Loretta Schrijver: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = Loretta_schrijver.png
| illustratie = LorettaSchrijver.jpg
| naam      = Loretta Maxine Schrijver
| naam      = Loretta Maxine Schrijver
| geboorte_datum  = 16 mei 1956
| geboorte_datum  = 16 mei 1956
Regel 7: Regel 7:
| overlijden_plaats =  
| overlijden_plaats =  
| functies = [[:Category:Presentator|presentator]], [[:Category:Nieuwspresentator|nieuwspresentator]]
| functies = [[:Category:Presentator|presentator]], [[:Category:Nieuwspresentator|nieuwspresentator]]
| bekend_van  = ''[[RTL Nieuws]]'', ''[[Alle dieren tellen mee]]'', ''[[MAX & Loretta]]'', ''[[Koffietijd!]]''
| bekend_van  = ''[[RTL Nieuws]]'', ''[[Alle dieren tellen mee]]'', ''[[MAX & Loretta]]'', ''[[Op z'n Spaans]]'', ''[[Koffietijd!]]'', [[Wereldomroep]]
| periode_actief  = 1982-heden
| periode_actief  = 1982-heden
| werkt_samen_met = [[Jeroen Pauw]], [[Roelof Hemmen]], [[Rick Nieman]], [[Quinty Trustfull]], [[Pernille La Lau]]
| werkt_samen_met = [[Jeroen Pauw]], [[Roelof Hemmen]], [[Rick Nieman]], [[Quinty Trustfull]], [[Pernille La Lau]]
| trivia =
| trivia = [[Trivia: Loretta Schrijver|Trivia]]
| onderschrift = Loretta Schrijver in 1989
| gallery = [[Gallery: Loretta Schrijver|Gallery]]
| externe_info =
| onderschrift = Loretta Schrijver<br>Foto: [http://bencreatives.nl Babet Hogervorst/BenCreatives]
| externe_info = [http://twitter.com/#!/lmschrijver Loretta Schrijver op Twitter]
| catalogus = [[Loretta Schrijver in de media]]
| catalogus = [[Loretta Schrijver in de media]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Loretta Schrijver]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Loretta Schrijver]]
}}
}}
Loretta Schrijver wordt geboren in Queens, New York. Wanneer zij tien maanden oud is verhuizen haar ouders terug naar Nederland en brengt Schrijver haar kleuterjaren door in Amsterdam. Hier leert ze op een Montessori kleuterschool al vroeg goed lezen. Na een paar jaar verhuist de familie voor werk van vader Schrijver weer terug naar de Verenigde Staten. Ditmaal strijken zij neer in Hollywood, California. Ook hier gaat de jonge Loretta Schrijver naar school en maakt zich binnen mum van tijd de vreemde taal meester. Op achtjarige leeftijd verhuist Schrijver weer naar Nederland en doorloopt met een snel ingehaalde Nederlandse taalachterstand de lagere school. Eerst in Den Haag, toen Venlo en Zandvoort, om uiteindelijk weer terug te keren in Amsterdam. Schrijver gaat hier ook naar de middelbare school en slaagt binnen zeven jaar voor het gymnasium aan het Spinoza Lyceum. Wanneer Schrijver in 1975 haar gymnasium diploma op zak heeft, wordt zij door haar ouders naar het Alliance Française in Parijs gestuurd om haar Frans te verbeteren.


