Leo de Later

Uit B&G Wiki
Leo de Later

Leo de Later wordt geboren in Zierikzee, maar verhuist vijftien keer tijdens zijn jeugd. Zijn vader, aanvankelijk eigenaar van een klein kruidenierszaakje in Zierikzee, specialiseert zich in het opzetten van zelfbedieningswinkels en supermarkten. Als gevolg hiervan trekt de familie het hele land door. Zo wonen zij onder meer in Amsterdam en het Brabantse Oss. In Oss maakt Leo de Later zijn havo-opleiding af. Na de havo wil De Later dolgraag naar de School voor Journalistiek in Utrecht. In die tijd is er slechts één opleiding voor journalisten in Nederland en die hanteert ook nog een loting voor toelating. De eerste keer loot De Later uit en besluit dat dit meteen de laatste uitloting moet worden. De enige manier om de loting het volgende jaar te ontlopen is het opdoen van journalistieke ervaring. Dan kan hij zonder loting binnenstromen.


Loopbaan bij de radio

De Later is op jonge leeftijd gefascineerd door radio- en in het bijzonder piratenzenders. Al tijdens zijn middelbare schooltijd wordt hij uitgekozen een uurtje platen aan elkaar te praten bij Radio Veronica. Een krap jaar later, in 1973, solliciteert De Later bij Radio Veronica, voor de functie nieuwslezer, om zodoende journalistieke ervaring te vergaren. Leo de Later heeft na zijn havo-examen al heel even ervaring opgedaan als nieuwslezer van Mi Amigo van Radio Caroline, maar dit is kortstondig door het faillissement van de zender. De Later heeft het geluk dat het schip van Veronica net op dat moment strandt in een storm en toenmalig nieuwslezer Arend Langenberg niet meer terug het schip op durft. Rob Out is dus op zoek naar een nieuwe lezer en als de brief van Leo de Later binnenkomt, nodigt hij hem uit op zijn kantoor in Hilversum. Direct na het gesprek is De Later aangenomen en gaat hij om de week het nieuws lezen op de Norderney, het zendschip van Radio Veronica.

Na een jaar besluit Leo de Later dat hij, ondanks het plezier in zijn werk, toch de School voor Journalistiek wil gaan volgen. Tijdens het tweede jaar van zijn studie wordt hij samen met medestudenten zoals Derk Bolt gevraagd door gastdocent en hoofd van NOS Actualiteiten Kees Buurman om redacteur te worden bij zijn nieuwe radioprogramma Met het oog op morgen. In 1976 begint De Later als redacteur bij dat programma. Daarnaast gaat hij als freelance verslaggever aan de slag bij het radioactualiteitenprogramma Hier en Nu (radio) van de NCRV. In 1981 wordt hij voor Radio Nederland Wereldomroep regisseur en producent van het programma Nieuwslijn Europa. In die periode begint hij daarnaast ook een studie politicologie aan de Vrije Universteit in Amsterdam en behaalt zijn doctoraal in 1989.


RTL Nieuws

Bij de Wereldomroep hoort De Later eind jaren tachtig van collega’s Jeroen Pauw en Loretta Schrijver dat zij de overstap gaan maken naar het nieuwsprogramma van de eerste commerciële televisieomroep van Nederland, RTL Véronique. De Later solliciteert bij RTL directeur Ruud Hendriks en wordt aangenomen als nieuwsverslaggever. Eerst werkt hij als parlementair verslaggever in Den Haag, daarna als algemeen verslaggever. Al na een jaar wordt De Later door de leiding van het RTL Nieuws gevraagd om af en toe ook in te vallen als nieuwspresentator. De Later doet een screentest en krijgt de kneepjes van het vak geleerd door de bekende presentatietrainer Jaap Brand.

In 1995 besluit de leiding van het RTL Nieuws tot het vormen van vaste presentatieduo's. Jeroen Pauw en Loretta Schrijver worden één duo en Leo de Later wordt in eerste instantie gekoppeld aan Vivian Boelen. Later deelt hij de presentatiedesk met Margriet Vroomans. Met duo-presentatie onderscheidt RTL Nieuws zich van het NOS Journaal. Leo de Later omschrijft zijn eigen presentatiestijl als neutraal en serieus.


SBS6 Nieuws

In 1999 neemt De Later afscheid van RTL Nieuws als hij door Fons van Westerloo, directeur van SBS6, wordt gevraagd of hij bij die zender het nieuwe SBS6 Nieuws wil presenteren. De Later gaat in op de uitdaging en verhuist naar de concurrent. Net als in zijn begintijd bij RTL Véronique is De Later opnieuw aan het pionieren en betrokken bij het opbouwen van een nieuwsprogramma, zij het dit keer in een wat invloedrijkere rol. Hij neemt namelijk naast het presenteren van het nieuwsprogramma ook plaats in de hoofdredactie als adjunct hoofdredacteur.

SBS6 Nieuws is in het begin nog om 19.00 uur, maar verhuist uiteindelijk naar half acht in de avond en staat daarmee recht tegenover RTL Nieuws. Als in 1999 SBS Broadcasting de nieuwe zender NET5 lanceert wordt besloten om ook op die zender een nieuwsprogramma te maken. De Later gaat het nieuws op NET5 presenteren en Roderick Veelo doet de SBS6-uitzendingen. Mede door het grote succes van het andere nieuwsprogramma van SBS, Hart van Nederland, wordt uiteindelijk na drie jaar de geldkraan dichtgedraaid en sterft Het nieuws een stille dood.


Na het nieuws

De Later presenteert in de jaren daarop de programma's Stem van Nederland en Meldkamer. In 2006 neemt hij afscheid van de journalistiek en gaat ondernemen. Hij start een bureau voor mediatrainingen en een videoproductiebedrijf (CorpTV) dat zich vooral toelegt op het maken van bedrijfsfilms. Voor de zender Het Gesprek maakt hij vanuit dit bedrijf het programma Hollands Glorie, dat hij ook presenteert. In 2009 maakt hij nog een keer een uitstapje naar de journalistiek en is gedurende één seizoen te zien als presentator van het KRO-programma Goedemorgen Nederland. Maar tegenwoordig richt Leo de Later zich volledig op het ondernemen.