Jop Pannekoek: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(15 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 17: Regel 17:
}}
}}


Een regisseur met een jarenlange staat van dienst en een imposant oeuvre. Hij kreeg in zijn carrière van vrijwel elke omroeporganisatie uit het publieke bestel een opdracht. Gezien zijn cabaretachtergrond is het niet zo vreemd, dat Pannekoek  vijfentwintig jaar lang de televisieregistratie van theatervoorstellingen van alle belangrijke Nederlandse conferenciers als regisseur in beeld brengt. Zijn veelzijdige talent zet hij in als documentairemaker, producent en columnist. Ten aanzien van theaterregistraties is Pannekoek een nieuwe weg ingeslagen. Werden voorheen soloprogramma’s van cabaretiers met camera’s aan de zijkant en één in het midden opgenomen. Pannekoek begint met twee of drie camera’s in het midden te zetten. Zo kan hij schakelen zonder dat het storen is. Sinds 1968 is hij regisseur en bedenkt in de loop der jaren ongeveer tweeduizend programma’s en formats. Voorts is zijn interesse voor muziek als onderwerp van registratie en zijn gevoel voor humor opmerkelijk.
''''Veelzijdig en smaakvol, met een imposant oeuvre van 2000 televisieprogramma's''''


De vader van Jop Pannekoek is een bekend vrouwenarts (en liedjesschrijver onder de schuilnaam Martinus van Henegouwen). Jop Pannekoek groeit op in het weggebombardeerde centrum van Rotterdam. Na het gymnasium studeert hij Nederlands en Filosofie. Pannekoek treedt vervolgens op als cabaretier – eerst alleen, later met [[Elly Nieman]] en [[Rikkert Zuiderveld.]]. Naast regisseur van vooral kleinkunstprogramma’s is hij ook gastdocent aan de Academie voor lichte muziek. Als gevolg van slokdarmkanker is Pannekoek gedwongen zijn productiebedrijf af te stoten.
===Jeugd===


Pannekoek volgt in 1967 – op kosten van de TROS - de regie-opleiding van de NOS op Santbergen onder leiding van [[Gijs Stappershoef]] en komt in 1968 in vast dienstverband bij de TROS. Hij is dan onder meer verantwoordelijk voor tv-programma’s rond [[John Woodhouse]] en [[Gerard Cox]]. Na één jaar vertrekt hij, na een meningsverschil met [[Karel Prior]] en [[Jack Dixon]]. Aanleiding is de kritiek op het door hem geregisseerde programma ''[[Kitty in Flipperland]]'', een show met onder andere [[Ramses Shaffey]] en [[Kitty Courbois]].
Jop Pannekoek groeit op in het gebombardeerde centrum van Rotterdam. Na het gymnasium studeert hij Nederlands en Filosofie. Pannekoek treedt vervolgens op als cabaretier en liedjeszanger, eerst alleen, later met [[Elly Zuiderveld-Nieman]] en [[Rikkert Zuiderveld]].


Pannekoek vervolgt zijn loopbaan bij de omroep als free lance regisseur en producer. Hij werkt aan een keur aan verschillende programma’s die in alle genres zijn in te delen. Producties als'' [[Eddy Christiani]]'',''[[Jos Brink Shows]]'', ''[[Ha, die Heintje]]'', maar ook diverse TELEAC-cursussen, '' [[Johnny en Rijk]]'', ''[[Klassewerk]]'' en ''[[Het Gat van Nederland]]''. Voorts is hij enige tijd een van de regisseurs van ''[[Toppop|AVRO’s Toppop]]'' (in seizoen 1971/72) en ''[[Sesamstraat]]''. Hij maakt literaire portretten van kunstenaars, zoals Gerard Reve, Jan Wolkers en Remco Campert in de reeks ''[[Close up]]''.
===Beginjaren bij de televisie===
Hij regisseert verschillende praatprogramma’s zoals ''[[Laat ze maar praten]]'' en ''[[Koos Postema in gesprek]]''.


Jarenlang verzorgde Pannekoek de televisieregistraties van de theatervoorstellingen van [[Bram Vermeulen]] en [[Freek de Jonge]].  Freek leert Jop kennen bij het Amsterdams Studenten Corps. Pannekoek is ook degene, die het tweetal bij elkaar brengt. Wanneer het duo in december 1979 uiteengaat, blijft Pannekoek de regisseur achter conferencier Freek de Jonge.   Ook verzorgt hij de regie van programma’s van vele cabaretiers als [[Seth Gaaikema]], [[Tineke Schouten]], [[Youp van ’t Hek]] en [[Herman Finkers]]. Er is bijna geen artiest te noemen met wie Pannekoek niet gewerkt heeft.
Pannekoek volgt in 1967 – op kosten van de TROS - de regie-opleiding van de NOS op Santbergen onder leiding van [[Gijs Stappershoef]], de nestor van een hele generatie Nederlandse televisiemakers, en komt in 1968 in vast dienstverband bij de TROS.
Over de registratie van theaterprogramma’s zegt hij in 2003 in Broadcast Magazine :
Daar maakt hij in het eerste jaar van zijn carrière onder meer  tv-programma’s rond [[John Woodhouse]] en [[Gerard Cox]]. Na één jaar vertrekt hij, na een meningsverschil met de leiding. Aanleiding is de kritiek op het door hem geregisseerde programma ''[[Kitty in Flipperland]]'', een show met onder andere [[Ramses Shaffy]] en [[Kitty Courbois]].
“Je ziet vaak dat het allemaal te close is; daar worden veel fouten mee gemaakt. Je moet (als regisseur) afstand houden”.  


