny Kraaykamp show'' krijgt een vervolg en hij is met kleine en grote rollen te zien in uiteenlopende theater-, film- en televisieproducties. Zo is hij samen met zijn zoon te zien op de planken met ''[[De verlegen versierder]]'' en heeft hij rolletjes in o.a. ''[[Citroentje met suiker]]'' en ''[[Arsenicum en oude kant]]''.
 
Vanaf de jaren '80 is Johnny vooral op de televisie te zien in comedyseries. In 1985 vormt Johnny samen met Rijk de Gooyer en [[Adèle Bloemendaal]] de cast van de serie ''[[De Brekers]]''. In 1988 is hij het middelpunt van de serie ''[[Laat maar zitten]]'' en een jaar later is hij ook te bewonderen in ''[[Beppie]]''. In de jaren '90 heeft Kraaykamp succes met de door [[Joop van den Ende]] geproduceerde series het ''[[Zaterdagavondcafé]]'' en ''[[Het zonnetje in huis]]''.
 
Ondanks zijn hoge leeftijd blijft Kraaykamp in het nieuwe millennium actief als acteur. In het populaire ''Het zonnetje in huis'' is hij te zien tot 2003 en tot ongeveer 2005 staat hij nog met regelmaat in het theater. Als acteur is hij voor het laatst te zien in een gastrol voor de comedyserie ''[[Kinderen geen bezwaar]]''. In mei 2007 meldt John in een interview aan ''[[RTL Boulevard]]'' dat dit waarschijnlijk zijn laatste televisie-interview zal zijn. In juli 2011 overlijdt hij.
 
===Prijzen en onderscheidingen===
 
[[Louis d’Or]] voor zijn rol in ''Jacques de fatalist en zijn meester'' (1984).
 
[[Gouden Kalf]] in de categorie beste acteur voor zijn rol in ''[[De aanslag]]'' en ''[[De wisselwachter]]'' (1986).
 
[[Johan Kaart-prijs]] voor zijn rol in Gardeners toneelstuk ''De fantast'' (1988).
 
[[Gouden Beeld]] in de categorie Beste acteur comedy voor zijn rol in ''[[Het zonnetje in huis]]'' (1998).
 
[[Academy Award]] in de categorie comedy (1998).
 
[[De John Kraaykamp Award]] (2001).
 
[[Blijvend Applaus Prijs]] voor zijn opmerkelijke en bijzondere bijdrage aan het Nederlandse theater, televisie en de film (2007).
 
[[Category:personen|Kraaykamp, Johnny sr]] [[Category:Acteur |Kraaykamp, Johnny sr]] [[Category:Komiek |Kraaykamp, Johnny sr]] [[Category:Zanger |Kraaykamp, Johnny sr]]

Huidige versie van 22 nov 2011 om 08:06

Johnny Kraaykamp sr.

NaamJan Hendrik Kraaykamp
GeborenAmsterdam, 19 april 1925
GestorvenLaren, 17 juli 2011
Functies acteur, komiek, zanger
Bekend vanDe Johnny Kraaykamp show, AVRO's Weekendshow, Johnny en Rijk, Een paar apart, Het zonnetje in huis
Periode actief1955-2007
Werkt samen metRijk de Gooyer, Johnny Kraaykamp jr, Martine Bijl
Media
Audio fragmentenAudio.png

Johnny Kraaykamp sr. in de media
Oeuvre Johnny Kraaykamp sr.

Een echte clown die bekend staat als een gekke bekkentrekker, maar Johnny Kraaykamp is veel meer dan dat. Hij is een serieuze acteur die zich zowel in het theater als voor de camera meerdere malen heeft bewezen. Als komiek is hij een meester in het schmieren (slordig toneelspel) en zijn onverwachte reacties zorgen meer dan eens voor een lachstuip bij zijn tegenspelers. Samen met Rijk de Gooyer vormt hij jarenlang een duo en het tweetal kent grote successen. In zijn latere jaren straalt hij in de populaire comedyserie Het zonnetje in huis.

In het begin van zijn carrière doet de jonge Johnny van alles wat: hij is werkzaam als jongenssopraan, werkt korte tijd samen met een acrobaat en is zanger bij het showorkest van Joop Seegers. Vervolgens werkt hij als bassist-entertainer in het Café van Nico Schömakers en bij Ab Kok in diens Place Pigalle. In Place Pigalle leert hij Rijk de Gooyer kennen en al snel komt er een langdurige samenwerking tot stand. Het eerste waar het duo aan werkt is de plaatopname van "Twee jongens en een gitaar".

In het quizprogramma Weest op uw houde onder leiding van Loet Steenbergen maakt Johnny naar alle waarschijnlijkheid op 19 maart 1955 met een kort optreden zijn televisiedebuut. In juli 1956 is hij in een grote rol op de televisie te zien in het blijspel Pedro moet hangen van de AVRO. Samen met Rijk speelt Johnny het sjacheraarduo Juan en Fernando.

In het voorjaar van 1956 start de AVRO een serie amusementsprogramma’s onder de titel Weekendshow. Hierbij staan de komische talenten van Johnny en Huub Matron centraal. Een aantal uitzendingen wordt door de N.I.R. uit Brussel overgenomen met het gevolg dat Johnny ook bij de zuiderburen bekendheid krijgt. Hierna volgen optredens in diverse programma's. Zo is Johnny te zien in Mimosa, Rotterdam en een optreden in 't is Oudejaarsavond.

