Vuurwerkramp Enschede: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(36 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Op de warme middag van 13 mei 2000 wordt Enschede getroffen door een ramp. Een brand in een vuurwerkopslag van het bedrijf ''SE Fireworks'' leidt tot enorme explosies die de wijk Roombeek grotendeels verwoesten. Bij de ramp vinden 23 mensen de dood en raken 947 mensen gewond. Maarliefst 50 woningen worden volledig verwoest, ongeveer 200 woningen raken beschadigd. Enschede is voor enkele dagen wereldnieuws.
Op de warme middag van 13 mei 2000 wordt Enschede getroffen door een ramp. Een brand in een vuurwerkopslag van het bedrijf ''SE Fireworks'' leidt tot enorme explosies die de wijk Roombeek grotendeels verwoesten. Bij de ramp vinden 23 mensen de dood en raken 947 mensen gewond. Maar liefst 50 woningen worden volledig verwoest, ongeveer 200 woningen raken beschadigd. Enschede is voor enkele dagen wereldnieuws.
 
{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
|- valign="top"
|- valign="top"
Regel 5: Regel 6:
| width="150" | [[Afbeelding:Vuurwerkramp enschede1.jpg|thumb|Ravage in Roombeek]]
| width="150" | [[Afbeelding:Vuurwerkramp enschede1.jpg|thumb|Ravage in Roombeek]]
| width="150" | [[Afbeelding:Vuurwerkramp enschede2.jpg|thumb|Eerste beelden NOS Journaal]]
| width="150" | [[Afbeelding:Vuurwerkramp enschede2.jpg|thumb|Eerste beelden NOS Journaal]]
|}


|}


===Eerste verslaggeving===
===Eerste verslaggeving===


De eerste melding van de brand aan de Tollensstraat wordt gedaan door een motorragent om 15:01. Wanneer er af een toe een pijl de lucht in gaat wordt ''RTV Oost'' journalist [[Danny de Vries]], door een vriend getipt er eens een kijkje te nemen. Danny moet die dag toevallig invallen voor een collega van hem en heeft daarom een ''video 8 camera'' bij zich. Om 15:05 is Danny terplaatse en om 15:15 doet hij zijn eerste radioverslag voor de regionale omroep. Tijdens een vraaggesprek in 2009 vertelt hij dat het dan vooral heel gezellig is onder de lentezon met de toekijkende buurtbewoners. De situatie lijkt dan ook niet bedreigend en om 15:27 wordt door de brandweer zelfs het sein 'Brand meester' gegeven. Danny legt met zijn camera vast hoe een grote steekvlam zes minuten later, grote paniek veroorzaakt. De eerste enorme explosie een minuut later, heeft een verwoestende uitwerking. Weer een minuut later om 15:35 is er een laatste vernietigende explosie die zijn camera uitschakelt. Het is 15:45 wanneer hij bij ''RTV Oost'' met paniek in zijn stem, live radioverslag doet van de ravage. Ongeveer een uur later is Danny de Vries in de studio van ''RTV Oost'' aanwezig om commentaar te leveren bij de beelden die hij gefilmd heeft.
De eerste melding van de brand aan de Tollensstraat wordt gedaan door een motoragent om 15:01. Wanneer er af een toe een pijl de lucht in gaat wordt ''RTV Oost'' journalist [[Danny de Vries]], door een vriend getipt er eens een kijkje te nemen. Danny moet die dag toevallig invallen voor een collega van hem en heeft daarom een ''video 8 camera'' bij zich. Om 15:05 is Danny ter plaatse en om 15:15 doet hij zijn eerste radioverslag voor de regionale omroep. Tijdens een vraaggesprek in 2009 vertelt hij dat het vooral erg gezellig is onder de lentezon met de toekijkende buurtbewoners. De situatie lijkt dan ook niet bedreigend en om 15:27 wordt door de brandweer zelfs het sein 'brand meester' gegeven. Danny legt met zijn camera vast hoe een grote steekvlam zes minuten later, grote paniek veroorzaakt. De eerste enorme explosie een minuut later, heeft een verwoestende uitwerking. Weer een minuut later om 15:35 is er een laatste vernietigende explosie die zijn camera uitschakelt. Het is 15:45 wanneer hij bij ''RTV Oost'' met paniek in zijn stem, live radioverslag doet van de ravage. Ongeveer een uur later is Danny de Vries in de studio van ''RTV Oost'' aanwezig om commentaar te leveren bij de beelden die hij gefilmd heeft.


<br>[[Afbeelding:Vuurwerkramp enschede3.jpg|thumb|Eerste kaart tijdens NOS Journaal]]
[[Afbeelding:Vuurwerkramp enschede3.jpg|thumb|Eerste kaart tijdens NOS Journaal]]
De eerste melding op landelijke televisie wordt gegeven in het [[NOS journaal]] van 17:30. [[Marga van Praag]] meldt een grote explosie in een vuurwerkopslag in Enschede waarbij tientallen gewonden zijn gevallen, of er ook dodelijke slachtoffers zijn is op dat moment nog niet duidelijk. Er zijn in dit journaal en dat van een half uur later, nog geen beelden te zien. Wel toont de [[NOS]] een satellietfoto waarop de rookpluim boven Enschede goed te zien is. In het actualiteitenprogramma ''[[2 Vandaag]]'' dat begint na het 17:30 journaal, worden, vermoedelijk wegens gebrek aan informatie en beeldmateriaal, reportages uitgezonden over andere onderwerpen. Wel wordt enkele minuten voor het einde van de uitzending geschakeld met radioverslaggever [[Hans ter Horst]] van ''Enschede FM'' voor het laatste nieuws.
Direct na de ramp start op [[RTL5]] een continue nieuwsuitzending. De eerste melding bij de publieke omroep wordt gegeven in het [[NOS journaal]] van 17:30. [[Marga van Praag]] meldt een grote explosie in een vuurwerkopslag in Enschede waarbij tientallen gewonden zijn gevallen. Of er ook dodelijke slachtoffers zijn is op dat moment nog niet duidelijk. Er zijn in dit journaal en dat van een half uur later, nog geen beelden te zien. Wel toont de [[NOS]] een satellietfoto waarop de rookpluim boven Enschede goed te zien is. In het actualiteitenprogramma ''[[2 Vandaag]]'' dat begint na het half zes journaal, worden, vermoedelijk wegens gebrek aan informatie en beeldmateriaal, reportages uitgezonden over andere onderwerpen. Wel wordt enkele minuten voor het einde van de uitzending geschakeld met radioverslaggever [[Hans ter Horst]] van ''Enschede FM'' voor het laatste nieuws.
In een extra uitzending van het [[RTL nieuws]], gepresenteerd door [[Rick Nieman]] en [[Suzanne Bosman]], komt de eerste melding van meer dan 20 dodelijke slachtoffers. De beelden met commentaar van Danny de Vries zijn net binnengekomen via ''RTV Oost''. Ter plaatse in Enschede is al verslaggever [[Jeroen Latijnhouwers]] die meldt dat het ''rampenplan'' in werking is gesteld. De toegesnelde pers wordt op afstand gehouden.
In een extra uitzending van het [[RTL nieuws]], gepresenteerd door [[Rick Nieman]] en [[Suzanne Bosman]], komt de eerste melding van meer dan 20 dodelijke slachtoffers. De beelden met commentaar van Danny de Vries zijn net binnengekomen via ''RTV Oost''. Ter plaatse in Enschede is al verslaggever [[Jeroen Latijnhouwers]] die meldt dat het ''rampenplan'' in werking is gesteld. De toegesnelde pers wordt op afstand gehouden.
In het [[NOS]] journaal van 20 uur meldt ook [[Philip Freriks]] dat er doden zijn gevallen. De beelden die getoond worden zijn van na de grote explosies en tonen de zwarte rookwolken boven de wijk en het af en aan rijden van brandweer en ambulances. Verslaggeefster ter plaatse voor de [[NOS]] is [[Pauline Broekema]], die, vanaf dezelfde plek als haar RTL collega, vertelt van een 'onwezelijke en sinistere situatie'. Na het verslag van Broekema is ook burgemeester Mans van Enschede aanwezig bij de satellietwagen van de NOS, waarna een gesprek met Feriks volgt. Verder wordt gesproken met ooggetuigen waaronder profscheidsrechter Jaap Uilenberg en een jongen die vertelt van uiteenspattende bierglazen in het centrum van de stad.
In het [[NOS journaal]] van 20 uur meldt ook [[Philip Freriks]] dat er doden zijn gevallen. De beelden die getoond worden zijn gemaakt na de grote explosies en tonen de zwarte rookwolken boven de wijk en het af en aan rijden van brandweer en ambulances. Verslaggeefster ter plaatse voor de [[NOS]] is [[Pauline Broekema]], die, vanaf dezelfde plek als haar RTL collega, vertelt van een 'onwezelijke en sinistere situatie'. Na het verslag van Broekema is ook burgemeester Mans van Enschede aanwezig bij de satellietwagen van de NOS, waarna een gesprek met Freriks volgt. Verder wordt gesproken met ooggetuigen waaronder profscheidsrechter Jaap Uilenberg en een jongen die vertelt van uiteenspattende bierglazen in het centrum van de stad.
 