Pannekoek is ook jarenlang de vaste regisseur achter de programma’s van ''[[het Simplisties Verbond]]''. De samenwerking met [[Kees van Kooten]] en [[Wim de Bie]] is erg hecht. 
===Freelancer===


In de stad Rotterdam is Pannekoek al vanaf 1984 bezig met een omvangrijk project, namelijk portretten van Rotterdammers. De serie bestaat uit 200 portretten van 10 minuten en 40 documentaires van 25 minuten. In 1989 stelt de stichting ‘Rotterdam 1990’, in het kader van het 650-jarig bestaan van de stad fl. 400.000,-- beschikbaar. Hij verzorgde voor ''het Rotterdams Dagblad'' een dagelijkse 'Roets-Column' en leverde bijdragen aan TV Rijnmond.
Pannekoek gaat verder bij verschillende omroepen als freelance regisseur en producer. Hij werkt aan een stroom van verschillende programma’s in alle genres.  Producties als'' [[Eddy Christiani]]'', ''[[Jos Brink]] Shows'', ''[[Ha, die Heintje]]'', maar ook diverse TELEAC-cursussen, '' [[Johnny en Rijk]]'', ''[[Klassewerk]]'' en ''[[Het Gat van Nederland]]''. Voorts is hij enige tijd regisseur van ''[[Toppop|AVRO’s Toppop]]'' en ''[[Sesamstraat]]''. Ook maakt hij portretten van kunstenaars, zoals Gerard Reve, Jan Wolkers en Remco Campert in de reeks ''[[Close up]]''.
Hij regisseert verschillende praatprogramma’s zoals ''[[Laat ze maar praten]]'' en ''[[Een groot uur U]] met [[Koos Postema]].


Tot aan zijn overlijden werkt Jop Pannenkoek. Zijn laatste project is een documentaire over de journalist [[H.J.A. Hofland]].
===Regisseur van cabaret===


====Prijzen en onderscheidingen====
Jarenlang verzorgde Pannekoek de televisieregistraties van de theatervoorstellingen van [[Bram Vermeulen]] en [[Freek de Jonge]].  De Jonge leert Pannekoek kennen bij het Amsterdams Studenten Corps. Het is Pannekoek, die het tweetal bij elkaar brengt. Wanneer het duo in december 1979 uiteengaat, blijft Pannekoek de vaste televisieregisseur van Freek de Jonge.  Ook verzorgt hij de regie van programma’s van vele andere cabaretiers als [[Seth Gaaikema]], [[Tineke Schouten]], [[Youp van 't Hek]] en [[Herman Finkers]]. Er is bijna geen artiest te noemen met wie Pannekoek niet gewerkt heeft.
Over zijn manier van het regisseren van theaterprogramma’s zegt hij in 2003 in Broadcast Magazine:
“Je ziet vaak dat het allemaal te close is; daar worden veel fouten mee gemaakt. Je moet (als regisseur) afstand houden”. Pannekoek is jarenlang de vaste regisseur van de programma’s van ''[[het Simplisties Verbond]]''.


===Rotterdam===
In de stad Rotterdam is Pannekoek al vanaf 1984 bezig met een omvangrijk project, namelijk portretten van Rotterdammers.  De serie bestaat uit 200 portretten van 10 minuten en 40 documentaires van 25 minuten. In 1989 stelt de stichting ‘Rotterdam 1990’, in het kader van het 650-jarig bestaan van de stad fl. 400.000,-- beschikbaar voor dit project. Mede hierdoor kon bij de [[VARA]] een hele reeks over de historie van Rotterdam worden gemaakt onder de titel '[[Roets]]'.
===De laatste jaren===
Pannekoek is van mening dat de enige taak van een regisseur is om het talent uit mensen naar boven te brengen. Hij is niet zo tevreden over de kwaliteit van televisiemaken. In 2000 zegt hij over de stand van de toenmalige televisie in een interview in het Rotterdams dagblad:
'Zoveel onzin. De televisie is tegenwoordig een doorgeefluik voor pratende, gladde koppen, maar zou er ook moeten zijn voor mensen die iets kúnnen. Muzikanten, schrijvers, dichters; ze raken verborgen.'
Als gevolg van slokdarmkanker is Pannekoek gedwongen zijn productiebedrijf af te stoten, toch blijft hij tot aan zijn overlijden in 2003 aan het werk. Zijn laatste project is een documentaire over de journalist [[H.J.A. Hofland]].
===Prijzen en onderscheidingen===
''De Erasmusspeld'' van de gemeente Rotterdam (2003)
''De Erasmusspeld'' van de gemeente Rotterdam (2003)