In december 1960 is er een incident met Johnny. De VPRO heeft voor 16 december de luchtige eenakter Eenhoorn op het programma staan. Betsie Smeets en Johnny Kraaykamp worden benaderd voor de hoofdrollen. Op 8 december maakt het Nieuws van de Dag op de showpagina echter bekend, dat de geplande uitzending geen doorgang zal vinden. Er zijn problemen rond Kraaykamp gerezen, die terug te voeren zijn naar zijn ongelukkige opzegging voor een 5-mei-programma. Johnny verklaart in een reactie voor de krant dat al eerder vier programma’s van de AVRO, KRO en VARA op mysterieuze wijze verboden zijn. Uiteindelijk is de éénakter op 17 maart in 1961 toch te zien

In de tussentijd is Johnny ook nog steeds actief in het theater. Met het gezelschap Ensemble is hij te zien in De getemde feeks, maar hij speelt ook in vrije producties, zoals Irma-la-douce en De man van La Mancha. In oktober 1962 werkt Kraaykamp mee aan de musical O kijk me nou? die wordt uitgezonden door de NCRV. Een maand later maken Johnny en Rijk in pyjama hun opwachting bij Mies Bouwman in een sketch tijdens de marathonuitzending Open het dorp.

In het najaar van 1962 komt Johnny met een eigen grote show op de televisie: Boulevard. Het scenario schrijft hij in samenwerking met Guus Vleugel. Het jaar erop komt hij met een reeks De Johnny Kraaykamp show. Johnny is niet alleen solo te bewonderen op de buis. Voor de AVRO maakt hij samen met Rijk de Gooyer de komende jaren Johnny en Rijk ,Alleen voor U en Weekendshow. Als acteur is hij in deze periode verder te bewonderen in De avonturen van Bill Clifford en Wat krijgen we nou?.

In het voorjaar van 1970 vertrekt het duo Kraaykamp/De Gooyer in het voetspoor van showmaster Rudi Carrell naar Duitsland. De bekende Nederlandse regisseur Bob Rooyens, inmiddels al werkzaam bij de oosterburen, wordt aangetrokken om Spass durch Zwei voor het ZDF te brengen. In november 1970 bereiken KRO en ZDF overeenstemming over een co-productie van zes 50 minuten durende televisieshows. Na twee seizoenen is het voorbij. Een door Rijk de Gooyer afgegeven interview met het tijdschrift Bildzeitung veroorzaakt zoveel commotie, dat het Duitse avontuur over is.

Het duo pakt echter in Nederland de draad weer op met een reeks Johnny en Rijk. De samenwerking tussen de twee verloopt helaas steeds moeizamer; Rijk besluit zich meer te storten op een film carrière. Kraaykamp begint een nieuw komisch duo met Tonny Huurdeman. Voor de NCRV maakt het tweetal zes afleveringen van de nieuwe tv-revue Johnny en Tonny. Uit reacties blijkt deze formule geen succes. Het blijft daarom bij slechts drie afleveringen.

Maar de jaren '70 zijn voor John zeker niet onsuccesvol. Zijn TV show De Johnny Kraaykamp show krijgt een vervolg en hij is met kleine en grote rollen te zien in uiteenlopende theater-, film- en televisieproducties. Zo is hij samen met zijn zoon te zien op de planken met De verlegen versierder en heeft hij rolletjes in o.a. Citroentje met suiker en Arsenicum en oude kant.

Vanaf de jaren '80 is Johnny vooral op de televisie te zien in comedyseries. In 1985 vormt Johnny samen met Rijk de Gooyer en Adèle Bloemendaal de cast van de serie De Brekers. In 1988 is hij het middelpunt van de serie Laat maar zitten en een jaar later is hij ook te bewonderen in Beppie. In de jaren '90 heeft Kraaykamp succes met de door Joop van den Ende geproduceerde series het Zaterdagavondcafé en Het zonnetje in huis.

Ondanks zijn hoge leeftijd blijft Kraaykamp in het nieuwe millennium actief als acteur. In het populaire Het zonnetje in huis is hij te zien tot 2003 en tot ongeveer 2005 staat hij nog met regelmaat in het theater. Als acteur is hij voor het laatst te zien in een gastrol voor de comedyserie Kinderen geen bezwaar. In mei 2007 meldt John in een interview aan RTL Boulevard dat dit waarschijnlijk zijn laatste televisie-interview zal zijn. In juli 2011 overlijdt hij.

Prijzen en onderscheidingen

Louis d’Or voor zijn rol in Jacques de fatalist en zijn meester (1984).

Gouden Kalf in de categorie beste acteur voor zijn rol in De aanslag en De wisselwachter (1986).

Johan Kaart-prijs voor zijn rol in Gardeners toneelstuk De fantast (1988).

Gouden Beeld in de categorie Beste acteur comedy voor zijn rol in Het zonnetje in huis (1998).

Academy Award in de categorie comedy (1998).

De John Kraaykamp Award (2001).

Blijvend Applaus Prijs voor zijn opmerkelijke en bijzondere bijdrage aan het Nederlandse theater, televisie en de film (2007).