Loretta Schrijver is geboren in Queens, New York, getogen in Amsterdam en Hollywood. Wereldburger Schrijver wil ‘iets journalistieks’ gaan doen als ze het gymnasium heeft afgerond. Ze studeert vertaalkunde en geschiedenis in Amsterdam en solliciteert vervolgens op alle journalistieke functies die ze tegenkomt. Na een tijd bij het Amsterdams Volkstoneel te hebben gewerkt, als verantwoordelijke voor de rekwisieten en als actrice, wordt ze aangenomen bij Teletekst, waar ze de ondertiteling voor doven en slechthoren verzorgt.
Al van jongs af aan ambieert Loretta Schrijver een carrière als actrice. Op school leest ze graag toneelstukken van Arthur Miller en William Shakespeare en is [[Ank van der Moer]] haar grote voorbeeld. Na de middelbare school probeert ze tot twee keer toe aangenomen te worden bij de Toneelschool, maar beide keren wordt ze afgewezen. Ze geeft de hoop op en gaat vertaalkunde studeren in Amsterdam. Schrijver beëindigt de studie vroegtijdig en komt uiteindelijk toch in het theater terecht als ze een relatie krijgt met [[Dick Nooy]], één van de zonen van actrice [[Beppie Nooy Jr.]] Bij de theaterstukken die Nooy schrijft is Schrijver een paar jaar werkzaam als rekwisiteur en krijgt bovendien een klein rolletje als prostituee in een productie van ''Rooie Sien''. Vlak voor het overlijden van Beppie Nooy Jr. krijgt ze een grotere rol aangeboden, maar Loretta Schrijver besluit toch weer te gaan studeren. Geschiedenis dit keer.  


Schrijver begint met presenteren bij de [[Wereldomroep]]. Ook werkt ze als redactrice mee aan het programma ''[[Jongbloed & Joosten]]''. Via Veronica’s ''[[Nieuwsradio]]'' komt ze terecht bij [[RTL Véronique]], waar ze nieuwslezer wordt bij het ''[[RTL Nieuws|RTL (Véronique) Nieuws]]''. Soms presenteert ze alleen, maar vaak als duo met vaste partner [[Jeroen Pauw]], met wie ze eerder een relatie had. Schrijvers populariteit stijgt en stijgt. In 2005 wordt ze door kijkers uitverkozen tot populairste nieuwslezer, [[Philip Freriks]] achter zich latend.  
Naast de liefde voor theater ontwikkelt Schrijver tijdens een vakantiebaantje als receptioniste een liefde voor nieuws en journalistiek. Door alle dagen de krant te lezen merkt ze op hoe een nieuwsverhaal zich kan ontwikkelen: van een klein berichtje op maandag tot voorpagina nieuws op vrijdag. Wanneer ze tijdens haar studie geschiedenis een bericht in de krant ziet staan dat de [[NOS]] met een heel nieuw medium gaat komen (Teletekst) besluit Schrijver een open sollicitatie te doen. Ze wordt aangenomen en komt op de titelredactie van de NOS terecht. Haar taak is het ondertitelen van televisieprogramma’s voor doven en slechthorenden. Na een paar jaar stuit Schrijver in het vakblad Spreekbuis op een vacature voor nieuwslezer bij [[Radio Nederland Wereldomroep]]. Eenmaal aangenomen leert Schrijver hier [[Jeroen Pauw]] kennen. Bij de Wereldomroep vervult Schrijver meerdere functies en leert er naar eigen zeggen alle facetten van radio maken, zoals presenteren, verslaggeving, nieuws lezen en monteren. Ook vraagt ze tijdens haar loopbaan bij de radio om een cursus bij opleidingscentrum [[Santbergen]] in Hilversum, om zich nog verder te ontwikkelen. Hier krijgt ze les van [[Jaap Brand]], die haar met name leert dicht bij zichzelf te blijven en een nieuwstekst te vertellen in plaats van hem simpelweg op te lezen.  


Maar Schrijver wil meer dan alleen nieuws. Haar passie voor natuur en dieren heeft ze tot dan toe niet kunnen inpassen in haar beroep. Dat verandert wanneer de [[AVRO]] haar vraagt als presentatrice voor het programma ''[[Alle dieren tellen mee]]''. Dat uitstapje naar de publieke omroep is geen succes. Schrijver voelt zich er niet op haar plek en keert na een seizoen weer terug bij het ''[[RTL Nieuws]]''. Daar gaat ze samen met haar nieuwe nieuwsleespartner, [[Roelof Hemmen]], het nieuws van zes uur en half acht presenteren.


