Veronica (HMG): verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 13: Regel 13:
| onderschrift = Veronica leader 1995
| onderschrift = Veronica leader 1995
}}
}}
===De aanloopfase===
Al sinds begin jaren ’90 gaan de geruchten dat er plannen zijn van [[Veronica]] om het publieke bestel te verlaten. Wanneer in maart 1995 Veronica, [[Endemol]] en [[RTL]] het nieuwe bedrijf RTL/Veronica de Holland Media Groep SA oprichten is een commercieel Veronica zo goed als zeker. Op 14 juni vraagt Veronica RTV Beheer BV toestemming aan het ministerie en op 22 juni ontvangt de omroepvereniging de officiële zendlicenties voor zowel kabel als satelliet. De zender krijgt toestemming te starten met uitzenden op 1 september 1995 mits voldaan wordt aan de eis dat de nieuwe zender te zien zal zijn op tenminste 60 procent van de kabelaansluitingen in Nederland.
Vanaf maart verschijnen er in de media en met name in het eigen ''Veronica Magazine'' berichten over de nieuwe zender. Zo zijn er in de beginfase plannen voor on demand films bij commerciëel Veronica en plannen voor digitaal uitzenden. Het idee van on demand films aanbieden verdwijnt al snel in de prullenbak, het digitaal uitzenden gaat wel door: Veronica krijgt als eerste omroep beschikking over een volledig digitaal broadcast systeem.
Daarnaast is er in de media natuurlijk aandacht voor de TV-makers die verhuizen naar het commerciële Veronica. Zo gaan vertrouwde Veronica gezichten als [[Anita Witzier]] en [[Robert ten Brink]] mee naar het commerciële Veronica en [[Reinout Oerlemans]] en [[Rolf Wouters]] verhuizen met hun programma’s ''[[Heartbreak hotel]]'', ''[[Liefde op het eerste gezicht]]'' en ''[[Now or never]]'' van RTL naar Veronica. Een opmerkelijke transfer is [[Peter Jan Hagens]], hij vertrekt bij de VARA en gaat bij Veronica een talkshow presenteren.
In juni gaat de campagne ''Veronica op 6'' van start met de slogan “7 dagen lekker lang”. Veronica is echter niet de enige die aast op een plaats op het zesde kanaal. Zowel het nieuwe [[TMF]] als [[SBS6]] gaan voor de zesde plek. Veronica past de campagne aan en komt met de nieuwe slogan “Veronica, een keiharde ob6sie”. TMF geeft uiteindelijk de strijd op en gaat voor de negende plek: “Het is om het even, TMF gaat naar negen”. SBS6 begint een aantal weken voor Veronica met uitzenden en lijkt zeker te zijn voor de zesde plaats. SBS heeft echter de handicap dat ze nog niet op veel plaatsen in Nederland zijn te ontvangen. Ook Veronica heeft moeite een plek op de ‘drukke’ kabel te verkrijgen en de een ruzie met de Amsterdamse kabelexploitant KTA maakt het er niet makkelijker op. Als er dan ook nog berichten verschijnen dat Veronica zich in de houdgreep van HMG bevindt rijst de vraag of Veronica wel al vanaf 1 september klaar is voor uitzending. Problemen met het HMG bestuur worden stellig ontkent door Veronica voorzitter[[ Joop van der Reijden]] en de problemen met KTA worden opgelost, waardoor Veronica op 1 september op 98% van de kabelaansluitingen zal zijn te ontvangen.
De laatste uitzenddag van het publieke Veronica staat grotendeels in het teken van het vertrek naar de nieuwe zender. Zo is er de 60 minuten durende terugblik ''[[Veronica Goodbye]]'' en een speciale aflevering van ''[[Die 2]]'' waarin [[Harry Vermeegen]] en [[Henk Spaan]] op geheel eigen wijze de overstap van publiek naar commerciëel becommentariëren. Daarnaast is er die avond de halve finale van ''[[Supermodel of the year 1995]]'' te zien waarvan de finale een dag later op het nieuwe Veronica te zien zal zijn. De film'' Total Recall'', de afsluiter van de avond, wordt in tweeën geknipt; het eerste deel is te zien op Nederland 2 en het tweede deel om twaalf uur 's nachts op de nieuwe zender. De afkondiging van Veronica op Nederland 2 wordt gedaan door omroepster [[Julia Samuel]].

