SBS6

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf SBS 6)
SBS6 logo (2008)

NaamScandanavian Broadcasting System 6
Oprichting28 augustus 1995
Programma directeurLeo van der Goot
Omroep StatusCommerciële omroep
Aanvullende informatieTelevisievormgeving
SBS6 in jaartallen


Op 28 augustus 1995 verschijnt SBS6 als commercieel televisiestation op de Nederlandse televisiemarkt. Achter de zender zit het mediabedrijf Scandanavian Broadcasting System dat dan Luxemburg als thuishaven heeft. Het tv-station wordt door Amerikaans geld ondersteund. Televisiegigant ABC en Paramount Pictures zijn grote aandeelhouders en ook distritbutiemaatschappij Columbia Tri Star sluit een contract af met SBS. Aandeelhouder van Nederlandse bodem is De Telegraaf'. Fons van Westerloo komt over van RTL5 om als algemeen directeur leiding te geven. Het station richt zich op een actief kijkerspubliek dat naar alternatieven zoekt voor het beproefde amusement van de andere zenders. 'Televisie die je raakt' volgens van Westerloo: 'Wij willen televisie maken die je nooit onberoerd laat, die altijd emotie oproept, in welke vorm dan ook. Ik bedoel: je mag je er ook best eens aan ergeren, als het je maar raakt'.

Om een kans te maken op de Nederlandse televisiemarkt, moet het nieuwe initiatief apart zijn. SBS6 vestigt zich daarom in Studio Plantage in Amsterdam en vooral niet Hilversum, waar in hetzelfde jaar commercieel nieuwkomer Veronica samen met RTL4 en RTL5 de Holland Media Groep (HMG) vormt. Veronica wordt de grote concurrent en de start van SBS6 drie dagen voor the young one, kan niet beter gepland worden. Het zadelt HMG met het probleem op dat de drie zenders binnen één onderneming nu elkaars concurrent zijn. Met tarieven die tot vijftig procent beneden die van de STER en HMG liggen, knokt SBS6 zich bovendien in de markt voor adverteerders. Deze markt is bovendien overvol met het verschijnen van de zenders Sport7, TMF en TV10 Gold.

Het verwachtingspatroon van de Amerikaanse investeerders voor hun 'experiment' SBS6 is niet al te hoog. Een marktaandeel van 3 procent na anderhalf jaar is voldoende. SBS6-directeur Fons van Westerloo stelt zichzelf het doel door te groeien naar een marktaandeel van 10 procent. Dankzij de steun van ABC en Paramount beschikt SBS over een groot aantal speelfilms en tv-series. Zo is er voor de Nederlandse trekkies de serie Deep space nine te zien. Opvulling van de programmering is er ook met de Britse serie Bugs en het Duitse Der König. De grootste aankoop is de Amerikaanse talkshow Jerry Springer. De serie wordt aanvankelijk laat in de avond geprogrammeerd na het praatprogramma van eigen bodem, Een prettig gesprek van Theo van Gogh. Goedele Liekens deelt haar seks-kennis met het Nederlandse publiek in Over seks gesproken.

Het zijn dan ook niet in de eerste plaats de buitenlandse aankopen die de zender een gezicht geven in het eerste jaar. SBS6 wil vooral kijkers aan zich binden met Nederlandse producties die geschaard kunnen worden onder de Nederlandse term voor reality-tv, meemaaktelevisie. Naast Van Westerloo maakt daarom ook Pieter Storms de overstap naar SBS. Zijn reality-programma's Breekijzer en Fataal moment geven aandacht aan kleinburgerlijk leed. Rob van Hulst, Medisch Centrum West' dokter Erik, leidt in Op de Wallen de kijker rond in de wereld van de Amsterdamse rosse buurt. Miss Universe 1994 Irene van de Laar gaat op zoek naar het leven tussen zonsondergang en zonsopgang in De nachtrijder. In het programma De bevalling is te zien hoe Nederlandse vrouwen hun kinderen ter wereld brengen. In januari 1996 besluit Van Westerloo contact op te nemen met producer Olga Madsen om een nieuwe Nederlandse soapserie te ontwikkelen. Al op 11 maart van dat jaar is de eerste aflevering te zien van Goudkust.

De grootste trekker van de zender vormt het populistische en sterk regionaal georiënteerde Hart van Nederland. Nieuws uit de provincie slaat aan en op 24 februari 1997 start SBS6 met drie regionale nieuwsvensters. Kijkers uit Noord-Nederland (Drenthe en Groningen), Midden-Nederland en Amsterdam, krijgen in de laatste twaalf minuten van het programma Hart van Nederlamd het nieuws uit hun regio te zien. Dit biedt SBS de mogelijkheid tot het gesegmenteerd aanbieden van reclamezendtijd. Ondanks een hoge kijkdichtheid wordt na een jaar besloten te stoppen met de regiovensters, aangezien een snelle landellijke dekking niet haalbaar lijkt.

De ontwikkeling van SBS6 vordert gestaag in de eerste anderhalf jaar. Er wordt een marktaandeel behaald van 8 procent en dat is iets minder dan dat van concurrent Veronica waarin bovendien meer geld omgaat. Waar Veroncia zo'n 200 miljoen gulden te besteden heeft in haar eerste jaar, moet SBS6 het doen met een slordige 60 miljoen. Gescoord wordt dan ook met goedkope sappige televisie, waarbij de 'kracht' ligt in het generen, overvallen en compromitteren van de nietsvermoedende 'tegenpartij'. De focus ligt op speelfilms, regionaal nieuws, reality en soft-porno. Programma's als Over de roooie, Breekijzer en De nachtrijder kenmerken de programmering van het eerste jaar SBS6.