De drang naar het presenteren van een andersoortig programma blijft echter bestaan. Ze krijgt de kans daartoe bij de ouderenomroep [[MAX]], waar men op zoek is naar een nieuwe presentatrice na [[Catherine Keyl]] en [[Martine van Os]]. In 2007 is ''[[MAX & Loretta]]'' voor het eerst op de buis.
'''RTL Nieuws'''


In 2008 wordt Schrijver geveld door een burn-out. In plaats van ''[[MAX & Loretta]]'' is het praatprogamma ''[[Tijd voor MAX]]'' te zien. Als blijkt dat Schrijver tijdens haar ziekte een animatiefilm heeft ingesproken, raakt de werkverhouding tussen de presentatrice en de ouderenomroep flink verstoord. Eind dat jaar gaan ze dan ook ieder hun eigen weg.
Na een paar jaar besluit Loretta Schrijver op freelance basis te gaan werken voor de Wereldomroep. Dit geeft haar de vrijheid tegelijkertijd ook te gaan werken bij andere werkgevers. Zo gaat Schrijver werken als redacteur bij het televisieprogramma ''[[Jongbloed & Joosten]]'' en als nieuwspresentator bij ''[[Veronica nieuwsradio]]''. Bij Veronica wordt al snel gevraagd of Schrijver naast haar radiopresentatie ook als voice-over wil fungeren voor het televisieprogramma ''[[Nieuwslijn]]''. Tijdens één van deze opnames bij [[Veronica]] wordt Schrijver door [[Joop Daalmeijer]] gevraagd om wat teksten in beeld te testen. Enkele weken later staat ze in het kantoor van [[Ruud Hendriks]]. Zowel hij als [[Rob Out]] zijn erg enthousiast over haar screentest en ze wordt gevraagd [[Jaap van Meekren]] op te volgen als presentator van ''Nieuwslijn''. Wanneer duidelijk wordt dat [[Veronica]] een afsplitsing gaat ondervinden naar de eerste commerciële zender [[RTL Véronique]], wordt Schrijver gepolst het ''[[RTL Véronique Nieuws]]'' te komen presenteren. Aanvankelijk wil Schrijver bij ''Nieuwslijn'' blijven, maar Jaap van Meekren weet haar toch over te halen om de overstap naar het commerciële nieuwsprogramma te maken. Wanneer Schrijver in dienst treedt van RTL Véronique is het nog altijd niet zeker of ze daadwerkelijk mogen gaan uitzenden en de programma’s, waaronder het nieuws, moeten nog grotendeels worden ontwikkeld. Leidende figuren in de ontwikkeling van het ''RTL Véronique Nieuws'' zijn Ruud Hendriks, [[Rik Rensen]], Jaap van Meekren, die de geloofbrieven schrijft en [[Jean Mentens]].
 
Al snel wordt de beslissing genomen om bij de belangrijkste uitzending een duo-presentatie te hanteren, met als voornaamste redenen zich duidelijk te onderscheiden van de grote concurrent, het ''[[NOS Journaal]]'' en het programma een Amerikaanse uitstraling mee te geven. Aanvankelijk wordt het ''[[RTL Nieuws]]'' uitgezonden om 18.00 uur (met [[Jeroen Pauw]]) en om 22.00 uur het vlaggenschip (later wordt dit het ''Half Acht Nieuws'') met duo-presentatie van Loretta Schrijver en haar oud-collega Jeroen Pauw.  Later op de avond is er nog een uitzending waarbij Loretta Schrijver alleen presenteert. De duo-presentatie loopt in het begin stroef. Bij [[RTL]] worden zelfs proeven met drie presentatoren gedaan waarbij [[Jur Raatjes]] als extra presentator voor de sport aanschuift. Op voorspraak van Schrijver wordt [[Jaap Brand]] om advies gevraagd om de presentatie wat natuurlijker te laten overkomen: ‘We hadden twee- en drietrapsraketten, zoals we dat noemden’. Bij deze methode vertelt presentator één de feiten van het nieuwsverhaal, haakt de tweede daarop in met een andere invalshoek waarna vervolgens de eerste presentator weer verder gaat met zijn verhaal: ‘Je moet elkaar aanvullen en het moet een reden hebben dat je er met zijn tweeën zit’, aldus Loretta Schrijver. Ook tijdens live-uitzendingen bewijst de duo-presentatie zijn kracht, zoals tijdens de nachtuitzendingen rondom de Eerste Golfoorlog blijkt: ‘Ik zat met [[Conny Mus]] te praten en ondertussen kreeg Jeroen al weer door dat [[Max Westerman]] hing aan de andere kant. Dat is een fantastisch samenspel!’
 