===Aangepaste programmering===
===Aangepaste programmering===


Als in de loop van de avond de omvang van de ramp duidelijker wordt, heeft dit gevolgen voor de programmering op radio en televisie. Zo zou het de avond moeten worden van Linda Wagemakers, die voor Nederland deelneemt aan het 45ste ''[[Eurovisie Songfestival]] te Stockholm Zweden. Het live-radioverslag van de muziekcompetitie wordt eerst regelmatig onderbroken en later afgebroken ten behoeve van de verslaggeving over de vuurwerkramp. Commentator[[Willem van Beusekom]] kondigt de televisieuitzending van het festival aan met de opmerking dat reking gehouden zal worden met de tragische gebeurtenissen in Enschede. Wagemakers, die als tweede optreedt, is met haar ploeg niet op de hoogte van de ramp. Om 22 uur wordt de uitzending in Nederland afgebroken om plaats te maken voor het journaal. Kijkers in het buitenland krijgen van jurylid [[Nance]] te horen dat in Nederland niet gestemd is vanwege een ramp.
Als in de loop van de avond de omvang van de ramp duidelijker wordt, heeft dit gevolgen voor de programmering op radio en televisie. Zo zou het de avond moeten worden van Linda Wagemakers, die voor Nederland deelneemt aan het 45ste ''[[Eurovisie Songfestival]]'' te Stockholm, Zweden. Het live-radioverslag van de muziekcompetitie wordt eerst regelmatig onderbroken en later afgebroken ten behoeve van de verslaggeving over de vuurwerkramp. Commentator [[Willem van Beusekom]] kondigt de televisieuitzending van het festival aan met de opmerking dat rekening gehouden zal worden met de tragische gebeurtenissen in Enschede. Wagemakers, die als tweede optreedt, is met haar ploeg niet op de hoogte van de ramp. Om 22 uur wordt de uitzending in Nederland afgebroken om plaats te maken voor het journaal. Kijkers in het buitenland krijgen van jurylid [[Marlayne Sahupala]] te horen dat in Nederland niet gestemd is vanwege een ramp.
De radioprogramma's ''[[Kruispunt]]'' en ''[[Langs de lijn]]'' worden ook regelmatig onderbroken door extra journaaluitzendingen. Tijdens het televisieprogramma ''[[Het Lagerhuis]]'' begint presentator [[Paul Witteman]] door stil te staan bij de gebeurtenissen in Enschede die middag, hij voert kort een gesprek met een van de panelleden die uit Enschede komt.
De radioprogramma's ''[[Kruispunt]]'' en ''[[Langs de lijn]]'' worden ook regelmatig onderbroken door extra journaaluitzendingen. Tijdens het televisieprogramma ''[[Het Lagerhuis]]'' begint presentator [[Paul Witteman]] door stil te staan bij de gebeurtenissen in Enschede die middag. Hij voert kort een gesprek met een van de panelleden die uit Enschede komt.
 
 
===Nasleep===


===Nasleep en terugblikken===
[[Afbeelding:Vuurwerkramp enschede4.jpg|thumb|Koningin Beatrix en Wim Kok bezoeken Roombeek]]
Uiteraard blijft de vuurwerkramp de dagen na de ramp radio- en televieprogramma's bepalen. Waar op de dag van de ramp nog plaats is voor nieuws over de gezondheid van Prins Bernhard, zijn de journaals op zondag volledig gewijd aan de ontwikkelingen in Enschede. Er wordt een extra journaal ingelast voor een persconferentie van premier Wim Kok. In het discussieprogramma ''[[Buitenhof]]'' spreekt [[Peter van Ingen]] met een emeritus-hoogleraar rampengeneeskunde en een raadslid uit Enschede over de eerste reacties in Enschede, de kennis bij de gemeente over de opslagplaats en over de opvang van slachtoffers. De nasleep wordt ook verslagen in een gezamenlijke uitzending van de actualiteitenprogramma's ''[[Lopende zaken]]'' en ''[[NOVA]]'' en in een uitzending van ''[[Netwerk]]''. Hierin is veel aandacht voor actualiteiten als de toestroom van de internationale pers, het bezoek van koningin Beatrix en premier Wim Kok aan de rampplek en persoonlijke ervaringen van getroffenen. In de week die volgt blijven de actualiteitenprogramma's de ontwikkelingen in Enschede volgen. De journaals komen met dagverslagen en in ''Netwerk'', ''NOVA'', ''2 Vandaag'', ''[[Middageditie]]'' en ''[[Barend & Witteman]]'' worden kwesties besproken als de schuldvraag, persoonlijke verhalen en de rol van de overheden. In de religieuze programma's ''Kruispunt'' en ''[[Heilig vuur]]'' is aandacht voor de rol van het geloof in de nazorg.<br>
De zondag na de ramp staat de laatste ronde van de nationale voetbalcompetitie op het programma. ''[[Studio Sport]]'' staat die avond uitgebreid stil bij het besluit van de KNVB om ondanks alles de wedstrijden door te laten gaan.  Dit betekent dat de Enschedese club ''FC Twente'' gewoon in de Kuip tegen ''Feyenoord'' aantreedt. Trainer Fred Rutten van ''FC Twente'' houdt een geëmotioneerde persconferentie en op de velden wordt een minuut stilte gehouden.
In de [[SBS6]] uitzending ''[[Een week na de ramp]]'' worden alle aspecten van de tragische gebeurtenis nog eens belicht. Verslaggevers praten over hun bevindingen en interviewen de bewoners van de wijk die hun huis en haard hebben verloren. Ook is er aandacht voor die mensen die nog steeds op zoek zijn naar familie. Zij praten over de hel waardoor ze de afgelopen week zijn gegaan. Daarnaast spreekt SBS6 met bewoners die elkaar weer hebben gevonden in de rokende puinhopen.
Kort na de vuurwerkramp wordt vooral in de geschreven pers besproken of de ethische journalistiek grens verschoven is met de komst van programma's als ''[[Vijf in 't land]]'' en ''[[Hart van Nederland]]''. Er wordt gesproken over de freelance journalisten van dit soort programma's die zich als cameracowboys tussen het puin begeven, op zoek naar exclusieve beelden. Bijna iedere inwoner van Enschede zag zich bovendien geconfronteerd met een vragende microfoon van een van de honderden binnen- en buitenlandse verslaggevers.




