Oud nieuws: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
Regel 1: Regel 1:
 
===Archief van wiki nieuws===
 
===Archief van wiki nieuws===
  
[[Bestand:Piet Römer.jpg|thumb|left|100px]] Acteur [[Piet Römer]] is in de nacht van 16 op 17 januari 2012 overleden. Hij is bij het grote publiek vooral bekend om zijn rol als inspecteur De Cock in de televisieserie ''[[Baantjer]]''.<br clear="all"/>
+
[[Bestand:FTA001026300_003_con.png|thumb|left|100px]] Acteur [[Piet Römer]] is in de nacht van 16 op 17 januari 2012 overleden. Hij is bij het grote publiek vooral bekend om zijn rol als inspecteur De Cock in de televisieserie ''[[Baantjer]]''.<br clear="all"/>
  
 
[[Bestand:841062-3.png.png|thumb|left|100px]] Radiopresentator [[Anne van Egmond]] krijgt de [[RadioBitches]] Oeuvre Award 2011 omdat zij "een van de mooiste, zachtste en warmste stemmen van de Nederlandse radio heeft en omdat zij altijd zichzelf is gebleven", aldus de jury. De prijs wordt op 7 december uitgereikt.<br clear="all"/>
 
[[Bestand:841062-3.png.png|thumb|left|100px]] Radiopresentator [[Anne van Egmond]] krijgt de [[RadioBitches]] Oeuvre Award 2011 omdat zij "een van de mooiste, zachtste en warmste stemmen van de Nederlandse radio heeft en omdat zij altijd zichzelf is gebleven", aldus de jury. De prijs wordt op 7 december uitgereikt.<br clear="all"/>

Huidige versie van 14 mei 2014 om 08:16

Archief van wiki nieuws

FTA001026300 003 con.png
Acteur Piet Römer is in de nacht van 16 op 17 januari 2012 overleden. Hij is bij het grote publiek vooral bekend om zijn rol als inspecteur De Cock in de televisieserie Baantjer.
841062-3.png.png
Radiopresentator Anne van Egmond krijgt de RadioBitches Oeuvre Award 2011 omdat zij "een van de mooiste, zachtste en warmste stemmen van de Nederlandse radio heeft en omdat zij altijd zichzelf is gebleven", aldus de jury. De prijs wordt op 7 december uitgereikt.
Beeld en Geluid Award.jpg
Regisseur en producent Ireen van Ditshuyzen krijgt de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2011. “De vakjury van de Beeld en Geluid Awards ziet haar documentaires en documentaire series als tijdsdocumenten, niet alleen gemaakt voor eenmalige uitzending, maar ook bedoeld als discussiestuk voor het maatschappelijk debat”, aldus Peter Römer, algemeen juryvoorzitter. Op 23 januari 2012 vindt de uitreiking plaats in het gebouw van Beeld en Geluid.
PeterCreutzbergNWS.jpg
Op 22 oktober is documentairemaker Peter Creutzberg overleden. Creutzberg is met name in Suriname en de Nederlandse Antillen actief geweest. Hij wordt gezien als belangrijke chroniqueur van ‘de West’ tussen midden jaren vijftig en midden jaren zeventig. In 1967 wordt zijn film Corsow onderscheiden met de Staatsprijs voor Film.
De eerste landelijke televisie uitzending.jpg
Op 2 oktober is het zestig jaar geleden dat de eerste landelijke televisie uitzending plaatsvindt. De uitzending door de NTS duurt van 20.15 tot 21.45. In de weken daarna verzorgen de grote omroepen hun eerste uitzendingen.
Retrotv1Tijdlijn.PNG
In het kader van 60 jaar TV lanceert Beelden voor de toekomst een tijdlijn met hierin een overzicht van 60 jaar televisie. Aan de hand van televisie-iconen geeft de tijdlijn een overzicht van enkele toonaangevende en opvallende programma's. Deze maand staan de jaren '50 en '60 centraal. Vanaf volgende maand worden hieraan ook de jaren'70 en '80 toegevoegd
Börge Ring 1985 Nico Crama kl.jpg
Animatiefilmer Børge Ring is negentig jaar geworden in 2011. Reden voor het Nederlands Filmfestival om zijn werk te vertonen. Daaronder zijn onder andere de televisieserie Anton en de met een Oscar bekroonde film Oh My Darling.
RTL Boulevard titel.jpg
De roddelrubriek RTL Boulevard is inmiddels al weer tien jaar te zien op de Nederlandse televisie. Rode draad in 10 jaar Boulevard is Mr. Showbiz Albert Verlinde. Het programma start in 2001 met als host Beau van Erven Dorens. Hierna neemt Daphne Bunskoek enige tijd de honneurs waar. Vanaf 2008 is de centrale presentatie in handen van Winston Gerschtanowitz.
TV Show 2.jpg
De TV Show bestaat 30 jaar! Een week lang worden hoogtepunten uit de shows van Ivo Niehe uitgezonden, op vrijdag 29 juli sluit het jubileum af in De nacht van de TV-show.
Johnny Kraaykamp
Acteur Johnny Kraaykamp overlijdt op 17 juli 2011. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn succesvolle samenwerking met Rijk de Gooyer en, recentelijker, de serie Het zonnetje in huis. Zijn oeuvre omvat werk voor theater, televisie, en de bioscoop. Johnny Kraaykamp is 86 jaar geworden.