Huidige versie van 14 feb 2017 om 12:38

Jop Pannekoek (bron: fotocollectie Beeld en geluid)

NaamJop Pannekoek
GeborenUtrecht, 15 mei 1943
GestorvenAmsterdam, 29 juli 2003
Functies programmamaker, producent, regisseur
Bekend vanClose up, Klassewerk, Het Gat van Nederland, Sesamstraat, Het Simplisties Verbond
Periode actief1968-2003
Werkt samen metBram Vermeulen, Freek de Jonge, Youp van 't Hek, Kees van Kooten, Wim de Bie
Externe infoOver Jop Pannekoek

Jop Pannekoek in de media
Oeuvre Jop Pannekoek

'Veelzijdig en smaakvol, met een imposant oeuvre van 2000 televisieprogramma's'

Jeugd

Jop Pannekoek groeit op in het gebombardeerde centrum van Rotterdam. Na het gymnasium studeert hij Nederlands en Filosofie. Pannekoek treedt vervolgens op als cabaretier en liedjeszanger, eerst alleen, later met Elly Zuiderveld-Nieman en Rikkert Zuiderveld.

Beginjaren bij de televisie

Pannekoek volgt in 1967 – op kosten van de TROS - de regie-opleiding van de NOS op Santbergen onder leiding van Gijs Stappershoef, de nestor van een hele generatie Nederlandse televisiemakers, en komt in 1968 in vast dienstverband bij de TROS. Daar maakt hij in het eerste jaar van zijn carrière onder meer tv-programma’s rond John Woodhouse en Gerard Cox. Na één jaar vertrekt hij, na een meningsverschil met de leiding. Aanleiding is de kritiek op het door hem geregisseerde programma Kitty in Flipperland, een show met onder andere Ramses Shaffy en Kitty Courbois.

Freelancer

Pannekoek gaat verder bij verschillende omroepen als freelance regisseur en producer. Hij werkt aan een stroom van verschillende programma’s in alle genres. Producties als Eddy Christiani, Jos Brink Shows, Ha, die Heintje, maar ook diverse TELEAC-cursussen, Johnny en Rijk, Klassewerk en Het Gat van Nederland. Voorts is hij enige tijd regisseur van AVRO’s Toppop en Sesamstraat. Ook maakt hij portretten van kunstenaars, zoals Gerard Reve, Jan Wolkers en Remco Campert in de reeks Close up. Hij regisseert verschillende praatprogramma’s zoals Laat ze maar praten en Een groot uur U met Koos Postema.

Regisseur van cabaret

Jarenlang verzorgde Pannekoek de televisieregistraties van de theatervoorstellingen van Bram Vermeulen en Freek de Jonge. De Jonge leert Pannekoek kennen bij het Amsterdams Studenten Corps. Het is Pannekoek, die het tweetal bij elkaar brengt. Wanneer het duo in december 1979 uiteengaat, blijft Pannekoek de vaste televisieregisseur van Freek de Jonge. Ook verzorgt hij de regie van programma’s van vele andere cabaretiers als Seth Gaaikema, Tineke Schouten, Youp van 't Hek en Herman Finkers. Er is bijna geen artiest te noemen met wie Pannekoek niet gewerkt heeft. Over zijn manier van het regisseren van theaterprogramma’s zegt hij in 2003 in Broadcast Magazine: “Je ziet vaak dat het allemaal te close is; daar worden veel fouten mee gemaakt. Je moet (als regisseur) afstand houden”. Pannekoek is jarenlang de vaste regisseur van de programma’s van het Simplisties Verbond.

Rotterdam

In de stad Rotterdam is Pannekoek al vanaf 1984 bezig met een omvangrijk project, namelijk portretten van Rotterdammers. De serie bestaat uit 200 portretten van 10 minuten en 40 documentaires van 25 minuten. In 1989 stelt de stichting ‘Rotterdam 1990’, in het kader van het 650-jarig bestaan van de stad fl. 400.000,-- beschikbaar voor dit project. Mede hierdoor kon bij de VARA een hele reeks over de historie van Rotterdam worden gemaakt onder de titel 'Roets'.

De laatste jaren

Pannekoek is van mening dat de enige taak van een regisseur is om het talent uit mensen naar boven te brengen. Hij is niet zo tevreden over de kwaliteit van televisiemaken. In 2000 zegt hij over de stand van de toenmalige televisie in een interview in het Rotterdams dagblad: 'Zoveel onzin. De televisie is tegenwoordig een doorgeefluik voor pratende, gladde koppen, maar zou er ook moeten zijn voor mensen die iets kúnnen. Muzikanten, schrijvers, dichters; ze raken verborgen.' Als gevolg van slokdarmkanker is Pannekoek gedwongen zijn productiebedrijf af te stoten, toch blijft hij tot aan zijn overlijden in 2003 aan het werk. Zijn laatste project is een documentaire over de journalist H.J.A. Hofland.

Prijzen en onderscheidingen

De Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam (2003)