===Terugblikken===
 
 
[[Afbeelding:Vuurwerkramp enschede5.jpg|thumb|Koningin Beatrix heropent wijk Roombeek]]
In de weken na de ramp blijven actualiteitenprogramma's nieuws brengen over de vuurwerkramp. Het gaat vooral over de oorzaken van de ramp, de financiële afwikkeling voor de slachtoffers, de regelgeving omtrent het opslaan van vuurwerk, verschillende onderzoeken naar de ramp, de rol van de overheid en de schuldvraag. Dit laatste onderwerp komt vooral tot uiting in berichtgeving rond de strafzaak tegen de directeurs van ''SE Fireworks'', Rudi Bakker en Willie Pater en vermoedelijk brandstichter, André de Vries. De eigenaren worden in mei 2003 in hoger beroep veroordeeld tot een jaar celstraf, André de Vries wordt na eerder te zijn veroordeeld tot 15 jaar, vrijgesproken. <br>
Vanaf eind mei 2000 zendt het ''[[Radio 1 journaal]]'' een acht-delige serie portretten uit waarin het met direct betrokkenen terugblikt op de vuurwerkramp. Richting oud en nieuw wordt de ramp besproken in jaaroverzichten. Wanneer in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 een brand in ''Café De Hemel'' in Volendam veertien jonge mensen het leven kost, gaan de gedachten terug naar de vuurwerkramp in Enschede slechts maanden eerder. Items over regelgeving door overheden in verband met brandveiligheid, het niet functioneren van het Nederlandse poldermodel en het belang van rampenplannen zijn dan urgent. De brand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede worden in één adem genoemd, zoals in een uitzending van ''[[Netwerk]]'' in maart 2001. <br>
Wanneer op 11 september 2001 een terroristische aanslag op de ''Twin Towers'' in New York aan vele mensen het leven kost, is het de vuurwerkramp in Enschede die door Nederlandse televisieprogramma's als referentie wordt aangehaald. In 2009 wordt door de media teruggegrepen op archiefmateriaal van de vuurwerkramp in verband met de crash van een toestel van ''Turkish Airlines'' bij Schiphol.<br>
[[SBS6]] dat sinds haar oprichting veel nieuws uit de regio brengt, blijft in de jaren na de tragische gebeurtenis aandacht besteden aan de nasleep van de ramp. In 2001 wint ''[[Het verdriet van Enschede]]'' een [[Gouden Beeld]] in de categorie ''Nieuws en evenementen''. In iedere aflevering staat een aspect van de vuurwerkramp in Enschede of de nasleep daarvan, centraal. Programmamaker [[Simon Vuyk]] onderzoekt in ''[[De geheimen van Enschede]]'' en ''[[De onbekende dader]]'' feiten en gebeurtenissen rond de ramp. <br>
 
In augustus 2000 maakt de overheid duidelijk 270 miljoen gulden vrij te maken voor de wederopbouw van de getroffen wijk Roombeek. In het ''[[Journaal]]'' van 22 april 2008 is te zien hoe koningin Beatrix de hernieuwde wijk opent.
Ook verschijnen er films over de gebeurtenissen. In 2001 gaat de kinderdocumentaire ''[[Zoeken naar Loedertje]]'', over een slachtoffertje van de ramp die op zoek gaat naar haar vermiste kat Loedertje. In 2010 gaat tijdens het [[Rotterdam Film Festival]] de film ''[[Mijn Enschede]]'' van [[Astrid Brussink]] in première, waarin de filmmaakster terugkeert naar de wijk Roombeek.<br>
De beelden van de vuurwerkramp zijn vele Nederlanders op het netvlies gebrand. ''[[2 Vandaag]]'' is in augustus 2004 voor het laatst onder redactie van de [[EO]] en in dat kader worden de beelden besproken als een van de indrukwekkendste uit de geschiedenis van het programma. Ook wanneer de [[KRO]] voor het laatst meewerkt aan ''[[Netwerk]]'' in 2006, bij vijftig jaar ''[[NOS Journaal]]'' en tijdens de presentatie van de ''[[Een Vandaag]]'' beeldcanon in 2007 blijkt de vuurwerkramp in Enschede een onuitwisbare indruk achter gelaten te hebben.


==Overzicht vuurwerkramp Enschede in de media==
==Overzicht vuurwerkramp Enschede in de media==


{| class="wikitable" <hiddentext>generated with [[:de:Wikipedia:Helferlein/VBA-Macro for EXCEL tableconversion]] V1.7<\hiddentext>
{| class="wikitable"  
|- style="font-weight:bold" valign="top"
|- style="font-weight:bold" valign="top"
| width="48" height="13" | ID
| width="48" height="13" | ID
| width="119" | Titel
| width="119" | Titel
| width="155" | Onderwerp
| width="165" | Onderwerp
| width="48" | Jaar
| width="48" | Jaar
| width="92" | Publicatiedatum
| width="82" | Publicatiedatum
| width="118" | Medium
| width="118" | Medium


Regel 66: Regel 82:


|-  valign="top"
|-  valign="top"
| height="13" | 486581
| height="26" | 486581
  | [[Journaal]]
  | [[Journaal]]
  | 22 uur journaal met berichtgeving
  | 22 uur journaal met berichtgeving
Regel 82: Regel 98:


|-  valign="top"
|-  valign="top"
| height="64" | 86357
| height="26" | 86357
  | [[NOVA]]
  | [[NOVA]]
  | Gezamenlijke uitzending van het [[NOS]] journaal en [[NOVA]], gepresenteerd door [[Kees Driehuis]], geheel gewijd aan de vuurwerkramp in Enschede.
  | Gezamenlijke uitzending van het [[NOS]] journaal en [[NOVA]], gepresenteerd door [[Kees Driehuis]], geheel gewijd aan de vuurwerkramp in Enschede.
Regel 115: Regel 131:
|-  valign="top"
|-  valign="top"
| height="38" | 584294
| height="38" | 584294
  | [[Met het oog op morgen]]; [[Easy listening]]
  | [[Radio 1]]
| Met radioverslag van RTV Oost over de ramp
| In de programmering van [[Met het oog op morgen]] en [[Easy listening]] voornamelijk berichtgeving over de ramp. Met radioverslag van ''RTV Oost''.
  | 2000
  | 2000
  | 13-5-2000
  | 13-5-2000
Regel 131: Regel 147:
|-  valign="top"
|-  valign="top"
| height="64" | 580027
| height="64" | 580027
  | [[Eurovisie Songfestival]] radionieuws (vuurwerkramp enschede)
  | [[Eurovisie Songfestival]]  
  | Verslag van het 45e [[Eurovisie Songfestival]]. Het programma wordt eerst veel onderbroken en later afgebroken in verband met de vuurwerkramp
  | Verslag van het 45e [[Eurovisie Songfestival]]. Het programma wordt eerst veel onderbroken en later afgebroken in verband met de vuurwerkramp
  | 2000
  | 2000
Regel 751: Regel 767:
  | 2000
  | 2000
  | 5-12-2000
  | 5-12-2000
| Televisie
|-  valign="top"
| height="26" |
| [[Het verdriet van Enschede]]
| Serie reportages van [[Bernard Hammelburg]] waarin iedere aflevering een aspect van de vuurwerkramp in Enschede of de nasleep daarvan, centraal staat.
| 2000
|
  | Televisie
  | Televisie


