Trivia: VARA-Omroepers

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het overzicht

  • De eerste VARA TV uitzending op 9-10-1951 zijn er twee omroepers. Voor de pauze verzorgt Evert Garretsen de presentatie, na de pauze omroepster Joop Allema.
Omroepers eerst uitzending
  • De eerste paar televisiejaren zijn het vooral radio omroepers en regisseurs die op televisie de programma's aankondigen. Karin Kraaykamp is in 1955 de eerste echte televisie-omroepster van de VARA. Ook daarna komt het heel af en toe voor dat regisseurs als Willy van Hemert en Gijs Stappershoef invallen.
  • De eerste omroepsters naast Karin Kraaykamp zijn Bea de Graaff, Elly Paauw en Valentine Hobson die als invalsters fungeren. Ook Teddy Scholten springt wel eens in als omroepster in 1957. Wegens zendtijduitbreiding komt in 1959 Elles Berger erbij als tweede omroepster. Zij wordt uiteindelijk de langstzittende omroepster van de VARA.
  • Naast de vaste omroepers van de VARA heeft ook eenmalig een buitenlandse acteur opgetreden als omroeper. Ook Sonja Barend en Jan Douwe Kroeske hebben eind jaren '80 eenmalig omgeroepen.
George Kapiniaris
November 1990
  • Dat er bij de eindregie af en toe iets mis kan gaan wordt duidelijk op 29 mei 1993. Ruim twintig minuten voor de uitzending om half zes 's middags wordt het testbeeld van Nederland 3 onderbroken door een shot van omroepster Merel Holl die een rood lintje op haar truitje probeert te bevestigen. Onderin beeld verschijnt de naam van Griselda Visser. Na wat beeldstoringen keert het testbeeld van Nederland 3 terug, maar de naam van Griselda blijft in beeld en gaat zelfs knipperen. Kort verschijnt een titelkaart van Nederland 1 in beeld met de klok. Dan volgt een omroeptekst van Holl, opnieuw met "Griselda Visser" als naam onder haar. Tijdens haar presentatie loopt een technicus twee keer achter haar langs. Na een korte pauze volgt een tweede omroeptekst, bedoeld voor later op de avond. Ondertussen knipperen zowel de naam van Griselda Visser en het gekleurde achtergrondblokje achter de naam vrolijk verder. Holl is klaar met haar tekst en blijft in beeld zitten. De startleader van de VARA verschijnt deels over haar heen. Vervolgens mag de kijker aanschouwen hoe Holl oefent in het rechtop zitten en hoe ze de regie helpt bij het instellen van de witbalans door een wit blaadje omhoog te houden. Dit zijn allemaal vrij normale handelingen vóór een opname, maar absoluut niet bedoeld voor uitzending. Zeven minuten voor de uitzending keert het testbeeld van Nederland 3 terug. Daarna volgen, zoals gewoonlijk, nog een titelkaart van Nederland 3 en de klok. Klokslag half zes wordt de VARA-leader ingestart en begint de eigenlijke uitzending.
Lintje vastmaken
Technicus loopt langs
De leader wordt getest
Kleurbalans instellen
Kleurbalans instellen
Eigenlijke uitzending