Top of flop

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 22 jan 2009 om 10:55 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1961-1965 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=top%20of%20flop Beeld en Geluid] | makers = [...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1961-1965
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreMuziekprogramma Amusement
Decennia1960-1969
Lengte25 minuten per aflevering
Mediumtelevisie

Top.jpg Flop.jpg

Beschrijving

In de jaren zestis is Top of Flop een van de eerste jongerenprogramma's. Het is een muziekprogramma waarin een wisselende jury van vier personen haar mening geeft over pas uitgekomen populaire grammofoonplaten (die op een jukebox worden gedraaid) en voorspelt of zij een top of flop zullen worden. Bij gelijke stand van de jury, beslist het publiek.

Er zijn 44 afleveringen gemaakt, de eerste is op 9 december 1961 uitgezonden. In de jury zitten artiesten als zangeres Ria Valk, actrice Kitty Janssen, presentatoren als Willem Duys en Co de Kloet, maar ook altijd een persoon uit het publiek. Een van de juryleden verzorgde in het programma een optreden. Het format is overgenomen van het Engelse programma Juke Box Jury.

Vanaf 6 februari 2009 is er een nieuwe serie Top of Flop. Het programma wordt gepresenteerd door Paul de Leeuw, maar het is Giel Beelen die de nieuwe songs aandraagt. Net als in de oude versie van het programma worden deze beoordeeld door een vierkoppige jury. Ook het publiek kan laten weten wat ze van een plaat vindt. De plaat met het meest aantal ‘tops’ zal iedere dag te beluisteren zijn in het radioprogramma van Beelen op 3fm.

Makers

Presentatie: Herman Stok (1961-1965), Cocky Andreoli (1963-1965), Paul de Leeuw (2009), Giel Beelen (2009)

Regie Nico Knapper (1961-1963), Wim Neijman (1963-1965)

Achtergrondinformatie

Volgens Bert van der Veer was voor het televisiepubliek de attractie van het programma de aanwezige jongeren in de zaal, die mogelijk de beslissende stem leverden. In zjin boek Is er nog iets leuks vanavond beschrijft hij de opkomst van het jongerenprogramma met Top of Flop. Zo schrijft Henk van der Meyden in 1965 na de laatste aflevering ‘vier jaar lang zagen we hem maandelijks op het scherm voor loeiende tieners, die prachtig in close ups op het scherm kwamen.’ Het programma toerde ook door het land en was razend populair. Herman Stok, ook presentator van het radioprogramma Tijd voor Teenagers, wilde op een gegeven moment wel af van de al te jonge tieners. De stem van de jongeren maakte dat mooie nummers tot flop uitgeroepen werden, in zijn ogen omdat de jongeren geen goed oordeel konden vellen. Hij stelde een leeftijdsgrens van 15 jaar voor, maar de VARA stopte het programma.