Regel 868: Regel 892:
| height="38" | 228731
| height="38" | 228731
  | [[Ontbijt tv]]
  | [[Ontbijt tv]]
  | Er komt een documentair over vermiste huidsieren naar aanleiding van de vuurwerkramp
  | Er komt een documentaire over vermiste huidsieren naar aanleiding van de vuurwerkramp
  | 2000
  | 2000
  | 9-9-2001
  | 9-9-2001
Regel 919: Regel 943:
  | 2000
  | 2000
  | 8-4-2002
  | 8-4-2002
| Televisie
|-  valign="top"
| height="26" |
| [[De geheimen van Enschede]]
| Documentaire waarin Simon Vuyk op zoek gaat naar prangende vragen omtrent de vuurwerkramp in Enschede.
| 2002
| 4-3-2002
  | Televisie
  | Televisie


Regel 999: Regel 1.031:
  | 2000
  | 2000
  | 15-3-2003
  | 15-3-2003
| Televisie
|-  valign="top"
| height="38" |
| [[De onbekende dader]]
| Ingegaan wordt op drie 'verdachten', wier rol onvoldoende door het Tolteam zou zijn belicht.
| 2003
| 11-5-2003
  | Televisie
  | Televisie


Regel 1.187: Regel 1.227:
|-  valign="top"
|-  valign="top"
| height="13" | 60631
| height="13" | 60631
  | Wat zou jij doen?
  | [[Wat zou jij doen?]]
  | Ik overleefde een ramp
  | Ik overleefde een ramp
  | 2000
  | 2000
Regel 1.298: Regel 1.338:


|}
|}
[[Category:Historische nieuwsgebeurtenissen]]

Huidige versie van 1 mei 2019 om 09:46

Op de warme middag van 13 mei 2000 wordt Enschede getroffen door een ramp. Een brand in een vuurwerkopslag van het bedrijf SE Fireworks leidt tot enorme explosies die de wijk Roombeek grotendeels verwoesten. Bij de ramp vinden 23 mensen de dood en raken 947 mensen gewond. Maar liefst 50 woningen worden volledig verwoest, ongeveer 200 woningen raken beschadigd. Enschede is voor enkele dagen wereldnieuws.

Still van beelden Danny de Vries
Ravage in Roombeek
Eerste beelden NOS Journaal


Eerste verslaggeving

De eerste melding van de brand aan de Tollensstraat wordt gedaan door een motoragent om 15:01. Wanneer er af een toe een pijl de lucht in gaat wordt RTV Oost journalist Danny de Vries, door een vriend getipt er eens een kijkje te nemen. Danny moet die dag toevallig invallen voor een collega van hem en heeft daarom een video 8 camera bij zich. Om 15:05 is Danny ter plaatse en om 15:15 doet hij zijn eerste radioverslag voor de regionale omroep. Tijdens een vraaggesprek in 2009 vertelt hij dat het vooral erg gezellig is onder de lentezon met de toekijkende buurtbewoners. De situatie lijkt dan ook niet bedreigend en om 15:27 wordt door de brandweer zelfs het sein 'brand meester' gegeven. Danny legt met zijn camera vast hoe een grote steekvlam zes minuten later, grote paniek veroorzaakt. De eerste enorme explosie een minuut later, heeft een verwoestende uitwerking. Weer een minuut later om 15:35 is er een laatste vernietigende explosie die zijn camera uitschakelt. Het is 15:45 wanneer hij bij RTV Oost met paniek in zijn stem, live radioverslag doet van de ravage. Ongeveer een uur later is Danny de Vries in de studio van RTV Oost aanwezig om commentaar te leveren bij de beelden die hij gefilmd heeft.

Eerste kaart tijdens NOS Journaal

Direct na de ramp start op RTL5 een continue nieuwsuitzending. De eerste melding bij de publieke omroep wordt gegeven in het NOS journaal van 17:30. Marga van Praag meldt een grote explosie in een vuurwerkopslag in Enschede waarbij tientallen gewonden zijn gevallen. Of er ook dodelijke slachtoffers zijn is op dat moment nog niet duidelijk. Er zijn in dit journaal en dat van een half uur later, nog geen beelden te zien. Wel toont de NOS een satellietfoto waarop de rookpluim boven Enschede goed te zien is. In het actualiteitenprogramma 2 Vandaag dat begint na het half zes journaal, worden, vermoedelijk wegens gebrek aan informatie en beeldmateriaal, reportages uitgezonden over andere onderwerpen. Wel wordt enkele minuten voor het einde van de uitzending geschakeld met radioverslaggever Hans ter Horst van Enschede FM voor het laatste nieuws. In een extra uitzending van het RTL nieuws, gepresenteerd door Rick Nieman en Suzanne Bosman, komt de eerste melding van meer dan 20 dodelijke slachtoffers. De beelden met commentaar van Danny de Vries zijn net binnengekomen via RTV Oost. Ter plaatse in Enschede is al verslaggever Jeroen Latijnhouwers die meldt dat het rampenplan in werking is gesteld. De toegesnelde pers wordt op afstand gehouden. In het NOS journaal van 20 uur meldt ook Philip Freriks dat er doden zijn gevallen. De beelden die getoond worden zijn gemaakt na de grote explosies en tonen de zwarte rookwolken boven de wijk en het af en aan rijden van brandweer en ambulances. Verslaggeefster ter plaatse voor de NOS is Pauline Broekema, die, vanaf dezelfde plek als haar RTL collega, vertelt van een 'onwezelijke en sinistere situatie'. Na het verslag van Broekema is ook burgemeester Mans van Enschede aanwezig bij de satellietwagen van de NOS, waarna een gesprek met Freriks volgt. Verder wordt gesproken met ooggetuigen waaronder profscheidsrechter Jaap Uilenberg en een jongen die vertelt van uiteenspattende bierglazen in het centrum van de stad.


Aangepaste programmering

Als in de loop van de avond de omvang van de ramp duidelijker wordt, heeft dit gevolgen voor de programmering op radio en televisie. Zo zou het de avond moeten worden van Linda Wagemakers, die voor Nederland deelneemt aan het 45ste Eurovisie Songfestival te Stockholm, Zweden. Het live-radioverslag van de muziekcompetitie wordt eerst regelmatig onderbroken en later afgebroken ten behoeve van de verslaggeving over de vuurwerkramp. Commentator Willem van Beusekom kondigt de televisieuitzending van het festival aan met de opmerking dat rekening gehouden zal worden met de tragische gebeurtenissen in Enschede. Wagemakers, die als tweede optreedt, is met haar ploeg niet op de hoogte van de ramp. Om 22 uur wordt de uitzending in Nederland afgebroken om plaats te maken voor het journaal. Kijkers in het buitenland krijgen van jurylid Marlayne Sahupala te horen dat in Nederland niet gestemd is vanwege een ramp. De radioprogramma's Kruispunt en Langs de lijn worden ook regelmatig onderbroken door extra journaaluitzendingen. Tijdens het televisieprogramma Het Lagerhuis begint presentator Paul Witteman door stil te staan bij de gebeurtenissen in Enschede die middag. Hij voert kort een gesprek met een van de panelleden die uit Enschede komt.