Versie van 16 aug 2010 14:52

Veronica leader 1995

NaamVeronica TV
Oprichting1 september 1995
Opheffing2 april 2001
VoorzitterJoop van der Reijden
LedenNiet van toepassing
Huidige ZendersVeronica
Omroep StatusNiet van toepassing
TriviaVoortzetting van de oude VOO
Aanvullende informatieTelevisievormgeving


De aanloopfase

Al sinds begin jaren ’90 gaan de geruchten dat er plannen zijn van Veronica om het publieke bestel te verlaten. Wanneer in maart 1995 Veronica, Endemol en RTL het nieuwe bedrijf RTL/Veronica de Holland Media Groep SA oprichten is een commercieel Veronica zo goed als zeker. Op 14 juni vraagt Veronica RTV Beheer BV toestemming aan het ministerie en op 22 juni ontvangt de omroepvereniging de officiële zendlicenties voor zowel kabel als satelliet. De zender krijgt toestemming te starten met uitzenden op 1 september 1995 mits voldaan wordt aan de eis dat de nieuwe zender te zien zal zijn op tenminste 60 procent van de kabelaansluitingen in Nederland.

Vanaf maart verschijnen er in de media en met name in het eigen Veronica Magazine berichten over de nieuwe zender. Zo zijn er in de beginfase plannen voor on demand films bij commerciëel Veronica en plannen voor digitaal uitzenden. Het idee van on demand films aanbieden verdwijnt al snel in de prullenbak, het digitaal uitzenden gaat wel door: Veronica krijgt als eerste omroep beschikking over een volledig digitaal broadcast systeem.

Daarnaast is er in de media natuurlijk aandacht voor de TV-makers die verhuizen naar het commerciële Veronica. Zo gaan vertrouwde Veronica gezichten als Anita Witzier en Robert ten Brink mee naar het commerciële Veronica en Reinout Oerlemans en Rolf Wouters verhuizen met hun programma’s Heartbreak hotel, Liefde op het eerste gezicht en Now or never van RTL naar Veronica. Een opmerkelijke transfer is Peter Jan Hagens, hij vertrekt bij de VARA en gaat bij Veronica een talkshow presenteren.

In juni gaat de campagne Veronica op 6 van start met de slogan “7 dagen lekker lang”. Veronica is echter niet de enige die aast op een plaats op het zesde kanaal. Zowel het nieuwe TMF als SBS6 gaan voor de zesde plek. Veronica past de campagne aan en komt met de nieuwe slogan “Veronica, een keiharde ob6sie”. TMF geeft uiteindelijk de strijd op en gaat voor de negende plek: “Het is om het even, TMF gaat naar negen”. SBS6 begint een aantal weken voor Veronica met uitzenden en lijkt zeker te zijn voor de zesde plaats. SBS heeft echter de handicap dat ze nog niet op veel plaatsen in Nederland zijn te ontvangen. Ook Veronica heeft moeite een plek op de ‘drukke’ kabel te verkrijgen en de een ruzie met de Amsterdamse kabelexploitant KTA maakt het er niet makkelijker op. Als er dan ook nog berichten verschijnen dat Veronica zich in de houdgreep van HMG bevindt rijst de vraag of Veronica wel al vanaf 1 september klaar is voor uitzending. Problemen met het HMG bestuur worden stellig ontkent door Veronica voorzitterJoop van der Reijden en de problemen met KTA worden opgelost, waardoor Veronica op 1 september op 98% van de kabelaansluitingen zal zijn te ontvangen.

De laatste uitzenddag van het publieke Veronica staat grotendeels in het teken van het vertrek naar de nieuwe zender. Zo is er de 60 minuten durende terugblik Veronica Goodbye en een speciale aflevering van Die 2 waarin Harry Vermeegen en Henk Spaan op geheel eigen wijze de overstap van publiek naar commerciëel becommentariëren. Daarnaast is er die avond de halve finale van Supermodel of the year 1995 te zien waarvan de finale een dag later op het nieuwe Veronica te zien zal zijn. De film Total Recall, de afsluiter van de avond, wordt in tweeën geknipt; het eerste deel is te zien op Nederland 2 en het tweede deel om twaalf uur 's nachts op de nieuwe zender. De afkondiging van Veronica op Nederland 2 wordt gedaan door omroepster Julia Samuel.