Paula Patricio

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 22 dec 2013 om 13:26
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Paula Patricio
Foto: Sandra Hermann

NaamAna Paula da Silva Patricio Gomes
GeborenLissabon, 20 januari 1958
Functies omroeper, acteur
Bekend vanZeg 'ns AAA, Smakelijk eten, Voor een briefkaart op de eerste rang, Markant Nederland
Periode actief1986 - heden
Werkt samen metPieter Jan Hagens
GalleryGallery
Externe infoOfficiële site

Paula Patricio in de media
Oeuvre van Paula Patricio


Presentatrice, mediatrainer, songwriter, actrice, omroepster, de van origine Portugese Paula Patricio heeft een brede interesse en dit wordt duidelijk weerspiegeld in haar diverse oeuvre. Van kunst en cultuurprogramma’s tot informatieve en actualiteitenprogramma’s. Altijd met een goede balans tussen serieus en luchtig, iets waar de veelzijdige presentatrice zelf veel waarde aan hecht. Naar eigen zeggen is ze de eerste buitenlandse presentatrice op de Nederlandse televisie.


Opleiding en eerste media ervaring

Na de middelbare school (1977) begint Patricio aan een HBO lerarenopleiding, D’Witte Leli, Franse Taal-en Letterkunde en Engelse Taal-en letterkunde. Na een paar jaar onderbreekt ze haar studie om een jaar in het Franse Aix en Provence te gaan studeren. Na terugkomst maakt ze haar HBO opleiding af en haalt voor beide richtingen een tweedegraads lesbevoegdheid. Al in het laatste jaar maakt ze de overstap naar de Universiteit van Amsterdam om daar haar Doctoraal Franse Taal-en Letterkunde te halen met een eerstegraads lesbevoegdheid. Als bijvak kiest ze Kunstgeschiedenis. Ze rondt deze studie af in 1991.

Naast haar studie houdt Patricio zich bezig met acteren, zingen en het schrijven van gedichten. Op advies van haar zanglerares schrijft ze zich in bij een castingbureau. Het blijkt een goed advies, want niet veel later heeft ze een bijrol in de populaire comedyserie Zeg ‘ns AAA. Haar verschijning op TV is goed getimed; de VARA is in die periode op zoek naar een nieuwe omroepster en nodigt haar naar aanleiding van haar rol uit voor een screentest. In eerste instantie twijfelt ze. Zeg ‘ns AAA regisseur Nico Knapper overtuigt haar toch te gaan.


Omroepster en presentatrice bij de VARA

De screentest is een succes en samen met Astrid Joosten en Elles Berger is Patricio vanaf 1987 het gezicht van VARA. Al snel geeft Patricio aan dat ze ook programma’s wil presenteren. Haar TV werk is echter bijzaak, want intussen studeert ze gewoon. Ze weet ook niet precies wat ze wil presenteren en probeert van alles uit: educatief, informatief, amusement en kookprogramma’s. Zo is ze onder anderen te zien in TV Werkjournaal, Wereldwijs, De Belastingshow en Italiaans koken en werkt ze samen met presentatoren als Pieter Jan Hagens, Robert ten Brink, Paul Witteman en Willem Vermeend. Met uitzondering van een kort uitstapje naar de NOS in 1989 om het Nationaal Songfestival te presenteren en Werk TV voor de regionale omroep is ze tot 1993 exclusief te zien bij de VARA.

Patricio groeit intussen uit tot bekende Nederlander en is zo nu en dan te gast in andere televisieprogramma’s: Ze doet mee aan Zo vader, zo zoon, ze verslaat in de finale van Tien voor taal het Belgische team, gaat met collega omroepsters wadlopen voor De grote club show en is één van de juryleden bij het Kinderen voor kinderen-festival in 1992.


Na de VARA

Als in 1993 besloten wordt de VARA-omroepers van de buis te halen verdwijnt ook Patricio bij die omroep. Vera Keur probeert haar nog wel bij de omroep te houden en biedt haar een baan aan achter de schermen. Patricio vindt het echter tijd voor een pauze; ze krijgt steeds meer werk naast haar TV-werkzaamheden, ze heeft net haar studie afgerond en bovendien heeft ze net een kind gekregen. Ze verdwijnt echter niet helemaal van de televisie. In het seizoen 1994-1995 presenteert ze de dertien-delige serie Rondje DNA voor de RVU en heeft kleine rolletjes in series als Oppassen, De Hulpsinterklaas en Kreatief met Kurk. Na een korte pauze is Patricio in 1997 weer wat regelmatiger te zien. Deze keer op het commerciële RTL5 waar ze Showbizznieuws, het enige niet gesponsorde programma van RTL5, presenteert.

Eind jaren negentig staat Patricio op het punt om weer te gaan studeren, maar naar aanleiding van een telefoontje van de KRO worden de plannen gewijzigd. Vanaf 1999 presenteert ze voor de omroep Markant Nederland. Met het programma bezoekt ze samen met o.a. Marco Borsato, Boudewijn Buch en Paul Rosenmöller plekken uit hun jeugd. Meerdere programma’s volgen waaronder een eigentijdse versie van Voor een briefkaart op de eerste rang. Het programma kan helaas de strijd met het populaire Barend en van Dorp niet aan en sneuvelt. Na haar werkzaamheden voor de KRO is ze nog sporadisch op de buis te bewonderen. Ze presenteert een tijdje voor UWV en Educatie TV en heeft gastrolletjes in Goudkust en Onderweg naar morgen.


Eigen bureau

In het nieuwe millennium concentreert Patricio zich meer op haar eigen haar eigen communicatie - media-adviesbureau. Met haar bedrijf verzorgt ze al vanaf 1987 diverse journalistieke activiteiten waaronder dagvoorzitterschappen, media-en presentatietrainingen. interviews, discussie-en debatleiding, interviews en voice-overs, voor TV, Radio, bedrijfsleven en overheid. Naast deze werkzaamheden is Patricio door de jaren heen ook actief als songwriter. Ze heeft geschreven voor Linda de Mol en Richenel. Vervolgens schrijft ze (in diverse talen) tientallen teksten voor onder meer cabaretier Paul de Leeuw, de Friese popgroep De Kast en voormalig BZN-zanger Jan Keizer, Jan Smit, Kinderen voor kinderen, Holiday on Ice en vele anderen.