Nasleep

Koningin Beatrix en Wim Kok bezoeken Roombeek

Uiteraard blijft de vuurwerkramp de dagen na de ramp radio- en televieprogramma's bepalen. Waar op de dag van de ramp nog plaats is voor nieuws over de gezondheid van Prins Bernhard, zijn de journaals op zondag volledig gewijd aan de ontwikkelingen in Enschede. Er wordt een extra journaal ingelast voor een persconferentie van premier Wim Kok. In het discussieprogramma Buitenhof spreekt Peter van Ingen met een emeritus-hoogleraar rampengeneeskunde en een raadslid uit Enschede over de eerste reacties in Enschede, de kennis bij de gemeente over de opslagplaats en over de opvang van slachtoffers. De nasleep wordt ook verslagen in een gezamenlijke uitzending van de actualiteitenprogramma's Lopende zaken en NOVA en in een uitzending van Netwerk. Hierin is veel aandacht voor actualiteiten als de toestroom van de internationale pers, het bezoek van koningin Beatrix en premier Wim Kok aan de rampplek en persoonlijke ervaringen van getroffenen. In de week die volgt blijven de actualiteitenprogramma's de ontwikkelingen in Enschede volgen. De journaals komen met dagverslagen en in Netwerk, NOVA, 2 Vandaag, Middageditie en Barend & Witteman worden kwesties besproken als de schuldvraag, persoonlijke verhalen en de rol van de overheden. In de religieuze programma's Kruispunt en Heilig vuur is aandacht voor de rol van het geloof in de nazorg.
De zondag na de ramp staat de laatste ronde van de nationale voetbalcompetitie op het programma. Studio Sport staat die avond uitgebreid stil bij het besluit van de KNVB om ondanks alles de wedstrijden door te laten gaan. Dit betekent dat de Enschedese club FC Twente gewoon in de Kuip tegen Feyenoord aantreedt. Trainer Fred Rutten van FC Twente houdt een geëmotioneerde persconferentie en op de velden wordt een minuut stilte gehouden. In de SBS6 uitzending Een week na de ramp worden alle aspecten van de tragische gebeurtenis nog eens belicht. Verslaggevers praten over hun bevindingen en interviewen de bewoners van de wijk die hun huis en haard hebben verloren. Ook is er aandacht voor die mensen die nog steeds op zoek zijn naar familie. Zij praten over de hel waardoor ze de afgelopen week zijn gegaan. Daarnaast spreekt SBS6 met bewoners die elkaar weer hebben gevonden in de rokende puinhopen. Kort na de vuurwerkramp wordt vooral in de geschreven pers besproken of de ethische journalistiek grens verschoven is met de komst van programma's als Vijf in 't land en Hart van Nederland. Er wordt gesproken over de freelance journalisten van dit soort programma's die zich als cameracowboys tussen het puin begeven, op zoek naar exclusieve beelden. Bijna iedere inwoner van Enschede zag zich bovendien geconfronteerd met een vragende microfoon van een van de honderden binnen- en buitenlandse verslaggevers.


Terugblikken

Koningin Beatrix heropent wijk Roombeek

In de weken na de ramp blijven actualiteitenprogramma's nieuws brengen over de vuurwerkramp. Het gaat vooral over de oorzaken van de ramp, de financiële afwikkeling voor de slachtoffers, de regelgeving omtrent het opslaan van vuurwerk, verschillende onderzoeken naar de ramp, de rol van de overheid en de schuldvraag. Dit laatste onderwerp komt vooral tot uiting in berichtgeving rond de strafzaak tegen de directeurs van SE Fireworks, Rudi Bakker en Willie Pater en vermoedelijk brandstichter, André de Vries. De eigenaren worden in mei 2003 in hoger beroep veroordeeld tot een jaar celstraf, André de Vries wordt na eerder te zijn veroordeeld tot 15 jaar, vrijgesproken.
Vanaf eind mei 2000 zendt het Radio 1 journaal een acht-delige serie portretten uit waarin het met direct betrokkenen terugblikt op de vuurwerkramp. Richting oud en nieuw wordt de ramp besproken in jaaroverzichten. Wanneer in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 een brand in Café De Hemel in Volendam veertien jonge mensen het leven kost, gaan de gedachten terug naar de vuurwerkramp in Enschede slechts maanden eerder. Items over regelgeving door overheden in verband met brandveiligheid, het niet functioneren van het Nederlandse poldermodel en het belang van rampenplannen zijn dan urgent. De brand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede worden in één adem genoemd, zoals in een uitzending van Netwerk in maart 2001.
Wanneer op 11 september 2001 een terroristische aanslag op de Twin Towers in New York aan vele mensen het leven kost, is het de vuurwerkramp in Enschede die door Nederlandse televisieprogramma's als referentie wordt aangehaald. In 2009 wordt door de media teruggegrepen op archiefmateriaal van de vuurwerkramp in verband met de crash van een toestel van Turkish Airlines bij Schiphol.
SBS6 dat sinds haar oprichting veel nieuws uit de regio brengt, blijft in de jaren na de tragische gebeurtenis aandacht besteden aan de nasleep van de ramp. In 2001 wint Het verdriet van Enschede een Gouden Beeld in de categorie Nieuws en evenementen. In iedere aflevering staat een aspect van de vuurwerkramp in Enschede of de nasleep daarvan, centraal. Programmamaker Simon Vuyk onderzoekt in De geheimen van Enschede en De onbekende dader feiten en gebeurtenissen rond de ramp.

In augustus 2000 maakt de overheid duidelijk 270 miljoen gulden vrij te maken voor de wederopbouw van de getroffen wijk Roombeek. In het Journaal van 22 april 2008 is te zien hoe koningin Beatrix de hernieuwde wijk opent. Ook verschijnen er films over de gebeurtenissen. In 2001 gaat de kinderdocumentaire Zoeken naar Loedertje, over een slachtoffertje van de ramp die op zoek gaat naar haar vermiste kat Loedertje. In 2010 gaat tijdens het Rotterdam Film Festival de film Mijn Enschede van Astrid Brussink in première, waarin de filmmaakster terugkeert naar de wijk Roombeek.
De beelden van de vuurwerkramp zijn vele Nederlanders op het netvlies gebrand. 2 Vandaag is in augustus 2004 voor het laatst onder redactie van de EO en in dat kader worden de beelden besproken als een van de indrukwekkendste uit de geschiedenis van het programma. Ook wanneer de KRO voor het laatst meewerkt aan Netwerk in 2006, bij vijftig jaar NOS Journaal en tijdens de presentatie van de Een Vandaag beeldcanon in 2007 blijkt de vuurwerkramp in Enschede een onuitwisbare indruk achter gelaten te hebben.