 
'''Naast het RTL Nieuws'''
 
Naast het presenteren van het Nieuws krijgt Loretta Schrijver in de jaren negentig de kans om ook andere programma’s te gaan maken. Zo maakt ze onder andere ''[[Gezondheid]]'', ''[[Week X/Y]]'', ''[[Nederland 2x zo mooi]]'' en ''[[Nederland in het nieuws]]''. Ondanks enkele programma’s voor het ''Wereld Natuur Fonds'' zoals ''[[De André en Loretta show]]'', kan Schrijver in geen enkel programma haar passie voor dieren kwijt. Wanneer na ruim tien jaar ''[[RTL Nieuws]]'' het pionieren is vervangen door routine, besluit ze in 2000 te stoppen met het presenteren van het Nieuws.
 
Al jaren lang is Loretta Schrijver lid van allerlei goede doelen organisaties als ''Lekker Dier'' (later ''Wakker Dier''), het ''Wereld Natuur Fonds'' en de ''Dierenbescherming''. Vastberaden is ze dan ook een dierenprogramma te maken. Ze is zich bewust van het hokje waarin ze steeds wordt geplaatst, namelijk dat van dierenvriend, maar ervaart dit juist als iets positiefs. Schrijver zet haar bekendheid graag in voor het goede dieren doel en noemt het zelfs haar ''raison d'être'': het opkomen voor dieren. In haar zoektocht naar een platform voor haar programma voert ze gesprekken bij verschillende omroepen en productiemaatschappijen en kiest uiteindelijk voor de [[AVRO]], in de hoop niet afhankelijk te zijn van kijkcijfers. De AVRO wil het programma ''[[Alle dieren tellen mee]]'', dat in de jaren negentig onder andere door [[Amanda Spoel]] en [[Judith de Bruin]] is gepresenteerd, nieuw leven in blazen. Uiteindelijk blijkt de AVRO wel degelijk belangen te hebben naast het welzijn van dieren, namelijk het werven van nieuwe leden en het te vriend houden van allerlei organisaties. Na een jaar scheiden de wegen van Schrijver en de AVRO alweer. Na één telefoontje met hoofdredacteur [[Harm Taselaar]], mag ze terugkeren bij ''RTL Nieuws''. Eerst voor het ''18.00 uur Nieuws'', maar later mag ze wederom haar vertrouwde ''Half Acht Nieuws'' presenteren, dit keer met als vaste partner [[Roelof Hemmen]].
 
 
'''Talkshows'''
 
In 2007, op het eind van haar tweede periode bij het ''RTL Nieuws'' doet Loretta Schrijver mee aan het RTL uitgezonden ''Wereld Natuur Fonds''-programma ''[[Surviving nature: Cowboys & angels]]'', waarvoor ze een reis maakt naar het Braziliaanse Amazonegebied. Bij de promotie voor dit programma is ze te gast in de talkshow ''[[MAX & Martine]]'', waarbij [[Martine van Os]] net afscheid van het programma neemt. Tijdens de opnames merkt MAX-directeur [[Jan Slagter]] op dat Schrijver het erg leuk doet in deze televisievorm. Voor de aanvang van het nieuwe televisieseizoen vraagt Jan Slagter aan Loretta Schrijver of ze in navolging van [[Catherine Keyl]] en [[Martine van Os]] haar eigen talkshow, ''[[MAX & Loretta]]'' wil komen maken. Ze gaat de uitdaging aan, maar wil wel zeggenschap over de inhoud van het programma. Om die reden neemt ze ook de taak van eindredacteur op zich. De combinatie van presentatie en eindredactrice wordt uiteindelijk te stressvol waardoor Schrijver een burn-out krijgt in de zomer van 2008.
 