In de volgende jaren neemt het blote borsten gehalte van de zender af. Vanaf 1998 ondergaat SBS6 een volwassenwordingsproces, er wordt een 'gedragscode' ontworpen. Het te platte Over de roooie wordt vervangen door de snel gemonteerde nieuwsrubriek Actienieuws. Ook schrapt Van Westerloo Ben jij de Lekkerste thuis? aanvankelijk gepland als onderdeel van de talkshow van Goedele Liekens. Hierin zou 10.000 gulden worden uitgeloofd voor de vrouw die op de meest originele manier uit de kleren zou gaan. Een brave zender wordt SBS6 niet. Irene van de Laar blijft kinky parties bezoeken in De Nachtrijder, Tatum Dagelet en Jennifer de Jong zijn Brutale meiden en in Exxen worden kandidaten geconfronteerd met hun ex.

SBS6 wordt wel meer een familiezender met als voorbeeld Hart in aktie, waarin Wendy van Dijk de wensen vervult van mensen die het wat moeilijker hebben in het leven. Kiki Classen, Patricia Blok en Annette Visser helpen kijkers met het oplossen van emotionele problemen in Blond, blond en blond. Huis, tuin en keukenprogramma's zijn ook in opmars. Kijkers krijgen tips voor de inrichting van hun huis in Home sweet home. Paulien Huizinga presenteert het programma dat later verder gaat onder de naam In en om het huis. Klussen & tuinieren met kijkers gepresenteerd door Myrna Goossen bouwt op het succes van RTL4's Eigen huis en tuin.

De opmerkelijktste ontwikkeling in 1998 is de overname van de HMG presentatoren Willibrord Frequin, Peter R. de Vries en Robert ten Brink. In navolging verschijnen de programma's All you need is love, De week van Willibrord en Peter R. de Vries misdaadverslaggever bij SBS6. Volgens het verjongende RTL trekken de heren een te oud publiek, waar SBS de groep 35-49 jarigen er juist graag bij heeft. Het succesvolle HMG format van Now or never wordt gekopieerd naar Now or neverland gepresenteerd door Hans Kraay jr.. Een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van SBS6 is ook de aankoop van de uitzendrechten van sport. Voetbal uit de Eerste Divisie en de KNVB Beker komt bij SBS6 terecht na het mislukken van Sport7. Ook is regelmatig Spaans en Engels bekervoetbal op de zender te zien. Een groot succes blijkt verder het uitzenden van de minder bekende sport darts. Als Raymond van Barneveld in 1998 de Embassy wint, zitten meer dan een miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Van Barneveld houdt er zijn eigen tv-programma aan over. Samen met Jeroen van der Boom presenteert hij Barney's darts show. Niet zo sportief maar wel zo spannend zijn de jaarlijkse registraties van Domino day.

SBS6 boekt in 1998 voor het eerst een winst van zo'n 5 tot 10 miljoen gulden. De omzet, die voor negentig procent uit advertentie-inkomsten bestaat, is gegroeid van 12,9 miljoen gulden in 1995 naar zo'n tweehonderd miljoen in 1998. Op de rand van het nieuwe millenium beschikt SBS bovendien over een marktaandeel van bijna 12 procent. De zender heeft een flink deel van de televisiebestedingen van adverteerders naar zich toegetrokken en loopt daarbij vooral in op HMG. Ook in kijkersaantallen is de zender concurrent Veronica voorbij.

In maart 1999 start SBS6 met Het nieuws als opvolger van de actualiteitenrubriek Actienieuws. Hoofdredacteur is Jean Mentens, die van RTL nieuws en Hart van Nederland een succes heeft gemaakt. In plaats van het regionale nieuws heeft SBS met Het nieuws nu ook aandacht voor buitenlands nieuws en politiek. Anchormannen Leo de Later, Roderick Veelo, Ton van Royen en anchorwoman Pernille la Lau kunnen niet voorkomen dat de kijker tijdens grote gebeurtenissen als de aanslagen op de Twin towers, massaal wegzapt naar RTL nieuws en het NOS Journaal. Vooral tijdens de nasleep van de vuurwerkramp in Enschede speelt SBS6 nieuws een prominentere rol. Zo wint de documentaire Het verdriet van Enschede in 2001 een Gouden Beeld in de categorie Nieuws en evenementen.

In 1999 starten ook de uitzendingen van het programma Explosief, waarin Jeroen van der Boom de meest heftige en schokkende beelden aan elkaar praat. Het programma wordt geprogrammeerd na Het nieuws en blijkt op hetzelfde tijdstip als Goede tijden slechte tijden en het NOS journaal, redelijk te scoren. Als de Japanse journaliste met een beperkte Engelse woordenschat Ushi Hirosaki, weet Wendy van Dijk zowel binnen- als buitenlandse sterren te charmeren. De vermakelijk en opmerkelijke interviews weten een enorm aantal kijkers te trekken.

Reality-tv is in 1999 op een hoogtepunt met het eerste seizoen van Big brother. De enorme tv-hit van John de Mol toont zijn invloed in SBS6-programma's als Loveboat Amorina en Geboeid. Met behulp van verborgen camera's wordt vastgelegd hoe liefde zich ontwikkelt op een liefdesboot onder het roer van Robert ten Brink, of wanneer de geliefden aan elkaar geketend zijn onder toezicht van presentatrice Ariane Spier. Een serieus antwoord op Big brother zijn De bus en het latere Big diet. Reality-tv van de oude stempel verschijnt met het reportageprogramma Door 't lint. Dronken, lallende en ruziende Hollandse vakantiegangers worden in beeld gebracht door de camera's van Ton van Royen.

Al sinds de jaren negentig is Reportage gepresenteerd door Pepijn Bierenbroodspot een succes op de late zondagavond. Bierenbroodspot was tot medio 2005 ook de station voice-over van de zender.