Overzicht vuurwerkramp Enschede in de media

ID Titel Onderwerp Jaar Publicatiedatum Medium
201564 Eurovisie songfestival 2000 Rechtstreekse uitzending van het 45ste Eurovisie Songfestival die wordt afgebroken ivm de vuurwerkramp in Enschede. 2000 13-5-2000 Televisie
112924 Radio 1 journaal Eerste berichtgeving rond vuurwerkramp 2000 13-5-2000 Radio
486575 Journaal 20 uur journaal met Philip Freriks over de vuurwerkramp 2000 13-5-2000 Televisie
486581 Journaal 22 uur journaal met berichtgeving 2000 13-5-2000 Televisie
411747 Journaal Jeugdjournaal met Aldith Hunkar 2000 13-5-2000 Televisie
86357 NOVA Gezamenlijke uitzending van het NOS journaal en NOVA, gepresenteerd door Kees Driehuis, geheel gewijd aan de vuurwerkramp in Enschede. 2000 13-5-2000 Televisie
78027 Twee vandaag Actualiteitenprogramma met de eerste berichten over de vuurwerkramp 2000 13-5-2000 Televisie
301463 Het lagerhuis Met direct aandacht voor het nieuws rondom de vuurwerkramp 2000 13-5-2000 Televisie
203753 RTL nieuws extra Extra RTL nieuws in verband met de vuurwerkramp 2000 13-5-2000 Televisie
584294 Radio 1 In de programmering van Met het oog op morgen en Easy listening voornamelijk berichtgeving over de ramp. Met radioverslag van RTV Oost. 2000 13-5-2000 Radio
584291 Radio 1 journaal; Langs de lijn Integrale opname van Radio1 uitzending van 21:00 tot 23:00 waarin veel berichtgeving over de ramp 2000 13-5-2000 Radio
580027 Eurovisie Songfestival Verslag van het 45e Eurovisie Songfestival. Het programma wordt eerst veel onderbroken en later afgebroken in verband met de vuurwerkramp 2000 13-5-2000 Radio
50799 Radio 1 journaal; Kruispunt; Langs de lijn Integrale opnamen van Radio1 van 19:00 tot 21:00 met veel berichtgeving over de ramp 2000 13-5-2000 Radio
50800 Radio 1 journaal; Kruispunt; Langs de lijn Integrale opnamen van Radio1 van met veel berichtgeving over de ramp 2000 13-5-2000 Radio
232458 Buitenhof Vuurwerkramp Enschede 2000 14-5-2000 Televisie
86354 Lopende zaken; NOVA Gezamenlijke uitzending van Lopende Zaken en NOVA, gepresenteerd door Kees Driehuis, geheel gewijd aan de nasleep van de vuurwerkramp in Enschede, die op 13 mei plaatsvond, waarbij een explosie op een vuurwerkopslagplaats de omliggende woonwijk geheel verwoestte. 2000 14-5-2000 Televisie
108922 Studio sport Samenvattingen Nederlands voetbal met aandacht voor de vuurwerkramp 2000 14-5-2000 Televisie
77683 Netwerk Onder redactie van de KRO met Sven Kockelmann geheel gewijd aan de vuurwerkramp 2000 14-5-2000 Televisie
680267 Radio 1 journaal Reportage over bezoek Kok en Beatrix aan Enschede 2000 14-5-2000 Radio
680268 Radio 1 journaal Integrale opname van Radio 1 van 7:00 tot 8:30 geheel gewijd aan ramp 2000 14-5-2000 Radio
112918 Radio 1 journaal Radio 1 avondjournaal geheel gewijd aan de ramp 2000 14-5-2000 Radio
486578 Journaal 18 uur journaal geheel gewijd aan de ramp 2000 14-5-2000 Televisie
465206 Journaal Extra jeugdjournaal geheel gewijd aan de ramp 2000 14-5-2000 Televisie
329351 Journaal 16 uur journaal met persconferentie Wim Kok 2000 14-5-2000 Televisie
99596 Journaal 20 uur journaal met aandacht voor vuurwerkramp 2000 14-5-2000 Televisie
99597 Journaal Ruw materiaal waarin te zien is hoe verbrande auto's worden weggehaald uit de verwoeste wijk 2000 14-5-2000 Televisie
680266 Met het oog op morgen Geheel gewijd aan de vuurwerkramp 2000 14-5-2000 Radio
688434 Langs de lijn Met live verslag voetbalwedstrijden en aandacht voor de vuurwerkramp 2000 14-5-2000 Radio
253800 Kruispunt Aandacht voor religieuze en maatschappelijke zorg voor de slachtoffers 2000 14-5-2000 Televisie
18940 De plantage Hanneke Groenteman spreekt met topman Philips over vuurwerkramp 2000 14-5-2000 Televisie
695980 Radio 1 journaal Overzicht van gebeurtenissen vanaf het begin van de ramp 2000 15-5-2000 Radio
77682 Netwerk Dagverslag vuurwerkramp Enschede 2000 15-5-2000 Televisie
699065 Radio 1 journaal Middagjournaal grotendeels gewijd aan vuurwerkramp 2000 15-5-2000 Radio
698100 Radio 1 journaal Avondjournaal grotendeels gewijd aan de ramp 2000 15-5-2000 Radio
695980 Radio 1 journaal Ochtendjournaal geheel gewijd aan de vuurwerkramp 2000 15-5-2000 Radio
486573 Journaal 20 uur journaal met de eerste twee items over de vuurwerkramp 2000 15-5-2000 Televisie
486557 Journaal Jeugdjournaal met de toestand in Enschede twee dagen na de ramp 2000 15-5-2000 Televisie
466498 Journaal 22 uur journaal met het eerste itemt over toestand Enschede 2000 15-5-2000 Televisie
328356 Journaal Item waarin bewoners uit de getroffen wijk vanuit busjes een kijkje mogen nemen 2000 15-5-2000 Televisie
86353 NOVA Geheel gewijd aan de vuurwerkramp 2000 15-5-2000 Televisie
78028 Twee vandaag Over de schuldvraag met betrekking tot de vuurwerkramp materiële en immateriële hulp aan slachtoffers vuurwerkramp 2000 15-5-2000 Televisie
84803 Middageditie Geheel gewijd aan de vuurwerkramp onder andere aandacht voor de internationale pers 2000 15-5-2000 Televisie
299012 Barend & Witteman Gesproken wordt met omwonenden over de ramp 2000 15-5-2000 Televisie
698098 Radio 1 journaal Nasleep vuurwerkramp: met verschillende reportages 2000 16-5-2000 Radio
593353 Radio 1 journaal Vraaggesprek met een verslaggever over een persconferentie van Burgemeester Mans 2000 16-5-2000 Radio
593354 Radio 1 journaal Vraaggesprek met de woordvoerder van de Islamitische vereniging in Enschede over de slechte informatievoorziening voor allochtonen in de getroffen wijk 2000 16-5-2000 Radio
254964 Heilig vuur Nazorg vuurwerkramp Enschede 2000 16-5-2000 Televisie
698090 Radio 1 journaal Nasleep met een overzicht van gebeurtenissen op 17 mei 2000 2000 17-5-2000 Radio
696168 Radio 1 journaal Kritiek op de informatievoorziening door de gemeente neemt toe 2000 17-5-2000 Radio
592304 Radio 1 avondjournaal; Radio 1 journaal Verslag over het uitstel van publicatie van de lijst met vermisten 2000 18-5-2000 Radio
703571 Radio 1 journaal Nasleep vuurwerkramp: verschillende reportages 2000 19-5-2000 Radio
698071 Radio 1 journaal Reportage over de begrafenis van een omgekomen brandweerman 2000 19-5-2000 Radio
