Afdeling Decorontwerp

Uit B&G Wiki
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Geschiedenis van de Afdeling Decorontwerp

De geschiedenis van decorontwerp bij de Nederlandse televisie begint met de Larense kunstschilder en beeldhouwer Peter Zwart, die door Willy van Hemert en Jan Willem Regenlink bij de televisie komt te werken als decorontwerper. Na de experimentele periode komt hij in vaste dienst van de NTS. Met de groei van het aantal uitzenduren groeit ook de NTS. De decorwerkzaamheden die voorheen door een klein groepje mensen in nauwe samenwerking tot stand kwam, worden opgesplitst. Jan Noorda wordt verantwoordelijk voor decorbouw (Hoofdafdeling Decorproductie) en Zwart voor de Hoofdafdeling Ontwerp. Onder leiding van Zwart ontstaan er drie onderafdelingen: Afdeling Grafisch Ontwerp, Afdeling maquettebouw en de Afdeling Decorontwerp.

In de loop van de jaren zestig groeit de Afdeling Decorontwerp uit tot zo'n 25 ontwerpers en enkele freelancers. De afdeling werkt nauw samen met het Decorbedrijf van de omroep, een gigantisch bedrijf waar enkele honderden vakmensen werken aan de totstandkoming van decors. Qua grootte en qua kwaliteit van het werk kan de afdeling zich meten aan de ontwerpafdeling van de BBC. Er worden dan ook geregeld tentoonstellingen en congressen georganiseerd.

Na de privatisering van de facilitaire diensten van de NOS loopt het snel bergafwaarts met de afdeling decorontwerp. Veel ontwerpers worden ontslagen, worden gedwongen tot vervroegd pensioen of moeten als freelancer verder. Wat er overblijft van de Afdeling Decorontwerp fuseert met de voormalig Hoofdafdeling Decorproductie tot NOB Decor. NOB Decor wordt in 2001 gekocht door United Broadcast Facilities en heet sinds 2010 Hollandse Handen.

NTS Afdeling Decorontwerp (1951 - 1969)

Locatie: Ambachtsschool (van 1957 tot 1960), Emmastraat 54 (1960-1970)

Chefs:
Fokke Duetz (adjunct van 1953 tot 1961), Jan van der Does (van ca 1961 tot 1974)


Decorontwerpers aangenomen in deze periode:

Nico van Baarle, Freek Biesiot, Wim Bijmoer (freelance), Jaap Binnerts, Jan van der Does, Fokke Duetz, Julienne van der Erve, Peter Gabriëlse, Massimo Götz, Weynand Grijzen, Roland de Groot, René Herfst, Cor Hermeler, Hanneke van der Horst, Ben Hulskamp, Peter Keesom, Jenny Kehrer, Jan P. Koenraads, Hans Chr. van Langeveld, Dorus van der Linden, Gerardo Porto, Jo Rens, Frank Rosen, Els Salomons, Gonny Stoffers, Edith Swart

Assistenten: Rene Herfst, Arnold Kroon, Jan Renes, Gonny Stoffers, Edith Swart, Henk Tilder, Johan Verhoog

Maquettebouwers: Martien van den Dijssel, Tijmen de Bree, Jac. Hey

Overige medewerkers: Will Meester (administratie)

Foto's van de afdeling in 1956

Deze foto's zijn genomen tijden het bezoek van de heer Van de Wageningen, commissaris van de Koningin op 8-5-1956. Zie voor meer foto's van dit bezoek Gallery: Bezoek commissaris van de Koningin.

Entree van de Ambachtsschool
De commissaris en (rechts) Peter Zwart
Op de kamer van decorontwerper Peter Zwart(rechts), Arie van den Dool (tweede van rechts)
Op de kamer van Peter Zwart met Arie van den Dool (midden)

Foto's van de afdeling in 1957

De foto's zijn genomen in het kantoor op de eerste etage van de Ambachtsschool in Bussum.

NOS Decorontwerp (1969 - 1988)

Chefs: Jan van der Does (tot 1974) Freek Biesiot (van 1974 tot 1980), Cor Straatmeyer (van 1980 tot 1988)

Vakgroepbegeleiders: Freek Biesiot (kwaliteitsontwikkeling 1973), Gerard Buurman (maquettebouw 1972 - 1988) Roland de Groot (amusementsprogramma's 1973), Dorus van der Linden (dramaproducties 1973, dekorontwerp 1974), Aart Terdu (uitvoering vanaf 1973), Johan Verhoog (rode ringleider)

Dekorontwerpers aangenomen in deze periode: Herman Coenen, Dirk Debou, Jenny de Jonge- van Geest, Huub van Gestel, Jaap de Groote, Roel Schneeman (freelance), Misjel Vermeieren, Mia Schlosser

Assistenten aangenomen in deze periode: Hans van de Beek, Hub Berkers, Ronald van den Bersselaar (freelance), Annechien Braak, Richard Heidentrijk, Guus van den Heuvel, Boy Muller, John Schreien, Aart Terdu, Kees van Uuden, A.J. de Vries, Toos van Waning, Nick de Weerd, Teun van de Woestijne

Maquettebouwers aangenomen in deze periode: Fried van der Linden

Overige medewerkers: C.M. Baartwijk (administratie), Robert Bos (kostuumcoördinator), W. Brandsma (lichtdrukkerij), Jan Renes (materiaaladviseur), A. Sevinga (lichtdrukkerij)

NOB Decor en verder (vanaf 1988)

Congressen en tentoonstellingen

Tentoonstelling 'Buiten beeld' (1962) , Apeldoorn, Hilversum
Tentoonstelling 'Buiten beeld' (1965) , Amsterdam.
Tentoonstelling Vrij werk, 1966, Hilversum
Tentoonstelling Galerie Bint, 1969, Dordrecht
Tentoonstelling 'voor-beelden', 1972, Tilburg
Truuk 73
Firato '74
Exempla '74, 1974, Munchen
International TV Design Colloquium '76 (3-6 mei 1976)
Tentoonstelling Decorontwerp, 1980, Rotterdam
Seminar Film en Televisie, 1984, Amsterdam
Television Design International (17-21 maart 1986)
TV-versierders bij Beeld en Geluid (31 oktober 2008)