Karel Prior: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 16: Regel 16:
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Karel Prior]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Karel Prior]]
}}
}}
In zijn omroeploopbaan raakt Karel Prior, een kleurrijk man met een mooi stemgeluid, enkele malen verwikkeld in conflicten. De eerste rel betreft een discussie in 1960 rond het door hem opgezette TV-programma ''[[Schouder aan schouder]]''. In deze AVRO-productie, naar aanleiding van de viering van de vijftiende bevrijdingsdag, zijn enkele liedteksten opgenomen (onder andere Milord) die als storend ervaren worden. In 1970 wordt Karel op staande voet door de TROS ontslagen. In juni 1973 ontstaat een rel rond de laatste ''[[NOS-Kiosk]]'' vanwege een item over Finse bungalows. De vermeende omkopingaffaire leidt zelfs tot kamervragen. Het betekent het einde van de samenwerking met Geesink.
Karel volgt de Eerste Openbare Handelsschool. Na de oorlog vormt hij een eigen cabaretgroep ''De jonge zes'' met onder andere [[Flip van der Schalie]]. ''De jonge zes'' werkt korte tijd in een programma met [[Toon Hermans]]. Vervolgens in 1946 is Karel als aankomend acteur een jaar verbonden aan de toneelgroep ''Comedia'' van [[Cor Hermus]]. In datzelfde jaar gaat hij ook aan de slag als samensteller van verschillende kleinkunstprogramma's voor de NCRV.
Na 16 vergeefse omroepaudities wordt Karel op 1 juli 1947 nieuwslezer bij de radionieuwsdienst (NRU). Vervolgens maakt hij in 1948 de overstap naar de VARA en gaat werken als omroeper. Bij de VARA krijgt Karel de kans te werken aan verschillende aspecten van het programmamaken. In september 1953 is hij samen met [[Willy van Hemert]] en [[Wim Ibo]] betrokken bij de opzet van het zaterdagavondprogramma ''[[VARA’s showboat]]''. Na een moeizaam jaar haken Van Hemert en Ibo af en gaat Karel door. Karel weet [[Wim Sonneveld]] als orgeldraaier [[Willem Parel]], [[Tom Manders]] als Dorus ,  [[Rijk de Gooyer]] als de Utrechter Bartels en [[Eli Asser]] aan de VARA te binden. In augustus 1952 wordt hij benoemd tot regisseur.


[[Category:personen|Prior, Karel]] [[Category:Nieuwslezer |Prior, Karel]] [[Category:Omroeper |Prior, Karel]] [[Category:Producent |Prior, Karel]] [[Category:Programmamaker |Prior, Karel]] [[Category:Regisseur |Prior, Karel]] [[Category:Tekstdichter |Prior, Karel]]
[[Category:personen|Prior, Karel]] [[Category:Nieuwslezer |Prior, Karel]] [[Category:Omroeper |Prior, Karel]] [[Category:Producent |Prior, Karel]] [[Category:Programmamaker |Prior, Karel]] [[Category:Regisseur |Prior, Karel]] [[Category:Tekstdichter |Prior, Karel]]

Versie van 14 okt 2008 12:38

In zijn omroeploopbaan raakt Karel Prior, een kleurrijk man met een mooi stemgeluid, enkele malen verwikkeld in conflicten. De eerste rel betreft een discussie in 1960 rond het door hem opgezette TV-programma Schouder aan schouder. In deze AVRO-productie, naar aanleiding van de viering van de vijftiende bevrijdingsdag, zijn enkele liedteksten opgenomen (onder andere Milord) die als storend ervaren worden. In 1970 wordt Karel op staande voet door de TROS ontslagen. In juni 1973 ontstaat een rel rond de laatste NOS-Kiosk vanwege een item over Finse bungalows. De vermeende omkopingaffaire leidt zelfs tot kamervragen. Het betekent het einde van de samenwerking met Geesink.

Karel volgt de Eerste Openbare Handelsschool. Na de oorlog vormt hij een eigen cabaretgroep De jonge zes met onder andere Flip van der Schalie. De jonge zes werkt korte tijd in een programma met Toon Hermans. Vervolgens in 1946 is Karel als aankomend acteur een jaar verbonden aan de toneelgroep Comedia van Cor Hermus. In datzelfde jaar gaat hij ook aan de slag als samensteller van verschillende kleinkunstprogramma's voor de NCRV.

Na 16 vergeefse omroepaudities wordt Karel op 1 juli 1947 nieuwslezer bij de radionieuwsdienst (NRU). Vervolgens maakt hij in 1948 de overstap naar de VARA en gaat werken als omroeper. Bij de VARA krijgt Karel de kans te werken aan verschillende aspecten van het programmamaken. In september 1953 is hij samen met Willy van Hemert en Wim Ibo betrokken bij de opzet van het zaterdagavondprogramma VARA’s showboat. Na een moeizaam jaar haken Van Hemert en Ibo af en gaat Karel door. Karel weet Wim Sonneveld als orgeldraaier Willem Parel, Tom Manders als Dorus , Rijk de Gooyer als de Utrechter Bartels en Eli Asser aan de VARA te binden. In augustus 1952 wordt hij benoemd tot regisseur.