Floortje Dessing

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 11 jan 2024 om 14:53 (→‎BNN)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Floortje Dessing

NaamFloortje Dessing
GeborenHeemstede, 31 augustus 1970
FunctiesPresentator, Diskjockey, Omroeper, Redacteur
Bekend vanShockradio, TreXx, Out of your mind, RTL Travel, Arrivals, Young Americans
Periode actief1995 - heden
Werkt samen metJeroen van Inkel, Gijs Staverman, Rob Stenders, Kees Gerritsen


Oeuvre Floortje Dessing

Floortje Dessing kan worden gezien als de koningin van de reisprogramma’s. Bij iedere omroep waarvoor ze werkt is ze wel een keertje de wereld rondgetrokken. Of dit nou is voor RTL, Veronica, Yorin of LLiNK. Naar eigen zeggen is ze nieuwsgierig, onrustig en ongeduldig. Ze blijft niet graag hangen in dezelfde omgeving. Het is dan ook niet verrassend dat ze zich naast reisprogramma’s ook bezighoudt met andere activiteiten. Zo is ze werkzaam bij een internetbedrijf, heeft ze haar eigen fair-trade kledingzaak en een productiebedrijf.

Begin loopbaan

Na het behalen van haar havo-diploma volgt Floortje Dessing een opleiding tolk/vertaler aan de Hogeschool Holland Diemen. Hierna studeert ze audiovisuele media aan de Hoge school voor Kunsten in Utrecht. Naast haar studie werkt ze als dj bij verschillende lokale omroepen. Via deze lokale omroepen komt ze terecht bij Radio Veronica waar ze aan de slag gaat bij het beruchte nachtprogramma Shockradio van Rob Stenders.

In 1995 maakt ze bij de omroep haar televisie-debuut met het programma TreXx. Ook is ze regelmatig in beeld als omroepster. Niet veel later komt Veronica’s Reisgids op haar pad en een verbintenis met reisprogramma’s is begonnen. Behalve reisprogramma’s komt Dessing ook met andere informatieve programma's. Zo maakt ze in 2000 het taboedoorbrekende programma Out of your mind, een informatief programma voor jongeren over drugs.

Down Under

Intussen start ze haar eigen productiemaatschappij Down Under. Één van de eerste programma’s die het bedrijf produceert is Arrivals, het nieuwe reisprogramma voor de eveneens nieuwe zender Yorin. Na diverse reisprogramma’s voor Yorin is Dessing te zien met soortgelijke programma’s bij RTL5.

RTL en LLINK

Hoewel ze het naar haar zin heeft bij RTL begint ze het gevoel te krijgen met haar programma’s enigszins in herhaling te vallen. In 2007 wordt ze door de nieuwe publieke omroep LLiNK benaderd. De omroep is op zoek naar een bekend gezicht voor hun ledenwerfcampagne.

Dessing kan zich goed vinden in de idealen van de omroep en gaat het avontuur aan. Haar eerste activiteit voor Llink is een verslag vanuit Zuid-Afrika van het door Al Gore opgezette Live Earth concert. Hierna volgt, hoe kan het ook anders, een reisprogramma. 3 op reis onderscheidt zich echter van haar eerdere programma's door een grotere maatschappelijke betrokkenheid.

De presentatrice komt in 2008 vanwege haar salaris bij het publieke Llink in opspraak. Deze blijkt ver boven de zogeheten WOPT grens te liggen. Ze zou zelfs meer verdienen dan minister-president Balkenende. Onder druk van publieke opinie volgt een salarisverlaging.

BNN

In 2009 wordt bekendgemaakt dat Dessing de overstap zal maken naar BNN en daar opnieuw een reisprogramma gaat verzorgen. Vanaf 2010 last ze een pauze in waarin ze twee en een half jaar rondzwerft. Een nieuwe woonboot en een nieroperatie houden haar langer dan gepland buiten beeld. Begin 2013 is ze terug op televisie met 3 op reis.

In 2014 volgt de serie Floortje naar het einde van de wereld waarin ze mensen bezoekt die ver weg van de 'bewoonde wereld' wonen. Het brengt haar diep in Nieuw-Zeeland, naar de Sami-hoofdstad van Noorwegen, naar Zambia en de Stille Oceaan. Dit programma wordt in 2016 bekroond met de Gouden Televizierring en een eervolle vermelding van de Nipkowschijf.

Opvallend hoge kijkcijfers krijgt het programma Floortje terug naar Syrië uit 2016. Ze bezoekt dezelfde plaatsen in Syrië die ze eerder in 2008 voor 3 op reis bezocht en geeft hiermee een indrukwekkend beeld van het door burgeroorlog verwoeste land. Het programma krijgt internationale waardering, in juni 2017 ontvangt Dessing in Canada hiervoor een Rockie Award in de categorie social & investigative op het BANFF World Media Festival.

In 2016 wordt ze Omroepvrouw van het jaar en in 2023 ontvangt ze de Media Oeuvre Award, een initiatief van Spreekbuis.nl.

Publicaties

  • 100 wereldplekken die je gezien moet hebben (2004)
  • 25 Wereldroutes die je gedaan moet hebben (2007)
  • De favoriete plekken van Floortje Dessing (2008)
  • Pure India (2009)