Jan Heesemans

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (Overleg | bijdragen) op 18 aug 2020 om 20:10 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox Persoon | illustratie = | naam = Jan Heesemans | geboorte_datum = 26 mei 1942 | geboorte_plaats = Amsterdam | overlijden_datum = | overlijden_p...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamJan Heesemans
GeborenAmsterdam, 26 mei 1942
Functies cameraman, belichter, omroepbestuurder
Bekend vanDe Grote Gerard Reve Show, Bruno Maderna's Satyricon en Eurovisie Songfestivals (3x Nederland, 1x Israël)
Periode actief1964-1992
Werkt samen metRob Touber, Wilhelmina Hoedeman, Theo Ordeman, Roland de Groot, Mia Schlosser, Peter Gabriëlse

Jan Heesemans in de media
Oeuvre van Jan Heesemans

Voor de tweede generatie televisieregisseurs, “de vernieuwers”, is Jan Heesemans door zijn grote affiniteit met de beeldtaal van avant-gardistische amusements- en culturele programma's een interessant en aantrekkelijk medeschepper in hun creatief team.

Achtergrond en start als cameraman

Heesemans groeit op tussen (foto)journalisten en fotofixeer. Hij woont op het Damrak in Amsterdam boven het fotopersbureau van het ANP waar zijn vader bedrijfsleider is. Na de HBS, School voor de Fotografie, Den Haag (vanaf '89 onderdeel van de KABK) en diensttijd bij de Cavalerie in Duitsland, raadt Timo de Wit (Hoofd Operationele Dienst NTS) hem aan zich te oriënteren bij een televisieprogramma.

Het wordt de Rudi Carrell Show met Esther Ofarim in het Circustheater in Scheveningen. Na een gesprek en beoordeling van zijn fotoportfolio neemt Frans Marks hem aan als cameraman. De camera-opleiding in Kasteel Groeneveld start op 1 april 1964 o.l.v. Arnold van Veluwe, maar al tijdens de opleiding laat Joop Enkelaar Heesemans weten dat hij de groep belichtende cameramensen (belichters, later lichtontwerpers genaamd) gaat versterken. Henk de Rover wordt zijn mentor.

Tijdens seizoen 1965-66 wordt de belichter waarbij Heesemans meeloopt ziek bij de programma-serie Een avondje uit met...Corry (Brokken). Heesemans moet nu de belichting zelfstandig vormgeven. René Sleeswijk, de grote man achter de Snip & Snap Revues en nu nog niet Corry's echtgenoot kijkt mee over de schouder van regisseur Theo Ordeman. Slees is enthousiast.

De dynamische jaren

Amusement

De hechte samenwerking met Theo Ordeman was hiermee geboren: drie maal voor het Eurovisie Songfestival en twee maal een Grand Gala du Disque Populair.

Met decorontwerper Roland de Groot was de band al hecht sinds de Caterina Valente Shows (1967) met regisseur Michael Pfleghar voor het ZDF/AVRO. Roland's zilver/grijs decor van het Eurovisie Songfestival van 1970 wordt door Heeseman voorzien van kleur; als vertrekpunt de kledingkleur van de optredende artiest.

De efficiënte lichtplan-voorbereiding leert Heesemans door de samenwerking met BBC-choreograaf/producer Dougie Squires bij het KRO-jongerenprogramma Waauw (1965-67) met regisseur Tineke Roeffen.

Liesbeth List Show (1969) met Bob Rooyens

In '68 belicht Heesemans met televisievernieuwer Bob Rooyens, Moef Ga Ga (in Kattenburg) wat niet alleen voor hem onstuimig verloopt (youtube.com/watch?v=QUsY9A4HLOA ). Samen met Rooyens en decorontwerper Peter Gabriëlse werkt hij ook mee aan onder andere de Liesbeth List Show (1969). Dit programma krijgt de Rose d'Or Montreux Persprijs.