591383 Radio 1 avondjournaal; Radio 1 journaal Verslag van een massale stille tocht 2000 19-5-2000 Radio
593321 Radio 1 journaal Mededirecteur Bakker zal zich vandaag melden bij de politie 2000 20-5-2000 Radio
249801 Lopende zaken Over ooggetuigen van de vuurwerkramp 2000 21-5-2000 Televisie
698069 Radio 1 journaal Verslag van een persconferentie van Burgemeester Mans die werd uitgesteld in verband met een bommelding 2000 22-5-2000 Radio
698067 Radio 1 journaal Reportage over het bezoek dat bewoners van de binnenste ring per bus mogen brengen aan het getroffen gebied 2000 24-5-2000 Radio
698065 Radio 1 journaal Kabinet geeft minister Pronk van VROM opdracht tot strengere regelgeving inzake opslag vuurwerk 2000 26-5-2000 Radio
593319 Radio 1 journaal Deel 1 van de achtdelige serie portretten met dit keer Erwin Meuldijk coördinator maatschappelijk werk 2000 26-5-2000 Radio
698064 Radio 1 journaal Aankondiging onderzoek naar de gezondheid van slachtoffers en hulpverleners 2000 29-5-2000 Radio
699052 Radio 1 journaal Gezondheidsonderzoek onder slachtoffers en hulpverleners vindt plaats 2000 1-6-2000 Radio
593336 Radio 1 journaal Deel 2 van de achtdelige serie portretten met dit keer de afdelingchef van bureau West Enschedese politie 2000 2-6-2000 Radio
699051 Radio 1 journaal Advocaat van SE Fireworks stelt dat vuurwerkramp niet veroorzaakt is door vuurwerk 2000 3-6-2000 Radio
699050 Radio 1 journaal Nasleep vuurwerkramp: Ministerie van onderwijs biedt leerlingen aan eindexamen opnieuw te doen 2000 5-6-2000 Radio
696165 Radio 1 journaal Eerste deel van het gezondheidsonderzoek is afgerond 2000 5-6-2000 Radio
243098 Herdenkingsdienst vuurwerkramp Enschede Rechtstreeks verslag van de herdenkingsdienst vuurwerkramp Enschede 2000 8-6-2000 Televisie
696156 Radio 1 journaal Nasleep met een herdenkingsdienst voor de slachtoffers 2000 9-6-2000 Radio
593325 Radio 1 journaal Deel 3 van de achtdelige serie portretten met dit keer de schoolpsycholoog 2000 9-6-2000 Radio
86144 Netwerk Terugblik op de ramp in Enschede met oog voor de falene rol van de overheid in het toezicht op milieuregels 2000 14-6-2000 Televisie
698073 Radio 1 journaal Slachtoffers hebben zich verenigd in de belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp 2000 14-6-2000 Radio
86240 Den haag vandaag Kamer wil snelle financiële regeling slachtoffers vuurwerkramp 2000 14-6-2000 Televisie
593710 Radio 1 journaal Deel 4 van de achtdelige serie portretten met dit keer de Daniël Hartman, initiatiefnemer belangenvereniging slachtoffers 2000 16-6-2000 Radio
593708 Radio 1 journaal Deel 5 van de achtdelige serie portretten met dit keer Tonnie Buitink die het benefietconcert organiseerde 2000 23-6-2000 Radio
698030 Radio 1 journaal Aanstelling speciale commissie voor de financiële afwikkeling vuurwerkramp 2000 28-6-2000 Radio
699035 Radio 1 journaal Deel 6 van achtdelige serie reportages met portretten, dit keer huisarts Ton Davids 2000 30-6-2000 Radio
699047 Radio 1 journaal Nasleep vuurwerkramp: met deel 7 van een achtdelige reportage portretten van betrokkenen bij de vuurwerkramp 2000 7-7-2000 Radio
696144 Radio 1 journaal Openbaar Ministerie in Almelo arresteert vijf medewerkers van SE Fireworks voor het verhandelen van illegaal vuurwerk 2000 12-7-2000 Radio
699038 Radio 1 journaal Deel 8 van achtdelige serie reportages met portretten van betrokkenen, deze aflevering kok Arie Kaplan 2000 14-7-2000 Radio
699026 Radio 1 journaal Presentatie gezondheidsonderzoek 2000 20-7-2000 Radio
698038 Radio 1 journaal Begin van de pro forma zitting tegen eigenaren SE Fireworks 2000 8-8-2000 Radio
698035 Radio 1 journaal Medewerker SE Fireworks Hennie Kloppenburg die verdacht wordt van meineed komt vrij 2000 17-8-2000 Radio
698026 Radio 1 journaal Kabinet stelt 270 miljoen beschikbaar voor de wederopbouw van de Enschedese wijk Roombeek 2000 25-8-2000 Radio
592660 Radio 1 journaal Volgens TNO ligt bij het Enschedese vuurwerkbedrijf Haarman en mogelijk bij andere bedrijven in Nederland, evenementenvuurwerk dat zwaarder is dan op de verpakking staat 2000 30-8-2000 Radio
486898 Journaal Boek over de vuurwerkramp 2000 30-8-2000 Televisie
77707 Twee vandaag Rapport Crisis Onderzoek team over vuurwerkramp 2000 22-9-2000 Televisie
247737 Reporter Over hoe de vuurwerkramp voorkomen had kunnen worden 2000 26-10-2000 Televisie
77635 Twee vandaag Stichting Korrelatie bestaat 35 jaar met reportage over Cees Mulder die na de vuurwerkramp in de war is 2000 15-11-2000 Televisie
77485 NOVA Belangenvereniging vuurwerkramp presenteert eigen onderzoek 2000 16-11-2000 Televisie
86333 Netwerk Reportage over de rechtzaak van letselschade-advocaten tegen de overheid 2000 5-12-2000 Televisie
Het verdriet van Enschede Serie reportages van Bernard Hammelburg waarin iedere aflevering een aspect van de vuurwerkramp in Enschede of de nasleep daarvan, centraal staat. 2000 Televisie
85958 Nova Archiefbeelden vuurwerkramp in verband met brand Volendam 2000 4-1-2001 Televisie
77608 Twee vandaag Terugblik op het jaar 2000 2000 4-1-2001 Televisie
85862 NOVA Burgemeesters als crisismanagers 2000 6-1-2001 Televisie
85908 NOVA Pikmeer-arrest over strafrechtelijke vervolging ambtenaren weer actueel 2000 17-1-2001 Televisie
85525 Netwerk Vooruitblik op rapport Oosting over vuurwerkramp Enschede 2000 27-2-2001 Televisie
77391 Twee vandaag Aflevering geheel gewijd aan rapport Oosting 2000 28-2-2001 Televisie
231394 Buitenhof Rapport commissie Oosting 2000 4-3-2001 Televisie
86034 Netwerk Aandacht voor kritiek naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam ten aanzien van gedoogbeleid in Nederland 2000 9-3-2001 Televisie
255138 Dokument De Koningin bij nationale rampen 2000 30-4-2001 Televisie
252189 Kruispunt Portret van bij vuurwerkramp gewond geraakte brandweerman 2000 6-5-2001 Televisie
231375 Herdenkingsdienst vuurwerkramp Enschede Rechtstreeks verslag van de herdenkingsdienst vuurwerkramp Enschede 2001 13-5-2001 Televisie
197588 Zoeken naar Loedertje Reportage over een meisje dat haar huis en twee katten kwijtraakte bij de vuurwerkramp 2000 15-5-2001 Televisie
