Edvard Niessing

Uit B&G Wiki
Edvard Niessing in Waku waku (1990)

NaamEdvard Guillaume Frédéric Niessing
GeborenDen Haag, 14 juli 1948
FunctiesNieuwspresentator, presentator, Diskjockey
Bekend vanRTL Nieuws, Tijd voor MAX, Goal
Periode actief1966 - heden
Werkt samen metMartha Doyle, George Tor, Theo Stokkink, Tom Blom
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoEigen site

Edvard Niessing in de media
Oeuvre van Edvard Niessing

Edvard Niessing is geboren in Den Haag, maar groeit op in Wassenaar. Met pijn en moeite haalt hij in 1968 zijn mulo diploma. Tijdens zijn jeugd is hij veel meer geïnteresseerd in de radiowereld. Hij doet vaak alsof hij ziek is om vervolgens thuis radiootje te kunnen spelen. Ook luistert hij veel naar de radio, waaronder steromroeper van toen Jan Boots. Niessing is een groot idool van hem. Als hij een keer met zijn vader, die concertpianist is, meegaat naar de AVRO-studio neemt Jan Boots hem mee de omroepcel in. Vanaf dat moment weet Niessing het zeker, hij wil ook radio maken.

Op zijn veertiende doet hij zijn eerste poging om een stap in de mediawereld te zetten. Hij meldt zich bij Minjon, de jeugdomroep opgericht door Herman Broekhuizen. Er wordt hem verteld dat hij nog tot zijn zestiende moet wachten voordat hij hier terecht kan. Als het eindelijk zover is doet hij auditie en wordt hij aangenomen. In dezelfde periode solliciteert hij met succes voor de functie van omroeper. In deze functie verzorgt hij regelmatig de aankondiging van het programma Op de jonge golf.

Bij Minjon leert hij Anne van Egmond kennen. Zij werkt inmiddels bij de KRO en tipt Niessing dat hij daar via Martha Doyle misschien ook terecht kan. Zijn droom is bij de AVRO te werken maar omdat de KRO zich aandient schrijft hij een brief. Na een test geeft Doyle aan dat ze ‘wel met hem in zee wil’. Zijn avontuur bij de KRO begint in 1970 als omroeper op de radio. Al snel gaat hij er verschillende dingen naast doen en ontwikkelt hij zich tot een multifunctionele presentator. Zo presenteert hij In antwoord op uw schrijven, Niemandsland, Pep op 3, Goal en nog veel meer programma’s.

In 1977 is Niessing voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien. Hij vervangt dan eenmalig een televisieomroeper. Twee jaar later wordt hij voor vast aangenomen als tv-omroeper naast zijn 38-urige werkweek bij de radio.

Na 21 jaar laat hij de KRO achter zich om bij Radio Noordzee Nationaal als programmaleider te gaan werken. Dit wordt uiteindelijk een andere ervaring dan verwacht en dit doet hij dan ook maar een korte tijd.

In 1994 komt Niessing bij de regionale omroep RTV West terecht. Ook daar laat hij zien dat hij van vele markten thuis is. Hij leest er het nieuws en presenteert diverse actualiteiten- en amusementsprogramma’s. Ook leest hij op TV West regelmatig het nieuws.

Niessings volgende werkgever is het ANP. Terwijl hij daar werkt als nieuwslezer wordt hij gebeld door oud-collega Vivian Boelen. Zij werkt in het weekend als nieuwslezer bij het RTL Nieuws en heeft het te druk om ook de voice-over teksten in te spreken. Voor dit werk heeft ze Niessing in gedachten. Na een avond proefdraaien wordt hij aangenomen. Wanneer Niessing wordt gevraagd om een beginnende regisseur te helpen met oefenen valt hij op. Er wordt een opname gemaakt en aan de hoofdredacteur gegeven. Die is onder de indruk en geeft aan Niessing te bellen als er plek voor hem is. Die komt er wanneer Leo de Later en Vivian Boelen doordeweeks het nieuws gaan verzorgen. Niessing neemt het weekendnieuws onder zijn hoede en hij wordt ook voor de presentatie van sport gevraagd.

Drie jaar lang werkt hij met veel plezier op de nieuwsredactie van RTL. Hij krijgt positieve feedback, maar zijn contract wordt niet verlengd. Dit is een bittere pil voor Niessing, maar betekent echter niet dat hij op straat staat. Op dat moment werkt hij nog steeds bij RTV West. Daar wordt zijn takenpakket uitgebreid met het nieuws lezen op TV West. Hij werkt een lange tijd voor zowel de radio als de televisie. Aan het radiowerk komt een einde wanneer daar een nieuwe hoofdredacteur wordt aangenomen die besluit alles anders te gaan doen. Niessing blijft nog even bij de televisie werken tot hij in 2003 zijn medewerking verleent aan een reclamespot van Frisia. Deze commerciële klus gaat niet samen met zijn functie als nieuwslezer. Voor deze reclame spot wordt Niessing door TROS Radar in 2004 uitgeroepen tot "meest irritante reclamepersoon" van 2003 in deze reclame speelde hij een nieuwslezer op televisie, en verzilverde zo zijn werk bij RTL Nieuws.

In 2009 wordt hij door Jan Slagter gebeld of hij mee wil werken aan een proef waarbij nieuws in Tijd voor MAX geïntegreerd wordt. Dit om te voorkomen dat kijkers naar het Journaal of RTL Nieuws zappen. Hier presenteert hij met veel plezier het nieuws. Het beoogde resultaat wordt niet behaald waardoor het onderdeel weer uit het magazine verdwijnt.

In 2013 doet Niessing opnieuw als nieuwspresentator mee aan een programma. Ditmaal gaat het om Bananasplit, waarbij de immer zo betrouwbare nieuwsman de kijkers juist op het verkeerde been zet.


Buiten de televisie

Naast zijn liefde voor de media is het ook Niessings jongensdroom trambestuurder te worden. Een lange tijd werkt hij bij het trammuseum in Amsterdam waar hij ook een opleiding voor trambestuurder volgt. In 2008 wordt daar gevraagd of er, vanwege tekorten, niet wat medewerkers van het trammuseum in Amsterdam op de trams zouden willen werken. Niessing meldt zich hier voor aan en komt later ook bij de HTM in Den Haag terecht. Dit doet hij tegenwoordig nog steeds naast een programma dat hij voor een lokale omroep in Uithoorn presenteert. Daar laat hij in het programma Hitmuseum muziek van vroeger horen. En ook presenteert hij wekelijks een nieuwsprogramma bij Meerradio, de lokale omroep voor Haarlemmermeer. Ieder mens heeft hobby’s, voor Niessing is dat naast trambesturen muziek, in het bijzonder de drums: hij speelt al meer dan 30 jaar het slagwerk in de jazz/swing-band De Gooische Compagnie.