Schrijver besluit het rustiger aan te doen. Ze maakt samen met [[Harm Edens]] in het najaar van 2008 nog wel het programma ''[[Op z'n Spaans]]'' voor [[Teleac]], maar richt zich hierna voornamelijk op wat stemmenwerk en een enkele reclame. In 2010 wordt ze door RTL gevraagd om samen met [[Quinty Trustfull]] het programma ''[[Koffietijd!]]'' te presenteren. Bij ''Koffietijd!'' neemt ze bewust minder verantwoordelijkheid in de redactie. Ze wordt geen eindredacteur, maar denkt wel mee over onderwerpen en gasten. Door de lagere verantwoordelijkheid heeft ze meer tijd om zich goed voor te bereiden op de interviews met haar gasten.  


Tegenwordig werkt Schrijver bij [[RTL Nederland]] waar ze samen met [[Quinty Trustfull]] [[Koffietijd!]] presenteert.


[[Category:Televisienieuws|Schrijver, Loretta]] [[Category:Personen|Schrijver, Loretta]] [[Category:Presentator|Schrijver, Loretta]] [[Category:Nieuwspresentator|Schrijver, Loretta]]
[[Category:Televisienieuws|Schrijver, Loretta]] [[Category:Personen|Schrijver, Loretta]] [[Category:Presentator|Schrijver, Loretta]] [[Category:Nieuwspresentator|Schrijver, Loretta]]

Huidige versie van 19 jul 2012 om 08:08

Loretta Schrijver wordt geboren in Queens, New York. Wanneer zij tien maanden oud is verhuizen haar ouders terug naar Nederland en brengt Schrijver haar kleuterjaren door in Amsterdam. Hier leert ze op een Montessori kleuterschool al vroeg goed lezen. Na een paar jaar verhuist de familie voor werk van vader Schrijver weer terug naar de Verenigde Staten. Ditmaal strijken zij neer in Hollywood, California. Ook hier gaat de jonge Loretta Schrijver naar school en maakt zich binnen mum van tijd de vreemde taal meester. Op achtjarige leeftijd verhuist Schrijver weer naar Nederland en doorloopt met een snel ingehaalde Nederlandse taalachterstand de lagere school. Eerst in Den Haag, toen Venlo en Zandvoort, om uiteindelijk weer terug te keren in Amsterdam. Schrijver gaat hier ook naar de middelbare school en slaagt binnen zeven jaar voor het gymnasium aan het Spinoza Lyceum. Wanneer Schrijver in 1975 haar gymnasium diploma op zak heeft, wordt zij door haar ouders naar het Alliance Française in Parijs gestuurd om haar Frans te verbeteren.

Al van jongs af aan ambieert Loretta Schrijver een carrière als actrice. Op school leest ze graag toneelstukken van Arthur Miller en William Shakespeare en is Ank van der Moer haar grote voorbeeld. Na de middelbare school probeert ze tot twee keer toe aangenomen te worden bij de Toneelschool, maar beide keren wordt ze afgewezen. Ze geeft de hoop op en gaat vertaalkunde studeren in Amsterdam. Schrijver beëindigt de studie vroegtijdig en komt uiteindelijk toch in het theater terecht als ze een relatie krijgt met Dick Nooy, één van de zonen van actrice Beppie Nooy Jr. Bij de theaterstukken die Nooy schrijft is Schrijver een paar jaar werkzaam als rekwisiteur en krijgt bovendien een klein rolletje als prostituee in een productie van Rooie Sien. Vlak voor het overlijden van Beppie Nooy Jr. krijgt ze een grotere rol aangeboden, maar Loretta Schrijver besluit toch weer te gaan studeren. Geschiedenis dit keer.

