Yvon Jaspers

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamYvon José Jaspers
GeborenBoxtel, 20 maart 1973
Functies presentator, acteur
Bekend vanHet Klokhuis, Zebra, ZigZag, Knofje, Het gala van het Nederlandse lied, Boer zoekt vrouw
Periode actief1994-heden
Werkt samen metJohan Terreyn, Paul Rosenmöller

Yvon Jaspers in de media
Oeuvre Yvon Jaspers

Yvons presentatie kenmerkt zich door haar frisse en spontane aanpak. Bovendien is ze zeer veelzijdig. Naast presenteren is ze actrice en schrijft ze kinderboeken). Jarenlang is ze het gezicht van Het Klokhuis en later voor KRO Jeugdtelevisie. Yvon onderscheidt zich van andere presentatoren van kinderprogramma's door op een heel volwassen manier met kinderen om te gaan.

Na de HAVO en één jaar PABO volgt Yvon de Theateropleiding Eindhoven. Haar eerste succesvolle optreden is bij de professionele jongerenvoorstelling Parcival van het Zuidelijk Toneel. Landelijke bekendheid krijgt ze als ze de presentatie van Het Klokhuis gaat doen in 1994.

Naast haar presentatiewerk voor Het Klokhuis is Yvon te zien als actrice in een aantal dramaproducties van verschillende omroepen. Zo is ze te zien in Het recht van de zwakste van de EO en in de korte film Ghita die wordt uitgezonden op de VPRO. Intussen volgt ze aan de Media Academie de TV-cursussen om haar presentatie en interview technieken te verbeteren.

Tot en met begin 2000 zijn het nog vooral kinderprogramma's die Yvon presenteert. Vanaf 2003 presenteert ze ook programma's voor een volwassenpubliek, waarvan Boer zoekt vrouw het meest succesvolle is. Als actrice zit ze in die periode ook niet stil en heeft verschillende (gast)rollen. Zo is ze als actrice te zien in TV7 en Rozengeur en Wodka Lime.

Haar status als bekende Nederlander zorgt er voor dat ze regelmatig te gast is in programma's van anderen. Ze maakt haar opwachting in o.a. Rappatongo, Tien voor taal en Barend & Van Dorp. Verder heeft ze een glansrol als 'mol' in de 5de serie van het populaire AVRO programma Wie is… de mol?.

In 2002 maakt ze haar debut als schrijfster met het prentenboek Sluup en Aria.

Publicaties

Sluup en Aria (2002).

Prijzen en onderscheidingen

Ere Nipkowschijf voor Klokhuis (1998).

De Kleine Kinderkastprijs voor Klokhuis (1998).

De Noord-Zuid Trofee voor Groot Licht (2000).

Een gouden Beeld (Academy Award) voor Knofje (2003).

Kleine Kinderkastprijs voor ZigZag (2003).

Zilveren Televizier-Ster (2006).

Zilveren Televizier-Ster (2008).