InScène

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 5 mrt 2018 om 12:29
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
InScene BenG logo op zwart glow.jpg
TitelInScène
Periode19 februari 2010 t/m 31 oktober 2010
PlaatsNederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
OnderwerpTelevisieseries
Geopend doorHetty Blok
ColofonColofon

Televisiedrama sleept de kijker mee in een fictieve wereld vol kleurrijke zeepbellen, lachwekkende figuren of spannende achtervolgingen. Het is als een geraffineerd spel waarin verwachtingspatronen danig op de proef worden gesteld - een aangename tijdsbesteding die ons helpt de alledaagse realiteit voor even te ontvluchten. Hoe weten de mensen voor en achter de schermen die wereld zo overtuigend te doen lijken dat de kijker bereid is zich aan die wereld te onderwerpen?

In de tentoonstelling InScène worden de geheimen van Nederlands televisiedrama op interactieve wijze ontrafeld zonder het televisiemysterie volledig weg te nemen. De bezoeker wordt uitgedaagd in de huid te kruipen van regisseur of acteur en ondervindt aan den lijve hoe een scène totstandkomt.

Van 17 juli tot en met 29 augustus loopt iedere dag een regiecoach door de tentoonstelling. De coach geeft bezoekers tips en neemt ze bij de hand om zo het beste acteerresultaat te behalen.

InScène betekent een langverwachte eerbetoon aan Nederlandse televisieseries. Aan de hand van fragmenten en complete afleveringen wordt de ontwikkeling van Nederlands televisiedrama in de volle breedte uitgelicht: van Zeg 'ns AAA tot ZOOP en van Swiebertje tot Annie M.G..

Wie de tentoonstelling binnenstapt, bevindt zich in een reusachtig visueel arena waar hoogtepunten uit zestig jaar televisiedrama op de schermen worden geprojecteerd. Rondom dit Dramapanorama wordt het publiek geleid door zeven creatieve studio’s die elk een genre vertegenwoordigt: soap, historisch drama, detective, comedy, musical, familiedrama en ziekenhuisdrama.

Als de deur van een studio eenmaal is geopend, belandt de bezoeker letterlijk in een scène. Dit kan een zenuwslopende cliffhanger in een soap zijn of een wervelende achtervolging in een politieserie. De bezoeker leert al doende hoe een dramascène wordt gecreëerd, waarna de verbluffende resultaten op internet terug te zien zijn.

Evenals in de Experience van Beeld en Geluid heeft InScène een aantal sprekende boegbeelden. Veelbelovende jonge talenten als Maryam Hassouni, Ruud Feltkamp en Ferry Doedens spelen een belangrijke rol in deze tentoonstelling, maar ook acteurs die al langer in het vak zitten, zoals Marc Klein Essink en Marcel Musters. Andere bekende gidsen die het publiek uitnodigen de wonderlijke wereld van televisiedrama te betreden zijn Marc-Marie Huijbregts, Alwien Tulner, Kees Boot, Angela Schijf en Christine van Stralen.


Campagnebeeld Dokter Jan
Campagnebeeld Dunya
Campagnebeeld Noud


Colofon

Opdrachtgever Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Gastconservator Robert Kievit

Tentoonstellingsontwerp Chris Koolmees

Tentoonstellingsbouw United Decor

Lichtontwerp Lichtpunt Theatertechniek

Softwareontwikkeling Kiss the Frog

AV producties Anne Koopmanschap

Dramapanorama Ton WolswijkMetropolisfilm

Fotoprints Vertical Vision