Naast de liefde voor theater ontwikkelt Schrijver tijdens een vakantiebaantje als receptioniste een liefde voor nieuws en journalistiek. Door alle dagen de krant te lezen merkt ze op hoe een nieuwsverhaal zich kan ontwikkelen: van een klein berichtje op maandag tot voorpagina nieuws op vrijdag. Wanneer ze tijdens haar studie geschiedenis een bericht in de krant ziet staan dat de NOS met een heel nieuw medium gaat komen (Teletekst) besluit Schrijver een open sollicitatie te doen. Ze wordt aangenomen en komt op de titelredactie van de NOS terecht. Haar taak is het ondertitelen van televisieprogramma’s voor doven en slechthorenden. Na een paar jaar stuit Schrijver in het vakblad Spreekbuis op een vacature voor nieuwslezer bij Radio Nederland Wereldomroep. Eenmaal aangenomen leert Schrijver hier Jeroen Pauw kennen. Bij de Wereldomroep vervult Schrijver meerdere functies en leert er naar eigen zeggen alle facetten van radio maken, zoals presenteren, verslaggeving, nieuws lezen en monteren. Ook vraagt ze tijdens haar loopbaan bij de radio om een cursus bij opleidingscentrum Santbergen in Hilversum, om zich nog verder te ontwikkelen. Hier krijgt ze les van Jaap Brand, die haar met name leert dicht bij zichzelf te blijven en een nieuwstekst te vertellen in plaats van hem simpelweg op te lezen.


RTL Nieuws

Na een paar jaar besluit Loretta Schrijver op freelance basis te gaan werken voor de Wereldomroep. Dit geeft haar de vrijheid tegelijkertijd ook te gaan werken bij andere werkgevers. Zo gaat Schrijver werken als redacteur bij het televisieprogramma Jongbloed & Joosten en als nieuwspresentator bij Veronica nieuwsradio. Bij Veronica wordt al snel gevraagd of Schrijver naast haar radiopresentatie ook als voice-over wil fungeren voor het televisieprogramma Nieuwslijn. Tijdens één van deze opnames bij Veronica wordt Schrijver door Joop Daalmeijer gevraagd om wat teksten in beeld te testen. Enkele weken later staat ze in het kantoor van Ruud Hendriks. Zowel hij als Rob Out zijn erg enthousiast over haar screentest en ze wordt gevraagd Jaap van Meekren op te volgen als presentator van Nieuwslijn. Wanneer duidelijk wordt dat Veronica een afsplitsing gaat ondervinden naar de eerste commerciële zender RTL Véronique, wordt Schrijver gepolst het RTL Véronique Nieuws te komen presenteren. Aanvankelijk wil Schrijver bij Nieuwslijn blijven, maar Jaap van Meekren weet haar toch over te halen om de overstap naar het commerciële nieuwsprogramma te maken. Wanneer Schrijver in dienst treedt van RTL Véronique is het nog altijd niet zeker of ze daadwerkelijk mogen gaan uitzenden en de programma’s, waaronder het nieuws, moeten nog grotendeels worden ontwikkeld. Leidende figuren in de ontwikkeling van het RTL Véronique Nieuws zijn Ruud Hendriks, Rik Rensen, Jaap van Meekren, die de geloofbrieven schrijft en Jean Mentens.

Al snel wordt de beslissing genomen om bij de belangrijkste uitzending een duo-presentatie te hanteren, met als voornaamste redenen zich duidelijk te onderscheiden van de grote concurrent, het NOS Journaal en het programma een Amerikaanse uitstraling mee te geven. Aanvankelijk wordt het RTL Nieuws uitgezonden om 18.00 uur (met Jeroen Pauw) en om 22.00 uur het vlaggenschip (later wordt dit het Half Acht Nieuws) met duo-presentatie van Loretta Schrijver en haar oud-collega Jeroen Pauw. Later op de avond is er nog een uitzending waarbij Loretta Schrijver alleen presenteert. De duo-presentatie loopt in het begin stroef. Bij RTL worden zelfs proeven met drie presentatoren gedaan waarbij Jur Raatjes als extra presentator voor de sport aanschuift. Op voorspraak van Schrijver wordt Jaap Brand om advies gevraagd om de presentatie wat natuurlijker te laten overkomen: ‘We hadden twee- en drietrapsraketten, zoals we dat noemden’. Bij deze methode vertelt presentator één de feiten van het nieuwsverhaal, haakt de tweede daarop in met een andere invalshoek waarna vervolgens de eerste presentator weer verder gaat met zijn verhaal: ‘Je moet elkaar aanvullen en het moet een reden hebben dat je er met zijn tweeën zit’, aldus Loretta Schrijver. Ook tijdens live-uitzendingen bewijst de duo-presentatie zijn kracht, zoals tijdens de nachtuitzendingen rondom de Eerste Golfoorlog blijkt: ‘Ik zat met Conny Mus te praten en ondertussen kreeg Jeroen al weer door dat Max Westerman hing aan de andere kant. Dat is een fantastisch samenspel!’