Toren van Pisa
Op 7 juli opent Ron Brandsteder de zomerprogrammering bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid door met een kersvers bruidspaar het befaamde Toren van Pisa-spel uit Ron's Honeymoon quiz te spelen. Tijdens de zomervakantie (8 juli t/m 31 augustus) kan het publiek bij Beeld en Geluid zelf legendarische televisiespellen spelen: het doolhof uit Labyrinth, de Toren van Pisa uit Ron’s Honeymoonquiz, en de zenuwspiraal uit De 100.000 gulden show/De staatsloterijshow.


Christa Rosier
EO omroepster en kunstenares Christa Rosier is op 19 juni overleden aan de gevolgen van kanker. Rosier concentreert zich na haar televisieactiviteiten voor de Evangelische Omroep vooral op schilderen en schrijven. Zo verbeeldt ze diverse Psalmen in haar schilderijen en schreef ze een aantal boeken als Ik wil vliegen en Niets meer te vrezen.

Officiële site Christa in Door de Wereld

Willem Duys 1985.png
Zijn collega's hebben hem op 17 mei nog in het zonnetje gezet tijdens de Duysendste uitzending van De wereld draait door. In de nacht van 1 op 2 juni 2011 is televisie icoon Willem Duys overleden. De presentator van succesvolle programma's als Muziek mozaïek en Voor de vuist weg is geliefd bij het overgrote deel van kijkend en luisterend Nederland.Rotvos.jpg
Documentairemakers Jan Musch en Tijs Tinbergen hebben de Grand Prix 2011 ontvangen voor Rotvos. Zoals in veel van hun natuurfilms, volgen de heren veldwerkers. In deze film gaat het om vossenonderzoeker Jaap Mulder. Met state-of-the-art satelliettechnieken en zakcomputers worden de bewegingen van de vossen gevolgd.Goeden avond dames en heren - boek.jpg
Op 25 mei verschijnt het boek Goedenavond Dames en Heren, een eerbetoon aan alle omroepers van de Nederlandse televisie. Het boek is samengesteld door de redactie van de Beeld en Geluidwiki die speciaal voor het project ruim 70 interviews heeft afgenomen met oud-omroepers. Bonus bij het boek is een dvd met 50 minuten uniek beeldmateriaal. Meer over het boek hier. Foto's van de première vanaf deze pagina.


Dwdd titel.jpg
Op 9 mei is bekend gemaakt dat De wereld draait door is bekroond met de Zilveren Nipkowschijf 2011. Rapper Ali B heeft een eervolle vermelding gekregen voor het programma Ali B op volle toeren.


Vind ik leuk.jpg
Vanaf heden is het op de Beeld en Geluidwiki mogelijk een Facebook 'Vind ik leuk' button (onderaan de pagina's) aan te klikken. Elke pagina kan je, met een druk op de knop, delen met je Facebook-vrienden.
Paul haenen dvdbox.jpg
Programmamaker, acteur, schrijver en journalist Paul Haenen wordt op 30 april 65 jaar. Ter gelegenheid daarvan presenteren het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Strengholt Multimedia en Betty Asfalt Produkties de vierdelige dvd-box Paul Haenen.


