Tineke Verburg
Naam | Christine Maria Verburg |
Geboren | Utrecht, 25 februari 1956 |
Functies | omroeper, presentator |
Bekend van | Aktua, Triviant, Aktua in bedrijf |
Periode actief | 1979-2001, 2004-2007 |
Werkt samen met | Marcel Bruyns, Gerard Baars, Pieter Winsemius, Ed Nijpels, Freek Simon, Frank Pouw, François Boulangé, Bert Kuizenga, Thedo Keizer |
Trivia | Gescheiden van Jos Kuijer (verslaggever/eindredacteur). |
Externe info | Officiële site |
Tineke Verburg in de media Oeuvre Tineke Verburg |
Na het vertrek van Wibo van der Linde is zij gedurende zes jaar de anchorwoman van TROS Aktua. Met name Triviant zullen de meeste kijkers zich herinneren. Haar gezellige uitstraling en schaterlach voegen een extra sfeer toe aan de spelprogramma's die ze presenteert. Haar credo is "heb genoeg zelfvertrouwen om kwetsbaar te durven zijn". Vanaf 1991 verzorgt Tineke samen met Jaap Brand mediatrainingen. Ook traint ze jarenlang de nieuwe collega journalisten/omroepsters bij de TROS. Na haar breuk met de TROS in 2001 legt ze zich veel meer op deze werkzaamheden toe.
Biografie
Christine Maria Verburg wordt geboren op 25 februari 1956 in Utrecht, de jongste van zes kinderen. Haar vader is directeur van een veestallings- en transportbedrijf in Utrecht. Binnen het zeer christelijke gezin is er een sterk gevoel van saamhorigheid. Achteraf schrijft ze haar vlotte babbel, haar behoefte aan veel mensen en gezelligheid, en tegelijkertijd haar zelfstandigheid toe aan het feit dat ze thuis voortdurend zeven mensen om zich heen had. Als jongste in het grote gezin leert ze haar mondje roeren. Hoewel ze erg gedisciplineerd is en een sterk gevoel van verantwoordelijkheid heeft, beschouwt ze zichzelf voornamelijk een geluksvogel. 'De mensen zijn altijd naar mij toegekomen en op die manier ben ik in de leukste dingen gerold'.
Na het atheneum wil Tineke een opleiding gaan volgen bij het Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme, maar na een gesprek met de directeur van een reisbureau kan ze meteen aan de slag. Ze werkt enkele jaren bij het Amsterdamse kantoor van Royal Jordanian Airways. Daarna is ze enige tijd werkzaam als receptioniste bij een reclamebureau in Baarn.
In 1988 treedt Tineke in het huwelijk met sportjournalist Jos Kuijer. In 1989 wordt hun zoon Tim geboren. Ze besluit vanwege de zorg voor haar kind om voortaan nog maar drie dagen per week te werken. Na enige jaren loopt het huwelijk op de klippen; de roddelbladen besteden aandacht aan de scheiding.
Omroeploopbaan
1979 – 1983
In mei 1979 zoekt de TROS een nieuwe omroepster. Een vriendin van Tineke heeft een modellenbureau en geeft Tineke op voor een screentest. Zonder veel verwachting ondergaat ze de test. Na enkele rondes blijft zij als enige over. Vervolgens volgt ze een presentatiecursus op Santbergen, het opleidingsinstituut van de publieke omroep. Op 1 juli 1979 is ze voor het eerst als omroepster op het scherm te zien. Tot het voorjaar van 1982 blijft Tineke vier dagen in de week bij het reclamebureau werken. Het omroepen is geen dagtaak voor haar en ze kan er niet van leven. Ze zorgt zelf voor representatieve kleding.
Inmiddels krijgt ze haar eerste presentatieklussen, zowel in het land als op televisie. Zo staat ze samen met Ron Brandsteder op de Huishoudbeurs. Medewerkers van de TROS zien het duo daar en vragen aan Tineke en Ron of ze samen het wekelijkse radioprogramma Wegwezen zouden willen presenteren. Tineke leert meteen op de meest vreemde plaatsen mensen te interviewen, waaronder een hoge mast op de Floriade en in een auto op het circuit van Zandvoort. Al snel merkt ze, dat iemand interviewen lang niet zo makkelijk is als het wel lijkt.