Naast het RTL Nieuws

Naast het presenteren van het Nieuws krijgt Loretta Schrijver in de jaren negentig de kans om ook andere programma’s te gaan maken. Zo maakt ze onder andere Gezondheid, Week X/Y, Nederland 2x zo mooi en Nederland in het nieuws. Ondanks enkele programma’s voor het Wereld Natuur Fonds zoals De André en Loretta show, kan Schrijver in geen enkel programma haar passie voor dieren kwijt. Wanneer na ruim tien jaar RTL Nieuws het pionieren is vervangen door routine, besluit ze in 2000 te stoppen met het presenteren van het Nieuws.

Al jaren lang is Loretta Schrijver lid van allerlei goede doelen organisaties als Lekker Dier (later Wakker Dier), het Wereld Natuur Fonds en de Dierenbescherming. Vastberaden is ze dan ook een dierenprogramma te maken. Ze is zich bewust van het hokje waarin ze steeds wordt geplaatst, namelijk dat van dierenvriend, maar ervaart dit juist als iets positiefs. Schrijver zet haar bekendheid graag in voor het goede dieren doel en noemt het zelfs haar raison d'être: het opkomen voor dieren. In haar zoektocht naar een platform voor haar programma voert ze gesprekken bij verschillende omroepen en productiemaatschappijen en kiest uiteindelijk voor de AVRO, in de hoop niet afhankelijk te zijn van kijkcijfers. De AVRO wil het programma Alle dieren tellen mee, dat in de jaren negentig onder andere door Amanda Spoel en Judith de Bruin is gepresenteerd, nieuw leven in blazen. Uiteindelijk blijkt de AVRO wel degelijk belangen te hebben naast het welzijn van dieren, namelijk het werven van nieuwe leden en het te vriend houden van allerlei organisaties. Na een jaar scheiden de wegen van Schrijver en de AVRO alweer. Na één telefoontje met hoofdredacteur Harm Taselaar, mag ze terugkeren bij RTL Nieuws. Eerst voor het 18.00 uur Nieuws, maar later mag ze wederom haar vertrouwde Half Acht Nieuws presenteren, dit keer met als vaste partner Roelof Hemmen.


Talkshows

In 2007, op het eind van haar tweede periode bij het RTL Nieuws doet Loretta Schrijver mee aan het RTL uitgezonden Wereld Natuur Fonds-programma Surviving nature: Cowboys & angels, waarvoor ze een reis maakt naar het Braziliaanse Amazonegebied. Bij de promotie voor dit programma is ze te gast in de talkshow MAX & Martine, waarbij Martine van Os net afscheid van het programma neemt. Tijdens de opnames merkt MAX-directeur Jan Slagter op dat Schrijver het erg leuk doet in deze televisievorm. Voor de aanvang van het nieuwe televisieseizoen vraagt Jan Slagter aan Loretta Schrijver of ze in navolging van Catherine Keyl en Martine van Os haar eigen talkshow, MAX & Loretta wil komen maken. Ze gaat de uitdaging aan, maar wil wel zeggenschap over de inhoud van het programma. Om die reden neemt ze ook de taak van eindredacteur op zich. De combinatie van presentatie en eindredactrice wordt uiteindelijk te stressvol waardoor Schrijver een burn-out krijgt in de zomer van 2008.

Schrijver besluit het rustiger aan te doen. Ze maakt samen met Harm Edens in het najaar van 2008 nog wel het programma Op z'n Spaans voor Teleac, maar richt zich hierna voornamelijk op wat stemmenwerk en een enkele reclame. In 2010 wordt ze door RTL gevraagd om samen met Quinty Trustfull het programma Koffietijd! te presenteren. Bij Koffietijd! neemt ze bewust minder verantwoordelijkheid in de redactie. Ze wordt geen eindredacteur, maar denkt wel mee over onderwerpen en gasten. Door de lagere verantwoordelijkheid heeft ze meer tijd om zich goed voor te bereiden op de interviews met haar gasten.