Het team van Rob Touber

In 1969 ontwerpt Heesemans het lichtplan voor het programma Aah-Dèle (Bloemendaal) met regisseur Rob Touber. Dit is de start van een vrijwel vaste samenwerking met Touber voor het maken van geëngageerd amusement waarin inhoud en vorm met elkaar in evenwicht zijn, zoals onder andere Carte Blanche (1970), Het Oproer Kraait '(1972), ...is getekend Rob Touber (1973) en De Grote Gerard Reve Show (1974). Rob komt zelf met een idee voor een programma en kiest daarbij voor dat specifieke programma zijn ideale creatieve team zoals bijvoorbeeld decorontwerpers Mia Schlosser, Roland de Groot of Peter Gabriëlse, Hoofd Beeld Han van den Broek of Hans Hulscher, video editor Peter Rump en cameralieden zoals Henk Hofland, Lars Hansen, Wouter van Zuylekom en Harry Pelle (allen werkzaam bij het NOS facilitair bedrijf). Tijdens de opnamen van een show met Adèle Bloemendaal waarmee Heesemans een hechte band heeft, komt Touber op 18 april 1975 te overlijden. Heesemans ervaart dit als het einde van een tijdperk.

Cultuur

Dat toneel “anders” moet en kán leert Heesemans in Mickery (Loenersloot) van John van de Rest en later tijdens een bezoek aan de Prix Italia in Verona. Vol nieuwe ideeën ontwerpt hij het licht voor vernieuwende muziekprogramma's van Wilhelmina Hoedeman zoals de serie Eigentijds met Satyricon van Bruno Maderna (1972), Down by the Greenwood Side (1974), maar ook de Eurovisie Kerstmatinees (1973 t/m 1977) en Celtic Requiem van John Tavener en We are not amused, King Singers. Hoedeman vraagt van iedereen meer dan volledige inzet. Heesemans verlangt hetzelfde van zijn groep belichtingstechnici. Dit levert uiteindelijk een zo goed als vaste kern technici op die met de werkdruk en Heesemans overweg kunnen. Vele van hen zullen later bekend worden op dit vakgebied, zoals Hans de Haas, Justus Cornelissen, Theo Houthuijzen en Cor Jacobs.

Cabaret

Met regisseur Jop Pannekoek worden de theatervoorstellingen van Neerlands Hoop (Bram & Freek) voor televisie geregistreerd. Interessant omdat dit een vertaalslag van theaterbelichting naar licht geschikt voor '70-er jaren televisiecamera's (minimaal 1500lux) vereist. Met Pannekoek worden ook avondvullende uitzendingen van Het Simplistisch Verbond (Kees & Wim) opgenomen. Gewoonlijk worden de items van Van Kooten en de Bie op locatie met één (film)camera gemaakt maar deze vier programma's kwamen uit een grote TV-studio.

Muzikale wereldsterren en het 4de Eurovisie Songfestival in Israël

Door het programma Music All In (1973-76) van Ralph Inbar, Pim Jacobs en Rogier van Otterloo ontmoet Heesemans vrijwel alle muzikale wereldsterren van dat moment. De programmaformule is niet ingewikkeld maar in verband met de muzikale complexheid wordt hier toch twee volle dagen voor gerepeteerd en opgenomen. Rond het 700-jarig bestaan van Amsterdam wordt in '75 Een Rondje Amsterdam voor de TROS gemaakt. Later inzending voor de Rose d'Or Montreux. Regisseur Ralph Inbar vraagt Heesemans om het licht te ontwerpen voor vier amusementsprogramma's in de Herzliya Studio’s in Israël. Hierdoor wordt Heesemans door de I.B.A. in 1979 gevraagd uitvoerend producent Alex Gilady en decorontwerper Dov Ben David te adviseren en het lichtplan te ontwerpen voor het Eurovisie Songfestival vanuit Jerusalem.

Overige muzikale producties in het buitenland

Met Rob Touber SWF Ellis Regina (1972), Lieder zum Zuhören (1973) en Vicky Leandros Show (1974) voor de Bayerischer Rundfunk en De Gulden Zeezwaluw in Knokke 1975 voor de BRT. Met Job Pannekoek De Lill Lindfors Show 1976 voor de NDR Met Ralph Inbar in 1977 Stars im Studio (Peter Gordino) voor de SFB.