1984 – 1986
Tot haar verbazing wordt ze door TROS-directeur Cees den Daas gevraagd voor een serieus programma in het informatieve genre. Vanaf 1 september 1984 tot en met 1990 presenteert Tineke TROS Aktua. Omroepen is intussen gesneden koek; het presenteren van een actualiteitenrubriek vindt ze vooral spannend. Ze weet weinig tot niets van verslaggeving, montage of de aanpak van een nieuwsonderwerp. Regelmatig maakt ze onderwerpen voor het programma. De reportages die ze als freelancer maakt, vallen voornamelijk onder de noemer human interest. Ze is van mening dat ze deels is aangetrokken om het glamour aspect van het programma te verhogen. Verburg wordt duidelijk gesterkt door de reacties van het publiek. Aktua-kijkers bellen namelijk de eerste twee weken op met vragen naar het breipatroon van de truien van Tineke. Dit resulteert in haar bijnaam Trui.
1986 – 1997
In 1986 wordt ze gevraagd om Aktua Export en Aktua in bedrijf te gaan presenteren. Dit programma, dat ze aanvankelijk samen met Pieter Winsemius, daarna met Jan Terlouw en uiteindelijk jarenlang met Ed Nijpels vanuit het WTC in Amsterdam presenteert, belicht in iedere aflevering een ondernemersbranche. Het tweetal praat de reportages aan elkaar en interviewt ondernemers. Tineke vindt het jammer, dat ze niet de mogelijkheid heeft om langere en diepgaande interviews te maken.
In deze periode wijzigt haar privéleven. Mede door de zorg voor haar baby komt er een eind aan Verburgs werkzaamheden voor Aktua. De TROS zoekt bovendien naar een mannelijke presentator voor Aktua, omdat Paul Witteman veel succes heeft bij de VARA. De productie Aktua Export loopt ook teneinde. Tineke vraagt zich af of ze nog een toekomst bij de TROS heeft. Een nieuwe, interessante aanbieding dient zich echter aan. De TROS wil in 1990 een nieuw gevarieerd infoprogramma maken over de wereld van film, video en televisie. Tineke Verburg, zelf een groot filmliefhebber, kan het aanbod om Hollywood Boulevard te presenteren niet weigeren. Het programma verdwijnt na een paar jaar, omdat er een verdeling van programmaonderwerpen met zenderpartner Veronica wordt afgesproken. VOO gaat zich voortaan op film toeleggen met René Mioch als deskundige.
Tineke krijgt in dezelfde tijd het spelprogramma Triviant aangeboden. Dit programma wordt aanvankelijk gepresenteerd door Astrid Joosten, die in 1990 naar de VARA terugkeert. Tineke voelt er weinig voor om een amusementsprogramma te presenteren. Triviant heeft echter een strakke formule. Ruim dertien jaar zal Verburg dit programma presenteren. Daarnaast blijft ze verschillende versies van Aktua in bedrijf presenteren. Hierdoor krijgt ze veel aanbiedingen voor presentatiewerk.
In de tweede helft van de jaren negentig heeft Tineke het druk. Ze krijgt er een spelprogramma bij in de vorm van Tien voor taal. Ze presenteert de wekelijkse spelquiz samen met haar Vlaamse collega Mark Uytterhoeven en later met Tom Lenaerts. Het programma wordt later door de KRO overgenomen, omdat de Vlamingen nieuwe opnames willen maken en de TROS de vorige reeks nog niet uitgezonden heeft.
1998 – 2007
In 1998 presenteert Tineke de tiendelige serie Aktua Medisch. Dit live programma onderscheidt zich van andere medische programma's door voornamelijk het menselijk aspect te benadrukken. In 2000 presenteert Tineke het lichtvoetige programma Lunch-TV. Het programma is een mix van informatie en prettige nostalgie en richt zich voornamelijk op een ouder publiek. Na zestig afleveringen (vijf uitzendingen per week) houdt Tineke het programma voor gezien. Reeds opgenomen afleveringen van Triviant blijven zelfs een aantal maanden op de plank liggen. Dit heeft tot gevolg dat kandidaten bijvoorbeeld vertellen over hun nieuwe toneelstuk, dat tegen de tijd dat het programma uitgezonden wordt, niet meer opgevoerd wordt.
In oktober 2001 breekt Tineke Verburg na 22 jaar met de TROS. Ze klaagt over het gebrek aan waardering. Wel krijgt ze het aanbod om TROS Uit Kompas en Studio 2 te gaan presenteren. Blijkbaar wordt het genre informatieve programma's, dat Tineke normaliter presenteert, niet meer gemaakt. Ze sluit overigens niet uit, dat ze in de toekomst wellicht weer op televisie gaat presenteren. In juni 2004 zegt Tineke voor de AVRO-radio, dat ze het zakenprogramma Nederland in bedrijf voor RTL5 gaat presenteren. Op 3 oktober is de voormalige TROS-coryfee terug op het vaderlandse scherm met de eerste uitzending. Centraal in dit programma staat, het belichten van alle positieve ontwikkelingen in het Nederlandse bedrijfsleven.
,