Vorm van vermaak.jpg
14 april vindt in Beeld en Geluid een symposium plaats over televisievormgeving, genaamd Vorm van Vermaak. Hier wordt onder andere het gelijknamige boek gepresenteerd en zal grafisch ontwerper Frans Schupp (bekend van o.a. Toppop-vormgeving) zijn collectie overdragen aan het instituut.
New Kids Turbo (2010) titel.jpg
Maandag 28 maart zijn de Rembrandt Awards uitgereikt. New Kids Turbo ontvangt de award voor beste Nederlandse film. Volgens het publiek is Jeroen van Koningsbrugge de beste Nederlandse acteur van 2010 en Carice van Houten de beste Nederlandse actrice.
FTA001017793 008 con.jpg
De acteur Ad Hoeymans, bekend van onder andere Floris, Medisch Centrum West en verschillende soaps, is op 22 maart aan ouderdom overleden.
HansBoskamp.jpg
Hans Boskamp is op 22 maart te Dordrecht overleden. Hij heeft gevoetbald voor DWS en Ajax maar vergaart vooral bekendheid als acteur in onder andere Floris, Sil de Strandjutter en Oppassen!!!.
Twee voor twaalf + Per seconde wijzer.png
Op 22 maart lanceert de VARA online versies van Twee voor twaalf en Per seconde wijzer. In Beeld en Geluid, onder leiding van Astrid Joosten en Kees Driehuis, nemen twintig spelers voor het eerst deel aan deze online quizzen. De drie beste spelers mogen meedoen aan de officiële voorrondes van de spelprogramma's.
Radio 538 (2005).jpg
Minister Verhagen van Economische Zaken heeft 18 maart bekend gemaakt dat de vergunning van 59 radiostations verlengd worden. Tot 2017 kunnen onder andere Q-music, Radio 538 en Sky Radio op de FM of middengolf blijven uitzenden. Voor de verlenging moet een marktconforme vergoeding worden betaald. Er wordt wel de voorwaarde gesteld dat de stations meer in digitale radio moeten investeren. Het is de bedoeling dat radio op den duur overal digitaal te ontvangen is.
NPO.jpg
De Nederlandse Publieke Omroep en de Nederlandse Vereniging voor Speelfilmproducenten zijn overeengekomen dat de publieke omroep elk jaar achttien Nederlandse speelfilms helpt bekostigen. Hier staat tegenover dat de publieke omroepen deze films mogen uitzenden. Het is voor het eerst dat er zo'n regeling wordt getroffen. Eerder werd er voor elke film apart met de verschillende omroepen onderhandeld.
RetroQuizShow campagnebeeld.jpg
Beeld en Geluid trapt het jubileumjaar af met de RetroQuizShow, een interactieve spelshow waaraan je als bezoeker zelf mee kunt doen. In de RetroQuizShow waan je je in een echte televisiestudio en herleven de grote zaterdagavond spelshows. Ga mee terug naar de tijd waarin bekende presentatoren als Mies Bouwman, Willem Ruis, Ron Brandsteder, Ted de Braak en Fred Oster furore maakten voor een miljoenenpubliek.
Het langstlopende radioprogramma Arbeidsvitaminen vierde 19 februari zijn 65ste verjaardag. In de week van het jubileum stond een top 65 centraal die door luisteraars was samengesteld.
Rondom 10 (2010).jpg
De NCRV heeft bekend gemaakt dat Rondom 10, het langstlopende discussieprogramma van de Nederlandse televisie, van de buis zal verdwijnen. Vanaf 1982 hebben onder andere Hans Sleeuwenhoek, Violet Falkenburg en Cees Grimbergen de debatten in dit succesvolle programma geleid.
Beeld en Geluid Award.jpg
Op 24 januari heeft de uitreiking van de Beeld en Geluid Awards plaatsgevonden. Winnaars zijn onder andere Daan Schuurmans, Annie M.G. en De oorlog. De Oeuvre Award is voor André van Duin, zijn portret is in de glazen 'Wall of Fame' van Beeld en Geluid opgenomen.
Erland Galjaard.jpg
Op 19 januari is Erland Galjaard uitgeroepen tot De omroepman van het jaar 2010. De redactie van Broadcast Magazine is onder de indruk van de manier waarop RTL Nederland zich heeft teruggevochten.

"Galjaard bewees het afgelopen jaar te zijn uitgegroeid tot zenderbouwer van formaat. Hij is verantwoordelijk voor sterke programma’s en initieerde nieuwe thema’s die hij de juiste plaats in het schema gaf. En de zenderbaas van RTL4 had dan toch maar het inzicht en de moed om ‘wéér een talentenjacht’ te programmeren. Het succesverhaal achter The voice of Holland is wat dat betreft ook mede toe te schrijven aan Erland Galjaard." (Persbericht Broadcast Magazine, 20-1-2011)

The voice of Holland (titel).jpg
In The voice of Holland wordt voor het eerst in Nederland gebruik gemaakt van live rating via het internet. De kijker kan elk optreden beoordelen met een cijfer, die zo nodig tijdens het optreden van een kandidaat kan worden aangepast. Zo wordt continue overzichtelijk gemaakt wat Nederland op dat moment van een optreden vindt.
Oud-presentator Koos Postema
Vijfendertig jaar geleden, op 5 januari 1976, vindt de eerste uitzending van het nog steeds populaire radioprogramma Met het oog op morgen plaats. Zeven dagen per week luisteren er gemiddeld een kwart miljoen Nederlanders naar dit programma.
Verder terug? Bekijk het Nieuwsarchief 2010