Hans van der Togt

Uit B&G Wiki
Versie door User00 (overleg | bijdragen) op 31 okt 2014 om 12:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Hans van der Togt in 1984

NaamHans van Drongelen
GeborenMaastricht, 9 oktober 1947
Functiesomroeper, presentator
Bekend vanAVRO, Rad van fortuin, Comedy Central
Periode actief1976-1999, 2009-2010
2014-heden
Werkt samen metLeontine Ruiters

Hans van der Togt in de media
Oeuvre van Hans van der Togt

Voormalige steward Hans van der Togt (pseudoniem van Hans van Drongelen) is het meest bekend geworden als omroeper voor de AVRO en presentator van de quiz Rad van Fortuin.


Onstuimige jeugd

Van der Togt is geboren in Maastricht, maar groeit op in Heemstede. Als jongen vraagt hij zijn ouders of hij van school mag, omdat hij niet goed kan leren. Hij wil acteur worden. Zijn ouders weten hem te vertellen: 'Als je er geld mee wilt verdienen, moet je een Ko van Dijk worden'. Via zijn vader, die werkzaam is bij Heineken, komt Van der Togt in de horeca terecht, onder meer als kelner bij hotel Terminus in Den Haag. Later wordt hij steward bij vliegmaatschappij Lufthansa. Hij verhuist naar Duitsland waar hij drank en drugs leert kennen. Dit leidt tot problemen: hij wordt bij Lufthansa ontslagen wegens hasjsmokkel uit India en hij moet Duitsland verlaten.

In 1974 verhuist Van der Togt naar Amsterdam. Een jaar later leert hij Chris-Paul Stapels kennen met wie hij tot 1998 een stel vormt. Met hem bezoekt hij regelmatig het stamcafé van Ramses Shaffy met wie het koppel een intieme relatie opbouwt.


Omroepcarrière

Niet veel later staat er een advertentie in de krant dat de omroep een opvolger zoekt voor Ruud ter Weijden bij Sportpanorama. Hoewel hij niet de benodigde journalistieke achtergrond heeft, besluit hij toch een brief te schrijven. Hij mag een screentest doen, maar valt net buiten de boot. Een leidinggevende bekijkt de opname opnieuw en stelt voor Van der Togt als omroeper aan te nemen. Het omroepen heeft hij snel onder de knie. Bij de AVRO presenteert hij een aantal radio- en televisieprogramma’s waaronder Muzikaal onthaal. Als omroeper heeft Van der Togt al zijn eigen fanclub.

Echt onsterfelijk wordt hij echter dankzij het dagelijks spelprogramma Rad van fortuin dat hij van 1990 tot en met 1998 bij RTL4 presenteert. In 1999 is Van der Togt nog te zien als presentator van Millenniumquiz maar daarna verdwijnt hij van het scherm. Pas in 2007 doet hij weer van zich spreken wanneer hij een leraar speelt in de musical Fame. Sindsdien is hij te gast geweest in diverse programma’s, waaronder Ranking the stars. Op de radio heeft hij een tijdje de roddelbladen behandeld in De ochtend op Radio Noord-Holland. In 2010 is hij korte tijd vaste gast in Paul de Leeuws MaDiWoDoVrijdagshow. Ook was hij omroeper bij Comedy Central voor een '1 april'-actie in 2009.