86001 Twee vandaag Onderzoek algemene rekenkamer naar rampenplannen gemeenten 2000 14-6-2001 Televisie
248949 Pauw in panama Over de schuldvraag met betrekking tot de vuurwerkramp 2000 3-7-2001 Televisie
228731 Ontbijt tv Er komt een documentaire over vermiste huidsieren naar aanleiding van de vuurwerkramp 2000 9-9-2001 Televisie
228723 Ontbijt tv Archiefbeelden naar aanleiding van 9-11 2000 19-9-2001 Televisie
110887 Dokument junior Themamiddag over doucumentaires voor kinderen: 'Zoeken naar loedertje' komt aan bod 2000 28-11-2001 Televisie
85093 NOVA Vertrouwelijk gesprek advocaat met verdachte vuurwerkramp onwettelijk afgeluisterd 2000 4-12-2001 Televisie
79188 NOVA PVDA wil dat strafrechter ook overheden kan vervolgen 2000 30-3-2002 Televisie
697458 Radio 1 journaal Uitspraak in rechtzaak tegen eigenaren SE Fireworks Rudi Bakker en Willie Pater 2000 2-4-2002 Radio
84558 Netwerk Discussie over het opheffen onschendbaarheid overheid in strafrechtzaken 2000 8-4-2002 Televisie
De geheimen van Enschede Documentaire waarin Simon Vuyk op zoek gaat naar prangende vragen omtrent de vuurwerkramp in Enschede. 2002 4-3-2002 Televisie
84441 Twee vandaag Herdenking vuurwerkramp Enschede 2000 11-5-2002 Televisie
83999 Twee vandaag Start hoger beroep in zaak vuurwerkramp 2000 29-10-2002 Televisie
244544 Het zit me tot hier! Archiefmateriaal vuurwerkramp in verband met item over brandweer 2000 8-11-2002 Televisie
83846 NOVA Wraking hof in strafzaak SE Fireworks Enschede 2000 25-11-2002 Televisie
83814 NOVA Militairen inzetten voor politietaken; archiefmateriaal vuurwerkramp 2000 29-11-2002 Televisie
79121 Twee vandaag Strafrechtelijke immuniteit lokale overheden moet worden opgeheven 2000 5-12-2002 Televisie
83710 NOVA Regelgeving overheid vormt gevaar voor veiligheid vuurwerksector 2000 28-12-2002 Televisie
697333 Radio 1 journaal Hoger beroep inzake vuurwerkramp 2000 24-1-2003 Radio
245978 Knevel op zaterdag Hoger beroep inzake vuurwerkramp 2000 25-1-2003 Televisie
245634 Knevel op zaterdag Reportage over het politieonderzoek naar de toedracht van de vuurwerkramp 2000 15-3-2003 Televisie
De onbekende dader Ingegaan wordt op drie 'verdachten', wier rol onvoldoende door het Tolteam zou zijn belicht. 2003 11-5-2003 Televisie
497859 Journaal Hoger beroep inzake vuurwerkramp 2000 15-4-2003 Televisie
697222 Radio 1 journaal Uitspraak in het hoger beroep in de zaak van de vuurwerkramp; vermeende brandstichter André de V. en eigenaren SE Fireworks 2000 12-5-2003 Radio
83303 Twee vandaag Vrijspraak André de V na hoger beroep 2000 12-5-2003 Televisie
83408 Netwerk Ex-bewoners Roombeek verrast met vrijspraak André de V. Beelden bouwrijp gemaakt terrein Roombeek 2003 12-5-2003 Televisie
83279 NOVA Illegaal afluisteren justitie in strafzaak SE Fireworks 2000 16-7-2003 Televisie
83012 Netwerk Uitspraak Europees hof maakt strafrechtelijke vervolging overheid mogelijk 2000 28-10-2003 Televisie
245954 De held van 2003 Twee rechercheurs worden genomineerd voor hun kritiek op het politieonderzoek naar de vuurwerkramp 2000 30-11-2003 Televisie
697417 Radio 1 journaal Geen extra schadevergoeding slachtoffers vuurwerkramp 2000 24-12-2003 Radio
82618 Twee vandaag Oorspronkelijke bewoners keren terug naar de door de vuurwerkramp verwoeste wijk 2000 22-1-2004 Televisie
82608 Netwerk Wetsontwerp PVDA over wettelijke aansprakelijkheid overheid 2000 13-2-2004 Televisie
82466 NOVA Pim Haak verlaat Hoge Raad; shot met stapels dossiers vuurwerkramp 2000 21-4-2004 Televisie
82060 Twee vandaag Boek over de rol van de overheid tijdens de vuurwerkramp 2000 21-4-2004 Televisie
210586 Journaal Herdenking vuurwerkramp Enschede 2000 13-5-2004 Televisie
81937 Twee vandaag Laatste EO-Twee vandaag met een terugblik 2000 13-8-2004 Televisie
81842 Twee vandaag Aansturing hulpverlening bij rampen onder de maat 2000 27-9-2004 Televisie
81146 Twee vandaag Samenwerking Nederlandse en Duitse brandweer 2000 16-3-2005 Televisie
81056 Twee vandaag Brandweermannen maken als Blusbrothers cd over de vuurwerkramp 2000 12-5-2005 Televisie
81052 Twee vandaag Vijf jaar na de vuurwerkramp 2000 13-5-2005 Televisie
699484 De ochtenden Herdenking vuurwerkramp Enschede 2000 13-5-2005 Radio
248094 Zembla Overheid in overtreding 2000 19-5-2005 Televisie
80809 Netwerk Justitiële fouten bij onderzoek vuurwerkramp 2000 16-9-2005 Televisie
489029 Journaal De website www.crisis.nl wordt gelanceerd door de overheid 2000 19-9-2005 Televisie
79404 Twee vandaag Vijftig jaar NOS journaal met archiefbeelden 2000 4-1-2006 Televisie
60631 Wat zou jij doen? Ik overleefde een ramp 2000 30-3-2006 Televisie
63391 Twee vandaag Boek over ontsporing Nederlands poldermodel met archiefbeelden 2000 13-4-2006 Televisie
92443 Netwerk Laatste 'KRO-Netwerk' uitzending met daarin de meest opvallende en bepalende momenten uit de afgelopen tien jaar, waaronder de vuurwerkramp 2000 1-9-2006 Televisie
95017 NOVA Archiefbeelden vuurwerkramp in verband met Schiphol-brand 2000 20-9-2006 Televisie
983000 Twee vandaag EenVandaag beeldcanon vanuit BeeldenGeluid met beelden vuurwerkramp 2000 6-10-2007 Televisie
1008834 Radio 1 Journaal Rijksmuseum Twente in Enschede heeft een wandelroute gemaakt door de wijk Roombeek die weer in opbouw is 2007 13-10-2007 Radio
1164400 Twee vandaag Einde wederopbouw wijk Roombeek in Enschede na vuurwerkramp 2000 21-4-2008 Televisie
1163470 Dingendiegebeuren De Koningin bezoekt de herbouwde wijk Roombeek 2008 21-4-2008 Radio
1165655 Journaal Koningin Beatrix opent nieuw herbouwde wijk Roombeek in Enschede 2008 22-4-2008 Televisie
1228611 NOVA Fouten in de rechtspraak makkelijker herstellen, archiefmateriaal 2000 15-7-2008 Televisie
1372077 Twee vandaag Toename illegaal vuurwerk in Nederland 2000 13-12-2008 Televisie
1502338 NOVA Archiefmateriaal wordt in verbande gebracht met vliegtuigcrash Turkish airlines 2000 27-2-2009 Televisie
3890957 Achter de voordeur Achter de voordeur 2009 30-9-2009 Televisie
3917301 De Decenniumlunch Vraaggesprek waarin de vuurwerkramp in de wijk Roombeek centraal staat 2000 22-12-2009 Radio